Νέες εκδόσεις

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΟΛΟΓΙΑ

KARL BARTH

Η προς Ρωμαίους επιστολή

μτφρ.: Γιώργος Βλαντής

εκδ. Αρτος Ζωής

Ο Καρλ Μπαρτ είναι ένας από τους μεγαλύτερους θεολόγους όλων των εποχών.

Η ερμηνεία του στην προς Ρωμαίους του αποστόλου Παύλου θεωρείται το σημαντικότερο θεολογικό έργο του εικοστού αιώνα. Κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά, σχεδόν έναν αιώνα μετά την έκδοσή του. Είναι το πρώτο βιβλίο του που μεταφράζεται στη γλώσσα μας. Είναι ίσως αντιδεοντολογικό που το προτείνω, αλλά αισθάνομαι την υποχρέωση να το κάνω. Μεγάλο έργο πίστης και σκέψης.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ

ΠΑΙΔΙΚΟ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ο αληθινός τρικεράτωψ φοβάται;

εικον.: Κωνσταντίνα Καπανίδου

εκδ.: Πατάκη, σελ. 32, ηλικίες 5+

Ο συγγραφέας του δημοφιλούς Τριγωνοψαρούλη επινοεί έναν δεινόσαυρο, έναν Τρικεράτωπα, για να μιλήσει για τον σχολικό εκφοβισμό, ενώ δανείζεται, ευφυώς, ομηρικά ονόματα του Τρωικού Πολέμου. Ο Πάρης είναι ξένος και δεν μπορεί να πει το «ρ». Η Αφροδίτη και η Ελένη τον συμπαθούν αλλά φοβούνται να το δείξουν. Ο Αχιλλέας και ο Οδυσσέας είναι οι νταήδες, αλλά μπροστά στον Τρικεράτωπα γίνονται, εντέλει, αρνάκια. Δραστική εικονογράφηση, χρήσιμα παραρτήματα για το bullying.

ΜΑΡΙΑ ΤΟΠΑΛΗ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

DAVID FOSTER WALLACE

Αυτό εδώ είναι νερό

μτφρ.: Κώστα Καλτσάς

εκδ. Κριτική

Μερικές σκέψεις για τη ζωή, από τον σπουδαίο συγγραφέα προς τους αποφοίτους του Κολεγίου Kenyon. Εάν θέλετε να γελάσετε γλυκόπικρα, να βρείτε μερικές απαντήσεις για την καθημερινή ζωή και να βρεθείτε ξαφνικά με πολύ κουράγιο στις πλάτες σας, τότε ο Wallace είναι ο άνθρωπός σας. Μέσα στις λίγες, αυτόνομες σκέψεις του, μας φέρνει αντιμέτωπους με το κωμικοτραγικό, μ’ εκείνα που βιώνουμε, αλλά δεν μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε. Ο Wallace έχει πάντοτε τον τρόπο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΗΝΑΚΗΣ

ΔΙΗΓΗΜΑ

LAFCADIO HEARN

Το όνειρο μιας καλοκαιρινής ημέρας

Μια γιαπωνέζικη ιστορία

μτφρ.: Παλμύρα Ισμυρίδου

εκδ. Αγρα

Αγαπώ τους μύθους, τους θρύλους, τις λαϊκές δοξασίες, τις συμβολικές ιστορίες. Αυτές τις ιστορίες που ταξιδεύουν σε όνειρα, σε άλλους πολιτισμούς. Νιώθω διαβάζοντας ιστορίες, όπως «Το όνειρο μιας καλοκαιρινής ημέρας», ότι ο χρόνος επιμηκύνεται. Και η επιμήκυνση μπορεί να γίνει μόνο μέσω της έλλειψης, μόνο μέσα από την αφοσίωση. Αλλωστε, όπως γράφει και ο Hearn, «Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας δεν μου φάνηκε τόσο ικανοποιητικό όσο άλλοτε. Γιατί όταν ρουφάμε τη ζωή αχόρταγα, δεν γινόμαστε νεότεροι».

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΟΡΧΑΝ ΠΑΜΟΥΚ

Κάτι παράξενο στο νου μου

μτφρ.: Στέλλα Βρετού

εκδ. Ωκεανίδα

Ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, μέσα στον χρόνο, παρέα με τον ήρωα που, από μια περιοχή της Ανατολίας, εγκαθίσταται σε φτωχογειτονιά της. Μικροπωλητής, περπατά στα δρομάκια της, μαθαίνει τις αντιθέσεις της. Οσο ωριμάζει ο ίδιος, γύρω του γίνονται πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές. Η πόλη γιγαντώνεται. Από τη μια η παράδοση και οι αργοί ρυθμοί, από την άλλη η έκρηξη της ανάπτυξης, η εκμετάλλευση πόρων, σε μια πόλη που δεν χάνει τη γοητεία της.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή