Ευρωπαϊκό στρατό ζητεί ο Β. Σόιμπλε

Ευρωπαϊκό στρατό ζητεί ο Β. Σόιμπλε

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Λίγες εβδομάδες αφότου η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να αποστείλει στη Συρία δύναμη 1.200 ανδρών, αεροσκάφη ανεφοδιασμού, έξι αναγνωριστικά Tornado και μία φρεγάτα που προστατεύει γαλλικό αεροπλανοφόρο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού στρατού. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκπέμπει αντικρουόμενα μηνύματα προς τους εταίρους του στην Ε.Ε., απορρίπτοντας οποιαδήποτε προσπάθεια ομοσπονδιοποίησης στο οικονομικό επίπεδο, αλλά υιοθετώντας εξαιρετικά προωθημένες θέσεις κοινής κυριαρχίας στο στρατιωτικό επίπεδο.

«Τελικά, ο στόχος μας θα πρέπει να είναι ένας ευρωπαϊκός στρατός», δήλωσε ο Σόιμπλε στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Bild. «Οι πόροι που ξοδεύουμε για τους 28 εθνικούς στρατούς μας θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πολύ πιο αποτελεσματικά από κοινού».

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κήρυκας της λιτότητας όταν πρόκειται για τα οικονομικά των γερμανικών δήμων και των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ζήτησε δραστική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. «Θα πρέπει να αφιερώσουμε πάρα πολλούς πόρους για τις κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες άμυνας», υπογράμμισε. Ο Σόιμπλε είπε ότι η ευρύτερη Μέση Ανατολή και η Αφρική δεν θα σταθεροποιηθούν χωρίς ευρωπαϊκή παρέμβαση. Στη γλώσσα της ισχύος, η λέξη «σταθεροποίηση» έχει ιστορικά αποκτήσει πολλαπλές σημασίες, ενώ οι «σταθεροποιητικές» ενέργειες ευρωπαϊκών δυνάμεων όπως η Αγγλία και η Γαλλία έχουν διαχρονικά σημαδέψει την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Εκκληση για κοινό ευρωπαϊκό στρατό είχε πραγματοποιήσει τον Μάιο μέσω του γερμανικού Τύπου και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Τότε, ο Γιούνκερ είχε επικαλεσθεί ως αντίπαλο δέος τη Ρωσία. «Δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός στρατός για άμεση χρήση», είχε πει ο Γιούνκερ στην εφημερίδα Welt. «Αλλά ένας κοινός ευρωπαϊκός στρατός θα έστελνε στη Ρωσία το μήνυμα ότι είμαστε σοβαροί στην υπεράσπιση των αξιών της Ε.Ε.».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή