Με αρνητικό ρυθμό χορήγησης δανείων κλείνει και το 2015

Με αρνητικό ρυθμό χορήγησης δανείων κλείνει και το 2015

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρευστότητα άνω των 7 δισ. ευρώ στερήθηκε η οικονομία το 2015, καθηλώνοντας για πέμπτη συνεχή χρονιά σε αρνητικό έδαφος τον ρυθμό χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα. Η επιστροφή της οικονομίας σε ύφεση λειτούργησε ως τροχοπέδη στα σχέδια των τραπεζών για διοχέτευση στην οικονομία 10 δισ. ευρώ εντός του 2015 με τη μορφή χρηματοδοτήσεων, και η χρονιά θα κλείσει με πιστωτική συρρίκνωση και μείωση των υπολοίπων των δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ για τον Νοέμβριο, ο ρυθμός χρηματοδότησης της οικονομίας υπήρξε αρνητικός στο -2% περίπου και τα υπόλοιπα των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν στα 204,6 δισ. ευρώ από 204,9 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο και 211,6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014. Ουσιαστικά, αντί της αύξησης των δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, που είχε προβλεφθεί στην αρχή του χρόνου, η αβεβαιότητα ανέστειλε κάθε διάθεση για χρηματοδότηση, και το έλλειμμα ρευστότητας στην οικονομία ξεπέρασε τα 7 δισ. ευρώ, ενώ στο σύνολο της πενταετίας το έλλειμμα υπερβαίνει τα 50 δισ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός των τραπεζών για διοχέτευση στην οικονομία περί των 10 δισ. ευρώ εντός του 2015 είχε αρχίσει να διαφαίνεται στις αρχές του χρόνου, οπότε τα υπόλοιπα των χρηματοδοτήσεων τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τα νοικοκυριά είχαν αυξηθεί για πρώτη φορά από το 2010. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις είχαν αυξηθεί από 101,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014 στα 102,9 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου, ενώ οριακή αύξηση είχε παρατηρηθεί και στις χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά. Η τάση αυτή ανακόπηκε πλήρως τους επόμενους μήνες, καθώς η ροή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ανεστάλη και τα νοικοκυριά «πάγωσαν» κάθε διάθεση για κατανάλωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για το σύνολο της πενταετίας, δηλαδή από το 2010 μέχρι και σήμερα, τα υπόλοιπα των χορηγήσεων συρρικνώθηκαν από τα 257,5 δισ. ευρώ στα 204,2 δισ. ευρώ, στερώντας από την οικονομία περί τα 53,3 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 26,7 δισ. ευρώ είναι το έλλειμμα ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, οι οφειλές των οποίων προς τις τράπεζες μειώθηκαν από τα 123,2 δισ. ευρώ το 2010 στα 96,5 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2015. Η μείωση στην περίπτωση των επιχειρήσεων είναι κυρίως αποτέλεσμα της αδυναμίας των τραπεζών να αναχρηματοδοτήσουν υφιστάμενες οφειλές και να χορηγήσουν νέα δάνεια, παρά τις αυξημένες ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, το έλλειμμα ρευστότητας ανέρχεται στα 23,1 δισ. ευρώ, καθώς οι οφειλές τους προς τις τράπεζες μειώθηκαν από τα 117,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010 στα 94,6 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2015. Από αυτά, τα 67,6 δισ. ευρώ είναι οφειλές από στεγαστικά δάνεια, το ύψος των οποίων περιορίστηκε κατά 12,5 δισ. ευρώ από τα 80,1 δισ. ευρώ, που ήταν στο τέλος του 2010, κυρίως λόγω των αποπληρωμών δανείων και της αποστροφής για νέες αγορές ακινήτων. Η μείωση των δανείων προς τα νοικοκυριά είναι κυρίως αποτέλεσμα της απροθυμίας για ανάληψη πρωτοβουλίας στον τομέα της κατοικίας, στον βαθμό που η υψηλή ανεργία και η αβεβαιότητα ανέκοψαν τη ζήτηση. Δραματική είναι, άλλωστε, η συρρίκνωση της κατανάλωσης μέσω καταναλωτικών δανείων και καρτών, στοιχείο που αποτυπώνεται στη μείωση των υπολοίπων δανείων από τη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλών από τα 37,5 δισ. ευρώ στα 27 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, ενώ από τα 16,5 δισ. ευρώ στα 13,4 δισ. ευρώ μειώθηκε ο δανεισμός των ελεύθερων επαγγελματιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή