Ταραχή στη Γερμανία μετά τις επιθέσεις

Ταραχή στη Γερμανία μετά τις επιθέσεις

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μια εκ βαθέων συζήτηση για τον τρόπο ενσωμάτωσης των νεοεισερχομένων στη Γερμανία θα πρέπει να διενεργήσει η χώρα, σύμφωνα με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, μετά το σοκαριστικό μπαράζ σεξουαλικών επιθέσεων σε βάρος γυναικών από ομάδες «ανδρών αραβικής ή βορειοαφρικανικής καταγωγής», όπως ανέφεραν τα θύματα, στη διάρκεια των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία, αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως το Αμβούργο και η Στουτγκάρδη.

Τουλάχιστον 121 περιπτώσεις καταγράφηκαν μόνο στην Κολωνία, όπου 16 νεαροί άνδρες ανακρίνονται ως ύποπτοι, χωρίς ωστόσο να τους έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες. Οι Αρχές μελετούν υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του κεντρικού σταθμού της πόλης για να διαπιστώσουν αν οι συγκεκριμένοι άνδρες όντως εμπλέκονται στις επιθέσεις. Τα τρία τέταρτα των κρουσμάτων αφορούν σεξουαλικές επιθέσεις, ενώ αναφέρθηκαν επίσης κλοπές και άσκηση βίας.

Χαιρετίζοντας το γεγονός πως οι γυναίκες προσέφυγαν στην αστυνομία, η Μέρκελ παραδέχθηκε πως υπάρχουν «σοβαρά ερωτηματικά που εκτείνονται πέραν της Κολωνίας». Οι επιθέσεις αυτές αποδεικνύουν ότι σε ορισμένες περιοχές «υπάρχει περιφρόνηση για τις γυναίκες». Αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των Γερμανών πολιτών να διεκδικούν μια απάντηση από το κράτος, η Μέρκελ τόνισε πως «πρέπει να μιλήσουμε ξανά για τις πολιτισμικές αξίες της συνύπαρξής μας». «Το αίσθημα των γυναικών στα περιστατικά αυτά ήταν ότι βρέθηκαν εντελώς ανυπεράσπιστες και στο έλεος των δραστών», πρόσθεσε. Η καγκελάριος είπε ότι θα εξετάσει λήψη μέτρων όπως η αλλαγή της νομοθεσίας και η αύξηση του αριθμού των αστυνομικών. Αν και οι Αρχές είπαν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δράστες είναι αιτούντες άσυλο, οι επικριτές της πολιτικής ανοιχτών θυρών εκ μέρους της Μέρκελ άδραξαν την ευκαιρία για να της επιτεθούν και να ζητήσουν σκλήρυνση της στάσης στην υποδοχή προσφύγων. Η Γερμανία έχει υποδεχθεί 1,1 εκατ. πρόσφυγες το 2015 και το 40% αυτών προέρχονταν από τη Συρία.

Πάντως, ευθύνες για την υπόθεση φέρεται να έχει και η γερμανική αστυνομία. Σύμφωνα με εσωτερική έκθεση που περιήλθε στην κατοχή του περιοδικού Der Spiegel, ήταν πολλοί άνθρωποι μαζί στον ίδιο χώρο, με αποτέλεσμα να επικρατήσει χάος, και η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στον κεντρικό σταθμό της Κολωνίας. Τέλος, στις θέσεις τους ενέμειναν η Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ σε ό,τι αφορά το ζήτημα του περιορισμού του αριθμού των προσφύγων που δέχεται η Γερμανία. «Με κάθε αντικειμενικότητα και ηρεμία, εμμένω στο αίτημά μου για αλλαγή της πολιτικής προσφύγων», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ, κατά τη συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας του κόμματός του, των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), στο Βίλμπαντ Κρόιτ της Ανω Βαυαρίας, και επανέλαβε την εισήγησή του για 200.000 πρόσφυγες ετησίως. Κατά της θέσπισης ανώτατου ορίου και υπέρ της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., προκειμένου να συνεχιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της Σένγκεν, τάχθηκε και πάλι η Μέρκελ, η οποία παρέστη στη συνεδρίαση. Σύμφωνα με μαρτυρίες συμμετεχόντων, κατά τη δίωρη συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας με τη Μέρκελ, η καγκελάριος συνέχισε να απορρίπτει την πρόταση για πλαφόν στην υποδοχή προσφύγων, συμφώνησε, ωστόσο, ότι πρέπει να μειωθούν οι αριθμοί και υποστήριξε ότι η Γερμανία θα είναι μακροπρόθεσμα καλύτερα «αν προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και συνάψουμε συμφωνίες με τους γείτονές μας από ό,τι εάν λάβουμε μέτρα σε εθνικό επίπεδο».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή