Το λάδι που ξετρέλανε τουs Ιάπωνεs

Το λάδι που ξετρέλανε τουs Ιάπωνεs

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και συνήθως τα ελαιόλαδα που φέρουν «ισχυρισμό υγείας» είναι «δύσκολα», πικρά, αυτό που παράγει στη Μεσσηνία ο Νίκος Κρημνανιώτης είναι φίνο και γλυκόπιοτο.

Mέσα Νοεμβρίου και κατεβαίνουμε τον Αχλαδόκαμπο. Από ψηλά βλέπουμε τον καπνό δεκάδων ελαιοτριβείων εν δράσει και ο αέρας μυρίζει λάδι.

Στο Αριοχώρι Μεσσηνίας συναντάμε τον Νίκο Κρημνανιώτη. Μακεδόνας και μαθηματικός με διδακτορικό στα εφαρμοσμένα μαθηματικά και στην πληροφορική, ξεκίνησε την καριέρα του ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Εκεί γνώρισε τη σύζυγό του, που κατάγεται από τη Μεσσηνία. Ελαιοπαραγωγός έγινε λόγω της εξαιρετικής ποιότητας του ελαιολάδου που έβγαζε στην αρχή ερασιτεχνικά. Σήμερα, στα 70 στρέμματα που διαθέτει και καλλιεργεί βιολογικά, βρίσκονται 1.600 ρίζες παλιές ελιές, 70 – 80 ετών, και λίγες ελιές Καλαμών που είναι κάποιων αιώνων.

Ο κ. Κρημνανιώτης είναι της γνώμης ότι το ελαιόλαδο είναι κυρίως τροφή, ωφέλιμη βέβαια, αλλά τροφή. Δεν θέλει να παράγει ένα λάδι πολύ πικρό, όσο κι αν αυτό περιέχει περισσότερες φαινόλες. Γι’ αυτό μαζεύει όταν η ελιά αρχίζει να  κιτρινίζει, αλλά πριν μαυρίσει. Ετσι το λάδι του είναι φίνο, φρουτώδες, χωρίς να είναι πικρό. «Προσπαθούμε να επιτύχουμε τη χρυσή τομή μεταξύ της υγειοπροστασίας και της γεύσης».

Το λάδι που ξετρέλανε τουs Ιάπωνεs-1

– Εχετε όμως «ισχυρισμό υγείας» στο μπουκάλι σας. «Ναι, διότι το λάδι μας περιέχει τριπλάσιο ποσοστό φαινολών ανά μιλιγκράμ από αυτό που έχει θέσει ως όριο η Ε.Ε., δηλαδή τα 250 ml. Το δικό μας λάδι περιέχει 650 ml φαινόλες και ιδιαίτερα ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη».

Πάμε στο φλέγον θέμα της ποσότητας. Προς το παρόν παράγει μόνο 6 τόνους. Κάνει εξαγωγές και έχει και κάποια παρουσία στην ελληνική αγορά, αλλά οι ποσότητες δεν επαρκούν. Γι’ αυτό και σκέφτηκε να συνεργαστεί με άλλους βιοκαλλιεργητές για να φτιάξουν μια «Ομάδα Βιοκαλλιεργητών» κατά τα πρότυπα της Ε.Ε. Ο στόχος είναι η παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου με υγειοπροστατευτικά χαρακτηριστικά, αλλά και η δημιουργία δικού τους ελαιοτριβείου και τυποποιητηρίου. Τότε η ποσότητα από 6 τόνους θα φθάσει τους 50 – 60.

Χρειάζεστε δικό σας ελαιοτριβείο; «Για να φτιάξεις ένα εξαιρετικό ελαιόλαδο, χρειάζεται να συντείνουν 11 περίπου παράγοντες. Οι 5 αφορούν στο DNA της ελιάς και στο μικροκλίμα της περιοχής. Οι 6, όμως, εξαρτώνται από τον άνθρωπο. Μέσα σ’ αυτούς σημαντικό ρόλο παίζουν το ελαιοτριβείο και η αποθήκευση».

Το λάδι που ξετρέλανε τουs Ιάπωνεs-2

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή