Στο Μαξίμου η πρόταση για ασφαλιστικό

Στο Μαξίμου η πρόταση για ασφαλιστικό

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας τελικός γύρος εντατικών διαβουλεύσεων του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τους συναρμόδιους υπουργούς και την ομάδα εμπειρογνωμόνων που έχει εμπλακεί στη σύνταξη της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό, θα πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο τριήμερο πριν από τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου, το οποίο αναμένεται να αποσταλεί προς τους εταίρους την προσεχή Δευτέρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να επικρατούν σκέψεις για σκλήρυνση της αρχικής θέσης με την οποία θα προσέλθει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις και άρνηση περικοπών ακόμα και στις επικουρικές συντάξεις. Την ίδια ώρα, όμως, και οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να μην είναι διατεθειμένοι να κάνουν υποχωρήσεις και να απορρίπτουν μέτρα, όπως η αύξηση των εισφορών και ο φόρος επί των τραπεζικών συναλλαγών, τα οποία εκτιμούν ως αντιαναπτυξιακά.

Χθες, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, παρέδωσε στον κ. Τσίπρα την πρόταση, όπως αυτή έχει μέχρι τώρα μορφοποιηθεί και στη μεταξύ τους συνάντηση έγινε μια συνοπτική ανασκόπηση των κεντρικών κατευθυντηρίων. Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου, επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για καμιά μείωση στις κύριες συντάξεις.

Δύο παράμετροι

Ο τελευταίος κύκλος συζητήσεων του κυβερνητικού επιτελείου για τη διαμόρφωση του κειμένου που θα αποσταλεί στους θεσμούς αφορά δύο παραμέτρους: καταρχήν, την τεκμηρίωση με ισχυρά επιχειρήματα της θέσης της κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να γίνει περικοπή στις κύριες συντάξεις, όπως ζητούν οι δανειστές. Το βασικότερο επιχείρημα είναι ότι μια τέτοια κίνηση θα επιτείνει την ύφεση στην οικονομία. Η κυβέρνηση αναμένεται, επίσης, να επικαλεσθεί και «ανθρωπιστικούς λόγους», την παράταση της κρίσης και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, που έχουν ως αποτέλεσμα από τις συντάξεις να στηρίζονται ολόκληρες οικογένειες και όχι μόνο οι άμεσοι δικαιούχοι.

Η δεύτερη παράμετρος αφορά τη διοχέτευση επιπλέον πόρων για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, που θα λειτουργήσουν ως ισοδύναμα για την αποφυγή περικοπών στις κύριες συντάξεις. Η αύξηση εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων παραμένει η πρώτη επιλογή της κυβέρνησης, καθώς θεωρείται η «πιο σίγουρη» πηγή εσόδων σε σχέση με τις άλλες προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται απίθανο να αποφευχθούν οι περικοπές σε επικουρικές συντάξεις (γίνεται λόγος για εκείνες που είναι πάνω από 170 ευρώ), στα εφάπαξ και στα μερίσματα. Η τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και η μορφή που θα λάβει το κείμενο που θα έρθει ως νομοσχέδιο στη Βουλή μέσα στον μήνα, θα κρίνουν και το εύρος των αντιδράσεων εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς και την ευκολία ή τη δυσκολία διαχείρισής τους.

Η υπερψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι, ίσως, η πιο δύσκολη πρόκληση που καλείται να διαχειρισθεί η κυβέρνηση. Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου πιστεύουν ότι εάν το ασφαλιστικό περάσει από τη Βουλή χωρίς απώλειες, τότε η κυβέρνηση θα μπορέσει να συνεχίσει χωρίς ιδιαίτερους κραδασμούς. Αλλωστε, προς τους βουλευτές, το ασφαλιστικό προβάλλεται ως ο τελευταίος σκόπελος πριν ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, εκτιμούν στο Μαξίμου, θα δώσει μεγάλες ανάσες και θα ελαφρύνει την πίεση. Παράλληλα, ως αντιστάθμισμα, η κυβέρνηση θα επιμείνει στην προώθηση μέτρων του «παράλληλου προγράμματος».

Πάντως, παρά τις πληροφορίες που δίδονται σε κεντρικό επίπεδο από την κυβέρνηση ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το ασφαλιστικό θα αρχίσει στις 8 Ιανουαρίου, στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι η προγραμματισμένη έλευση των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα τοποθετείται για μετά τα μέσα του μήνα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή