Το νέο έτος φέρνει τον χειμώνα στην Ελλάδα

Το νέο έτος φέρνει τον χειμώνα στην Ελλάδα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Αν ζητήσατε φέτος από τον Αγιο Βασίλη μια χιονισμένη Πρωτοχρονιά, μάλλον η ευχή σας εισακούστηκε. Μπορεί έως τώρα η έντονη ηλιοφάνεια να έβγαλε κυριολεκτικά μικρούς και μεγάλους από τα σπίτια τους, τις επόμενες ημέρες, ωστόσο, η θερμοκρασία θα μας εκπλήξει. «Η αλλαγή της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος, «από απόψε το βράδυ θα αρχίσουν να εκδηλώνονται τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά, ενώ οι άνεμοι θα είναι βόρειοι και η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά και στα πεδινά». Ωστόσο, σε όλη τη χώρα μέχρι και σήμερα το βράδυ ο καιρός θα είναι καλός.

Από αύριο Τετάρτη η επιδείνωση του καιρού θα αρχίσει να γίνεται αισθητή από τα βόρεια προς τα νότια. «Θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, μάλιστα, σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου στη βόρεια Ελλάδα», επισημαίνει ο κ. Ζιακόπουλος. Καθώς, όμως, τα 24ωρα θα περνούν, το κύμα κακοκαιρίας θα εξαπλώνεται. «Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη θα μετακινηθεί από τη Μακεδονία προς την Πελοπόννησο και τη δυτική Ελλάδα», περιγράφει ο κ. Ζιακόπουλος. Ετσι, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα έχουμε σε όλη τη χώρα βαρυχειμωνιά, με εξαίρεση ίσως μόνο τα νησιά. Η πτώση της θερμοκρασίας, μάλιστα, θα φτάσει έως και τους 15 βαθμούς. Στις νότιες και παραθαλάσσιες περιοχές θα σημειωθούν βροχοπτώσεις, στις υπόλοιπες περιοχές χιονοπτώσεις. «Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ με ένταση 6 έως 7 μποφόρ, κατά τόπους στο Αιγαίο και 8 μποφόρ», διευκρινίζει ο κ. Ζιακόπουλος.

Η Πρωτοχρονιά θα είναι μια αποκάλυψη –τουλάχιστον για τους νεότερους– καθώς η θερμοκρασία θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ για την Ελλάδα, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη. «Η πιο ψυχρή Πρωτοχρονιά ήταν του 1983, όταν ο υδράργυρος στην Αθήνα είχε δείξει 3 βαθμούς και είχαμε και χιόνι, η αμέσως επόμενη ψυχρή Πρωτοχρονιά ήταν του 1992 με 5 βαθμούς και χιόνι», υπενθυμίζει ο κ. Ζιακόπουλος. Φέτος, ο ίδιος προβλέπει 3 βαθμούς στην Αθήνα και 2 στη Θεσσαλονίκη, ανήμερα Πρωτοχρονιά. Ωστόσο, για χιόνι… δεν μπορεί να μας εγγυηθεί. «Οι κλιματικές συνθήκες δεν είναι ιδανικές για χιόνι, ωστόσο ίσως χιονίσει και στην πρωτεύουσα και στη συμπρωτεύουσα», απαντά συγκρατημένα, «στην Αττική πάντως το χιόνι θα αφορά τα βόρεια προάστια και δη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς». Στη Θεσσαλονίκη πάλι το χιόνι, αν έρθει, θα προηγηθεί μερικές ώρες. Οι εκδρομείς, πάντως, καλούνται να είναι εξοπλισμένοι με αλυσίδες. «Ειδικά όσοι θα ταξιδέψουν στην Πελοπόννησο, όπου προβλέπεται ακόμη και στα πεδινά να δούμε χιόνι».

Στο Πήλιο, πάντως, παραδοσιακό γιορτινό προορισμό, μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας ο καιρός δεν θύμιζε Χριστούγεννα. «Φαίνεται, όμως, ότι ο κόσμος άκουσε για το χιόνι που έρχεται και τελευταία στιγμή είχαμε αύξηση των κρατήσεων για την Πρωτοχρονιά», λέει στην «Κ» η κ. Αννα Μαρία Βαλεροπούλου, που διατηρεί ξενώνα στην Τσαγκαράδα. «Το οξύμωρο είναι ότι στην αρχή εύχονται όλοι να χιονίσει, αλλά μετά φοβούνται ότι θα αποκλειστούν εδώ», προσθέτει γελώντας, «τους διαβεβαιώνω, όμως, ότι ο δρόμος μας δεν κλείνει ποτέ».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή