Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ιράν

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ιράν

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν και έδωσε στους ιρανούς διπλωμάτες 48 ώρες προθεσμία για να εγκαταλείψουν την χώρα. Η αιφνιδιαστική απόφαση ανακοινώθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου από τον υπουργό εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αντελ αλ-Ζουμπέιρ, μετά την δριμεία κριτική της Ιρανικής ηγεσίας για την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου, Νιμρ αλ-Νιμρ και την έφοδο διαμαρτυρόμενων διαδηλωτών στην πρεσβεία της Σ. Αραβίας στην Τεχεράνη. Το παράδειγμά της ακολούθησαν το Μπαχρέιν, και το Σουδάν, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποβάθμισαν τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν.

Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων γίνεται την στιγμή που οι ΗΠΑ και άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας ήλπιζαν ότι η συνεργασία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν θα περιόριζε τους εμφυλίους στη Συρία και στηνΥεμένη και θα βοηθούσε στη μείωση της έντασης στο Ιράκ, το Μπαχρέϊν και τον Λίβανο.

Αναλυτές φοβούνται ότι η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων θα επιδεινώσει την ένταση μεταξύ θρησκευτικών ομάδων. “Είναι μία πολύ ανησυχητική κλιμάκωση” δήλωσε στους New York Times ο Μάικλ Στίβενς, αναλυτής ερευνητικού ινστιντούτου με έδρα το Λονδίνο. « Εχει τεράστιες επιπτώσεις στους λαούς της περιοχής και η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών σημαίνει ότι η αστάθεια θα συνεχιστεί…»

Σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, οι επιθέσεις διαδηλωτών κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και στο προξενείο στην ιρανική πόλη Μασχάντ συνιστούν "κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνών συμβάσεων", είπε ο υπουργός Εξωτερικών κατηγορώντας τις ιρανικές αρχές ότι δεν έκαναν τίποτε για να τις εμποδίσουν."Η Σαουδική Αραβία είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει στο Ιράν να υπονομεύσει την ασφάλειά της" δήλωσε ο  Αντελ αλ-Ζουμπέιρ, καταγγέλλοντας "αρνητική και επιθετική ανάμειξη του Ιράν στις αραβικές υποθέσεις που συχνά προκαλούν ζημία και καταστροφές".

Η εκτέλεση του Νιμρ αλ-Νιμρ, σφοδρού επικριτή της δυναστείας των αλ-Σαούντ, κλιμάκωσε την ένταση στη Μέση Ανατολή, και κυρίως στο Ιράν, όπου διαδηλωτές επετέθησαν και πυρπόλησαν την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη.

"Χωρίς καμία αμφιβολία, το αίμα του μάρτυρα (Νιμρ) που χύθηκε άδικα θα φέρει καρπούς και το θείο χέρι θα εκδικηθεί τους σαουδάραβες ηγέτες", είχε προειδοποιήσει ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Λίγες ώρες αργότερα, εκατοντάδες οργισμένοι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη αφού κατάφεραν να εισβάλουν. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η φωτιά κατέστρεψε το εσωτερικό του κτιρίου. Επίθεση δέχθηκε και το προξενείο στο Μασχάντ. Σαράντα διαδηλωτές συνελήφθησαν στην Τεχεράνη και τέσσερις στο Μασχάντ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι το προσωπικό της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, που εγκατέλειψε το Ιράν μετά τη χθεσινή επίθεση κατά του κτιρίου της διπλωματικής αποστολής, έφθασε απόψε στο Ντουμπάι, καθ΄οδόν προς το Ριάντ.

Διπλωματία συνιστούν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν στην απόφαση της Σαουδικής Αραβίας για τη διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με το Ιράν ζητώντας προσήλωση στη διπλωματία και καλώντας τους ηγέτες της περιοχής να προχωρήσουν σε θετικά βήματα για την άμβλυνση των εντάσεων.

"Γνωρίζουμε τις πληροφορίες ότι το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έδωσε εντολή για το κλείσιμο των διπλωματικών αποστολών του Ιράν στο βασίλειο…Πιστεύουμε ότι η προσήλωση στη διπλωματία και οι απευθείας συνομιλίες παραμένουν ουσιαστικής σημασίας για την άμβλυνση των διαφορών και θα συνεχίσουμε να ζητούμε από τους ηγέτες της περιοχής να λάβουν θετικά μέτρα για τον κατευνασμό της κατάστασης", δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή