Ολμέρτ, ο πρώτος αιρετός ηγέτης που φυλακίζεται

Ολμέρτ, ο πρώτος αιρετός ηγέτης που φυλακίζεται

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Την ποινή εξαετούς κάθειρξης του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, μείωσε χθες το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ, σε 18 μήνες, ακυρώνοντας την καταδίκη του για δωροδοκία.

Ο 70χρονος Ολμέρτ, που θα παρουσιαστεί στις φυλακές τη 15η Φεβρουαρίου για να εκτίσει την ποινή του, θα γίνει ο πρώτος κρατούμενος αιρετός πρώην αρχηγός του κράτους. Η καταδίκη του Ολμέρτ βασίστηκε σε ατασθαλίες από τη θητεία του ως δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, μεταξύ 1992 και 2003. Ο πρώην πρωθυπουργός (2006-2009) αρνείται την ενοχή του για παράνομες προμήθειες γύρω από την πώληση μεγάλης έκτασης, στην οποία κτίσθηκε το συγκρότημα κατοικιών «Χόλιλαντ». Το συγκρότημα χαρακτηρίζεται ως τερατούργημα από μεγάλη μερίδα των κατοίκων της πόλης, εξαιτίας του τεράστιου όγκου και της θέσης του, πάνω σε ύψωμα νότια της Ιερουσαλήμ.

«Ενα τεράστιο βάρος έφυγε από τους ώμους μου, με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να με απαλλάξει από την καταδίκη της δωροδοκίας. Ουδέποτε δωροδοκήθηκα και ουδέποτε δεν αποδέχθηκα προϊόν δωροδοκίας» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Τον Μάρτιο του 2014, το εφετείο του Τελ Αβίβ κήρυξε τον Ολμέρτ ένοχο για δύο περιπτώσεις δωροδοκίας. Η πρώτη για την κατασκευή του «Χόλιλαντ» και η δεύτερη για άλλη υπόθεση ύποπτης οικοδομικής άδειας.

Στη χθεσινή του απόφαση το ανώτατο δικαστήριο επεσήμανε ότι το εφετείο δεν απέδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο Ολμέρτ είχε ζητήσει από τον κατασκευαστή του «Χόλιλαντ» το ποσόν των 500.000 σέκελ (150.000 ευρώ), σε μία προσπάθεια να αποπληρώσει τα χρέη του επιχειρηματία αδελφού του. Το ανώτατο δικαστήριο, όμως, ενέκρινε την ποινή του εφετείου για τη δωροδοκία των 60.000 σέκελ, εις βάρος του Εχούντ Ολμερτ

Ο Ολμέρτ ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία στο δεξιό Λικούντ τη δεκαετία του 1970, εισηγούμενος νομοσχέδια με στόχο την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος. Παρότι ως πρωθυπουργός διέταξε την πραγματοποίηση πολεμικών επιχειρήσεων στον Λίβανο το 2006 και τη Γάζα το 2008, προώθησε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή