Κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών στην παραλία Λούτσας

Κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών στην παραλία Λούτσας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στην παραλία της Λούτσας, ήταν μόνο ένα μικρό βήμα βελτίωσης. Ομως, με δεδομένο ότι τα «βήματα» αυτά σπανίζουν, η κατεδάφιση ενός beach bar, εξεδρών, στεγάστρων και άλλων παράνομων κατασκευών από συνεργεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής είναι σίγουρα αξιέπαινη. Το πρόβλημα στην περιοχή είναι τεράστιο και μάλιστα το καλοκαίρι ο δήμαρχος έφθασε μέχρι τον εισαγγελέα ζητώντας την παρέμβασή του, καθώς είχαν καταληφθεί παρανόμως από παραλιακά μαγαζιά περίπου 6.000 τετραγωνικά μέτρα στον αιγιαλό και 735 τ.μ. κοινόχρηστων χώρων.

Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες της Αττικής, οι μπουλντόζες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης βρέθηκαν χθες και προχθές στην παραλία της Λούτσας, στον Δήμο Σπάτων- Αρτέμιδας. Την πρώτη ημέρα κατεδάφισαν εξέδρες και ένα στέγαστρο δύο παραλιακών καταστημάτων που είχαν παράνομα μπει στον αιγιαλό. Ενώ τη δεύτερη ημέρα κατεδάφισαν ένα beach bar και ένα παράνομο στέγαστρο 150 τ.μ. και απομάκρυναν «πακτωμένες» ομπρέλες από γνωστό παραλιακό κατάστημα.

Η κατάσταση στην παραλία της περιοχής έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο δήμαρχος Δημ. Μάρκου προσέφυγε παραμονή Δεκαπενταύγουστου στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ζητώντας την επέμβασή του. Οπως υποστήριξε, δεκάδες καταστήματα είτε κατέλαβαν αυθαίρετα κοινόχρηστους χώρους και τον αιγιαλό με ομπρέλες, ξαπλώστρες και πρόχειρα μπαρ, ή επέκτειναν παρανόμως τις (αδειοδοτημένες από τον δήμο ή την Κτηματική Υπηρεσία) εγκαταστάσεις τους.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ο τελευταίος από τους ιδιοκτήτες, του οποίου οι κατασκευές κατεδαφίστηκαν, υποστήριξε στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ότι είχε μισθωτήριο από τον δήμο και μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλό αντίτιμο.

Σε κάθε περίπτωση, οι τρεις κατεδαφίσεις στον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδας ολοκληρώνουν έναν κύκλο κατεδαφίσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τον πρώτο έπειτα από πολλά χρόνια (με την εξαίρεση της καθαίρεσης των διαφημιστικών πινακίδων, όπου γίνεται πολλά χρόνια αθόρυβη δουλειά). Τους τελευταίους μήνες κατεδαφίστηκαν παράνομες κατασκευές στην παραλία του Λαυρίου, στο Δασκαλειό, στο Βγέθι, στο Πόρτο Γερμενό, αλλά και στην Αίγινα. Στην τελευταία αυτή «επιχείρηση» οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατεδάφισαν παράνομες συνδέσεις αποχετεύσεων ξενοδοχείων με τη θάλασσα, αλλά και δίκτυα με τα οποία βίλες δίπλα από το κύμα «ανανέωναν» παράνομα το νερό από τις πισίνες τους. Το πρόγραμμα κατεδαφίσεων σε δασικές εκτάσεις σταμάτησε με τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή και αναπλ. υπουργού Γιάννη Τσιρώνη, με την αιτιολογία ότι ενδεχομένως μετά τη διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών στην Αττική κάποια από αυτά τα κτίρια να μπορούσαν να «νομιμοποιηθούν» στο πλαίσιο «νομιμοποιήσεων» μεγάλων οικισμών αυθαιρέτων. Η υπόθεση των δασικών χαρτών, ωστόσο, εξακολουθεί να αγνοείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή