Διεθνές κυνηγητό για τον Βρετανό βαρώνο κοκαΐνης

Διεθνές κυνηγητό για τον Βρετανό βαρώνο κοκαΐνης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους δέκα πλέον καταζητούμενους φυγάδες της Μεγάλης Βρετανίας συγκαταλέγεται ο 39χρονος Simon Dutton, που συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Σε βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης των βρετανικών αρχών για εμπορία ναρκωτικών. Κατηγορείται ότι συμμετείχε σε πολυμελή σπείρα που εισήγαγε κοκαΐνη από την Ισπανία κυρίως στο Μάντσεστερ και τη Βορειοδυτική Αγγλία.

Για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν το 2009 από την αστυνομία του Μάντσεστερ και τη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος της Αγγλίας (Serious Organised Crime Agency) 17 άτομα. Καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης συνολικά 170 ετών, ενώ, κατά τη διάρκεια των ερευνών, είχε κατασχεθεί κοκαΐνη αξίας 1,6 εκατ. λιρών. Ο Dutton, αντίθετα, διέφυγε τη σύλληψη και έκτοτε καταζητείτο με ευρωπαϊκό και διεθνές ένταλμα σύλληψης. Το όνομά του μάλιστα (και η φωτογραφία του) υπήρχε στον κατάλογο των δέκα πιο επικίνδυνων φυγάδων της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ για τον εντοπισμό του 39χρονου και 9 ακόμα Βρετανών κακοποιών διοργανώθηκε ειδική καμπάνια από τις βρετανικές αρχές (National VCrime Agency) σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Crimestoppers. Η επιχείρηση είχε κωδική ονομασία «Operation Captura» και εφαρμόστηκε κατά κύριο λόγο στην Ισπανία, όπου υπήρχαν πληροφορίες και εκτιμήσεις ότι είχε καταφύγει ο Dutton και αρκετοί ακόμη Aγγλοι φυγόδικοι. «Κάνουν λάθος εάν νομίζουν ότι μπορούν να ξεφύγουν από τη Δικαιοσύνη παραμένοντας κρυμμένοι στην Ισπανία», είχε δηλώσει στον βρετανικό Τύπο επικεφαλής αξιωματικός της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Αγγλίας.

O 39χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης το βράδυ της Κυριακής. Στην κατοχή του είχε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και έξι κινητά τηλέφωνα. Στους Eλληνες αξιωματικούς έδειξε πλαστό βουλγαρικό διαβατήριο, με στοιχεία Ivan Dimitrov. Tα δικαστικά έγγραφα αναφέρουν ότι ο Dutton, χρησιμοποιώντας συνολικά 98 διαφορετικές ταυτότητες, είχε καταφέρει να διαφύγει τη σύλληψη σε Ισπανία, Βρετανία, Πορτογαλία και Βουλγαρία, όπου είχαν βρεθεί ίχνη του.

Σήμερα, στο μεταξύ, αναμένεται να απολογηθούν στον ανακριτή τα τέσσερα άτομα που κατηγορούνται για εισαγωγή 9 κιλών κοκαΐνης από τη Δυτική Ευρώπη στην Ελλάδα μέσα σε νταλίκα διεθνών μεταφορών. Πρόκειται για τρεις υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 24, 28 και 39 ετών, και έναν 45χρονο Eλληνα. Κατηγορούνται ότι παρέλαβαν την κοκαΐνη από σημείο κοντά στα σύνορα Βελγίου – Ολλανδίας και προσπάθησαν να τη μεταφέρουν στην Ελλάδα κρυμμένη μέσα σε νταλίκα με νόμιμο φορτίο φαρμάκων που οδηγούσε ο 45χρονος Eλληνας. Το φορτηγό, που ερχόταν από την Ανκόνα, ακινητοποιήθηκε στο λιμάνι της Πάτρας στις 23 Δεκεμβρίου. Ελέγχθηκε από μηχάνημα x-ray και τα ναρκωτικά (αξίας 400.000 ευρώ) βρέθηκαν στην καμπίνα του οδηγού. Στα σπίτια των αλλοδαπών συλληφθέντων βρέθηκαν όπλα, χρήματα και μικροποσότητα χασίς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή