Μετά την Πρωτοχρονιά το ασφαλιστικό

Μετά την Πρωτοχρονιά το ασφαλιστικό

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την κρίσιμη μάχη του ασφαλιστικού προετοιμάζεται η κυβέρνηση, καθώς την ανάπαυλα των εορτών θα ακολουθήσει ακόμη ένας γύρος δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές, αλλά και δοκιμασίας για τις αντοχές του κυβερνητικού συνασπισμού. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καταρτίσει χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες κινήσεις τους και, σύμφωνα με αυτό, η πρόταση της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αναμένεται να κατατεθεί στους θεσμούς αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, με πιθανότερες ημερομηνίες τις 3 και 4 Ιανουαρίου. Στις 8 Ιανουαρίου αναμένεται η έλευση τεχνικών κλιμακίων, προκειμένου να αρχίσει η διαπραγμάτευση επί της πρότασης αυτής, με στόχο το αργότερο στις 15 Ιανουαρίου να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση στην πρόταση που θα καταθέσει στους δανειστές θα επιμείνει στην αύξηση των εισφορών ως ισοδύναμο μέτρο για την αποτροπή περικοπών στις κύριες συντάξεις, η οποία προβάλλεται ως η «κόκκινη» γραμμή. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι εναλλακτικά έχουν κατατεθεί διάφορες προτάσεις, ανάμεσά τους και η πιθανότητα επιβολής τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές· τονίζουν, ωστόσο, ότι «πρόκειται για ένα σενάριο που δεν πριμοδοτούμε ιδιαίτερα». Μάλιστα, παρά την αντίθεση που κατά καιρούς έχει διατυπωθεί από την πλευρά των εταίρων έναντι ενδεχόμενης αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, στην κυβέρνηση εκφράζουν αισιοδοξία ότι τελικά «θα τα βρούμε».

Ακόμη και αν η κυβέρνηση επιτύχει να αποτρέψει περικοπές στις κύριες συντάξεις, η ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό θα θέσει σε δοκιμασία τις αντοχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς περιλαμβάνονται σε αυτό δύσκολες ρυθμίσεις. Μάλιστα, κυβερνητικοί βουλευτές εκφράζουν τον προβληματισμό τους αναφέροντας ότι, ακόμα κι αν διασωθούν οι κύριες συντάξεις, η περικοπή των επικουρικών θα σημάνει για μεγάλη μερίδα των συνταξιούχων μείωση του εισοδήματός τους. Ετσι, μια δεύτερη γραμμή άμυνας την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να καταφέρει να αποτρέψει τις μειώσεις στις χαμηλές επικουρικές συντάξεις. Σε κάθε περίπτωση, το πρωθυπουργικό επιτελείο βρίσκεται σε εγρήγορση ώστε ενδεχόμενες ενδείξεις απροθυμίας κυβερνητικών βουλευτών να στηρίξουν το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό να εντοπισθούν εγκαίρως και να αποτραπούν.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται κύκλος επαφών κυβερνητικών στελεχών με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι θα έχουν επιστρέψει από την έξοδό τους στις περιφέρειές τους για τις γιορτές και θα έχουν εισπράξει το κλίμα που επικρατεί στην εκλογική βάση. Στην κυβερνητική ηγεσία είναι, επίσης, σαφές ότι το κλίμα βαραίνει και από τις δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν υποχώρηση της αποδοχής της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, η σταθερή υπόμνηση προς ενδεχομένως διστακτικούς βουλευτές είναι ότι εξελέγησαν γνωρίζοντας τις δύσκολες δεσμεύσεις της κυβέρνησης και ότι, εφόσον αισθάνονται ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν, η πιο σωστή στάση θα είναι να παραιτηθούν και να παραδώσουν την έδρα τους.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση πέρασε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την παραμονή των Χριστουγέννων μια σειρά από ρυθμίσεις, οι οποίες είχαν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο με το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», που αποσύρθηκε έπειτα από αντίδραση των δανειστών. Η ΠΝΠ περιλαμβάνει μέτρα όπως η επέκταση του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση, ρύθμιση θεμάτων χορήγησης ασύλου και φιλοξενίας προσφύγων, παράταση συμβάσεων προσωπικού σε Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, παράταση λειτουργίας κέντρων στήριξης ηλικιωμένων και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή