Οι μητροπόλεις γιορτάζουν… οπλισμένες

Οι μητροπόλεις γιορτάζουν… οπλισμένες

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Με μεγάλης κλίμακας αστυνομική κινητοποίηση θα πλαισιώσουν τους εορτασμούς για τη νέα χρονιά οι Αρχές σε μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Βερολίνο. Στη Μόσχα, η Κόκκινη Πλατεία θα είναι κλειστή, ενώ στο Παρίσι, όπου η κίνηση παραμένει υποτονική, οι εορτασμοί θα είναι περιορισμένης κλίμακας.

Περίπου 60.000 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σήμερα σε όλη τη Γαλλία, προκειμένου να εκπέμψουν μήνυμα ασφάλειας. «Οι ίδιοι στρατιώτες που βρίσκονταν στο Μάλι, στο Τσαντ, στη Γαλλική Γουιάνα ή στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία φροντίζουν τώρα για την ασφάλεια του γαλλικού λαού», είπε ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Ενας από τους ξένους τουρίστες που δεν πτοήθηκαν από τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, ο 26χρονος Αμερικανός Μπλερ Αντρες, σχολίασε το ιδιαίτερο θέαμα. «Η θέα των αστυνομικών που περιπολούν με αυτόματα όπλα ανά χείρας ίσως είναι πιο ανησυχητική παρά καθησυχαστική, εάν δεν την έχεις συνηθίσει», είπε.

Το παραδοσιακό πρωτοχρονιάτικο φαντασμαγορικό θέαμα πυροτεχνημάτων στο Παρίσι φέτος ακυρώθηκε και αντικαταστάθηκε από πεντάλεπτη προβολή βίντεο στην Αψίδα του Θριάμβου. Η πρόσβαση στα Ηλύσια Πεδία θα απαγορευθεί μετά τις 8 το βράδυ, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός. «Η προβολή θα στείλει στον κόσμο το μήνυμα ότι το Παρίσι είναι όρθιο, υπερήφανο για τον τρόπο ζωής του και για την κοινή ζωή των κατοίκων του» δήλωσε η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας, Αν Ινταλγκό, «οι εκδηλώσεις θα είναι πάνω απ’ όλα συμβολικές».

Στα τέλη Νοεμβρίου, οι μελλοντικές κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων για το Παρίσι ήταν 27% χαμηλότερες από ό,τι πέρυσι, ενώ η ένωση ιδιοκτητών εστιατορίων, μπαρ και νυχτερινών κέντρων είπε ότι η κίνηση είναι μειωμένη 40% σε σχέση με το τελευταίο δίμηνο του 2014, ενώ το οικονομικό πλήγμα είναι ακόμη σοβαρότερο καθώς οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να ξοδέψουν επιπλέον χρήματα για αυξημένα μέτρα ασφαλείας. «Θα είναι μια απογοητευτική Πρωτοχρονιά, ιδιαίτερα για τα μπαρ και τα καφέ που βασίζονται σε τουρίστες, αλλά και για τα δημοφιλή καφέ της γειτονιάς», είπε στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» ο διευθυντής καφέ στη Μονμάρτρη.

Στους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς στο Βερολίνο, οι Αρχές έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα επιτραπούν σακίδια, τσάντες, βαλίτσες, καρέκλες που διπλώνουν, γυάλινα μπουκάλια, πυροτεχνήματα, μεγάφωνα και στιλό λέιζερ. Ολόκληρη η περιοχή ανάμεσα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου και τη Στήλη της Νίκης, που κάθε χρόνο πλημμυρίζει από κόσμο, έχει περιφραχθεί από τα Χριστούγεννα, ενώ στα σημεία εισόδου στον χώρο εορτασμού θα γίνεται έλεγχος.

Στη Μόσχα, η Κόκκινη Πλατεία θα είναι απόψε κλειστή. Επισήμως, η εμβληματική πλατεία της ρωσικής πρωτεύουσας θα είναι κλειστή για το κοινό εξαιτίας συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί ενώπιον επιλεγμένου κοινού για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της κρατικής τηλεόρασης, αλλά κάποιοι σχολιαστές συνδέουν την απόφαση με το μέτωπο εναντίον των τζιχαντιστών που άνοιξε η Ρωσία με την επέμβασή της στη Συρία.

Στη Νέα Υόρκη, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξος για την προετοιμασία της πόλης. «Είμαστε έτοιμοι», είπε. «Είμαστε η πιο καλά προετοιμασμένη πόλη στη χώρα για να αποτρέψουμε την τρομοκρατία και να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό προκύψει. Κάθε χρόνο, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι μετρούν αντίστροφα στην Τάιμς Σκουέρ, σε μια παράδοση που ξεκίνησε το 1907. Φέτος στην πλατεία θα περιπολούν 6.000 αστυνομικοί, μεταξύ αυτών και μέλη της πιο βαριά οπλισμένης μονάδας άμεσης αντίδρασης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν χθες δύο Τούρκους υπηκόους οι οποίοι, σύμφωνα με την εισαγγελία, ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν πρωτοχρονιάτικες επιθέσεις στην Αγκυρα για λογαριασμό του «Ισλαμικού Κράτους».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή