Ας ανάψουμε όλοι μαζί τα φώτα

Ας ανάψουμε όλοι μαζί τα φώτα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

31.375 εγγεγραμμένα μέλη –περίπου το 60% του πληθυσμού της πόλης–, 800 επισκέπτες ημερησίως, 2.943.633 δανεισθέντα τεκμήρια. Η Δημοτική Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας είναι ένα «ελληνικό θαύμα», αλλά και μια απόδειξη ότι κόντρα στις δυσκολίες της εποχής ο κόσμος δεν έχει σταματήσει να γοητεύεται και να επιβραβεύει ό,τι φανερώνει δυναμισμό και δημιουργικότητα.

Μια μικρή βιβλιοθήκη σε μια ορεινή περιοχή της Βόρειας Ελλάδας κατάφερε να εξελιχθεί σε μία από τις πιο σύγχρονες του κόσμου, έγινε πυρήνας της τοπικής κοινωνίας, η «χάρη» της έφτασε μέχρι και το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς από το οποίο βραβεύτηκε το 2010 με το βραβείο «Πρόσβαση στη γνώση». Με τα χρήματα που συνόδευσαν το βραβείο εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά συστήματα για να εξοικονομείται ενέργεια, δημιουργήθηκε το media lab στον 1ο όροφο, αναβαθμίστηκε ο τεχνολογικός της εξοπλισμός.

Τώρα, η Δημοτική Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας πρωτοπορεί ξανά και, επιλέγοντας έναν τρόπο χρηματοδότησης που εφαρμόζεται διεθνώς από μεγάλους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, ανακοινώνει την έναρξη εκστρατείας υποστήριξης για τη συγκέντρωση 100 χιλιάδων ευρώ, απαραίτητα για τον εξοπλισμό της αίθουσας εκδηλώσεων που ανακαινίζεται στον δεύτερο όροφο, όπου θα πραγματοποιούνται προβολές, παραστάσεις, διαλέξεις ώς και σεμινάρια μαγειρικής.

«Μαζί θα ανάψουμε τα φώτα», υπόσχονται οι άνθρωποι της Βιβλιοθήκης σε όσους συμβάλλουν στην ολοκλήρωση του… θαύματος. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έγινε στη Βέροια για την παρουσίαση της εκστρατείας, ο Αντώνης Γκαλίτσιος, διευθυντής της Βιβλιοθήκης, έκανε κι έναν πρώτο σύντομο απολογισμό της χρονιάς που φεύγει.

Αναφέρουμε ενδεικτικά:

• Από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2015 επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη 244 τμήματα τάξεων δημοτικών σχολείων και γυμνασίων για ξενάγηση-ενημέρωση και συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Σύνολο: 5.494 μαθητές.

• Τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν 71 δημιουργικές δραστηριότητες και συμμετείχαν 1.100 παιδιά.

• Πραγματοποιήθηκαν 124 δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και ενηλίκους και συμμετείχαν 2.480 άτομα.

• Από τη νέα χρόνια θα αρχίσει και πάλι να επισκέπτεται σχολεία και άλλους προορισμούς μέσα στον νομό Ημαθίας η κινητή μονάδα της Βιβλιοθήκης χάρη στην πρόσληψη οδηγού μέσω του κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ.

Με μεγάλη συγκίνηση μίλησε και ο Γιάννης Τροχόπουλος, τέως διευθυντής της ΔΚΒ Βέροιας και μέλος της εφορείας της Βιβλιοθήκης, τονίζοντας ιδιαίτερα «τον μόχθο, την υπομονή και την αφοσίωση του προσωπικού».

Η ενημέρωση για τους σκοπούς της εκστρατείας –που ξεκινάει στις 11/1 και θα διαρκέσει μέχρι τις 29/2– και τους τρόπους υποστήριξης γίνεται μέσω της πλατφόρμας support.libver.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή