Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση στο Κάιρο

Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση στο Κάιρο

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε στο Κάιρο, κατά τουριστών που βρίσκονταν σε λεωφορείο έξω από ξενοδοχείο της πόλης, την Πέμπτη, ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος με ανακοίνωση που ανάρτησε χθες στο Διαδίκτυο, ως απάντηση στο κάλεσμα του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, για τη στοχοποίηση όλων των Εβραίων παντού. Οι τοπικές αρχές είχαν υποστηρίξει πως επρόκειτο για βανδαλισμό, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Το Ι.Κ. ανέφερε ότι ένα απόσπασμα ασφαλείας είχε βάλει στόχο τουριστικό λεωφορείο που μετέφερε Εβραίους και ότι υπήρχαν νεκροί και τραυματισμένοι στις τάξεις των Εβραίων και της ασφάλειας του ξενοδοχείου. Ισραηλινοί και αξιωματούχοι, ωστόσο, δήλωσαν την Πέμπτη ότι επρόκειτο για μια συμμορία νεαρών, που πέταξαν πυροτεχνήματα χωρίς κανείς να τραυματιστεί. Επίσης, κανένας από τους τουρίστες δεν φέρεται να ήταν Εβραίος, αλλά επρόκειτο για περίπου 40 Αραβες Ισραηλινούς που διέμεναν στις «Τρεις Πυραμίδες». Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ, άγνωστοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο και επιτέθηκαν στους φύλακες, οι οποίοι απάντησαν με πυρά. Επίσης, το ισραηλινό ΥΠΕΣ πρόσθεσε ότι οι δράστες συνελήφθησαν. Σε ηχητικό μήνυμα, που δημοσιεύθηκε στις 26 Δεκεμβρίου, ο Μπαγκντάντι είχε δεσμευθεί να χτυπήσει το Ισραήλ, λέγοντας ότι το «Ι.Κ. δεν έχει ξεχάσει για μία στιγμή την Παλαιστίνη». Η Αίγυπτος αποτελεί το ένα από τα δύο μοναδικά αραβικά κράτη, μαζί με την Ιορδανία, που έχει υπογράψει ειρηνευτική συνθήκη με το ισραηλινό κράτος και έχει αναμειχθεί συχνά σε επεισόδια τζιχαντιστικής βίας μετά την αποπομπή του Αιγύπτιου προέδρου και ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι το 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή