Ευ. Μεϊμαράκης: Οι πολίτες ζητούν από εμάς ουσία, όχι τρικ

Ευ. Μεϊμαράκης: Οι πολίτες ζητούν από εμάς ουσία, όχι τρικ

6' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οχι μόνον το 60% αλλά το 100% όσων ψήφισαν στις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας επιζητεί την ανανέωση, δηλώνει στην «Κ» ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, προσθέτοντας ότι ο ίδιος μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτές οι αλλαγές θα είναι αλλαγές ουσίας και με βάση την αξιοκρατία και όχι αλλαγές με βάση τη ληξιαρχική πράξη γέννησης.

Η συζήτηση έγινε δύο 24ωρα πριν από τις κάλπες, εν μέσω συνεντεύξεων, τηλεφωνημάτων με στελέχη και υποστηρικτές ανά την Ελλάδα, αλλά και συνεργάτες του, που «τρέχουν» για τις τελευταίες λεπτομέρειες. Κάποια στιγμή, η συζήτηση φτάνει και στον ρόλο που θα μπορούσε, εφόσον επικρατήσει απόψε, να επιφυλάξει στον συνυποψήφιό του Κυρ. Μητσοτάκη. Δεν επαναλαμβάνει τα χιλιοειπωμένα περί «στρατιωτών της παράταξης», αλλά ομιλεί για μια ομάδα στελεχών πρώτης γραμμής, στα οποία εντάσσει και τον κ. Μητσοτάκη, «τα οποία πρέπει να έχουν βαρύνοντα ρόλο στα νεοδημοκρατικά πράγματα, ανεξαρτήτως αν έθεσαν σε αυτή την εσωκομματική εκλογή υποψηφιότητα». Ο κ. Μεϊμαράκης δεν θέλει επίσης να σχολιάσει ευθέως και την κοινή παρουσία των τριών υποψηφίων, των κ. Μητσοτάκη, Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα στη Θεσσαλονίκη ούτε και τη δική του απουσία από κοινές φωτογραφίες με τους συνυποψηφίους του. «Μία εικόνα είναι πάντα εικόνα και δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα. Οι πολίτες ζητούν από εμάς ουσία και αποτελεσματικότητα και όχι επικοινωνιακά τρικ». Ο ίδιος εμφανίζεται, πάντως, αισιόδοξος πως η Ν.Δ. σύντομα θα αποτελεί κυρίαρχη πολιτική δύναμη, σημειώνοντας ότι αυτό προϋποθέτει την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Αν και αρνείται ότι υπάρχουν «ταξικά χαρακτηριστικά» στην ψήφο, οι αναφορές του είναι σαφές ότι αποσκοπούν να διαφοροποιήσουν το ακροατήριό του από αυτό του κ. Μητσοτάκη.

– Σας θέτω ευθέως το δίλημμα, όπως διατυπώνεται από μη υποστηρικτές σας: θέλετε διατήρηση του status quo στο κόμμα; Ψηφίστε Μεϊμαράκη. Θέλετε αλλαγή σελίδας; Ψηφίστε Μητσοτάκη.

– Δεν είναι αυτό το πραγματικό δίλημμα στη σημερινή αναμέτρηση. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι εγώ επιθυμώ να παραμείνουν όλα ίδια στη Ν.Δ. Αντίθετα, εγώ είμαι αυτός που πρώτος μίλησα για αλλαγές στο κόμμα. Αλλαγές όμως πολιτικής ουσίας, σε επίπεδο ιδεών, και όχι αλλαγές με βάση τη ληξιαρχική πράξη γέννησης. Και αυτές οι αλλαγές μπορούν να γίνουν συντεταγμένα, μέσα από ένα συνέδριο, όπου η βάση του κόμματός μας θα αποφασίσει με δημοκρατικές διαδικασίες το νέο οργανωτικό και προγραμματικό μας πλαίσιο.

– Συμμερίζεστε την άποψη πως το 60% των ψηφοφόρων στις 20 Δεκεμβρίου ζήτησε ανανέωση;

– Οχι, αυτή είναι αυθαίρετη άποψη. Πιστεύω ότι το 100% των ψηφοφόρων ζητάει ανανέωση! Αντιλαμβάνομαι την ανανέωση ως μια βαθύτατα πολιτική διαδικασία, που συνοδεύεται από την αξιοκρατία. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί να έχεις την ικανότητα να αφουγκραστείς τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, ώστε τις ανάγκες αυτές να τις μετουσιώσεις σε πολιτικές που θα ωφελούν τη χώρα και τους πολίτες. Ημουν πάντα –και θα το βρείτε σε όλες τις ομιλίες μου– εκείνος ο οποίος τόνιζε ότι η λέξη ανανέωση πρέπει να συνοδεύεται από τη λέξη αξιοκρατία. Ανανέωση χωρίς αξιοκρατία και διαφάνεια δημιουργεί ευνοιοκρατία. Ανανέωση με μόνο κριτήριο το ηλικιακό δεν είναι ανανέωση. Πιστεύω στην ανανέωση με αξιοκρατία και δημοκρατικές διαδικασίες, που θα δίνει τις ίδιες ευκαιρίες στο ξεκίνημα σε όλους, ανεξαρτήτως αν είναι παιδιά βουλευτών, υπουργών, ανέργων, εργαζομένων ή αγροτών.

Ψηφίζοντας λοιπόν οι Νεοδημοκράτες Μεϊμαράκη, ψηφίζουν αλλαγή σελίδας στο κόμμα, με πολιτικό περιεχόμενο, αξιοκρατία και δημοκρατικές διαδικασίες. Κρατάμε ό,τι καλό υπάρχει και αλλάζουμε ό,τι ευθύνεται για την απομάκρυνσή μας, τα προηγούμενα χρόνια, από μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Γι’ αυτό, λοιπόν, πιστεύω ότι οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν πρόεδρο εκείνον που θεωρούν ότι μπορεί να συνθέσει απόψεις και προτάσεις και να ανασυγκροτήσει την παράταξη σε ιδέες, πρόσωπα και πολιτικές πρακτικές, εκείνον που μπορεί να εγγυηθεί ότι θα αποκαταστήσει σύντομα τη σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας του κόμματος με την κοινωνία. Ωστε να καταστήσουμε τη Ν.Δ., σε σύντομο χρονικό διάστημα, ξανά πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα, προβάλλοντας ένα αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης του τόπου μας.

– Στελέχη που σας στηρίζουν με θέρμη διατυπώνουν κριτική προς τον κ. Μητσοτάκη για «νεοφιλελεύθερες» οικονομικές θέσεις. Υιοθετείτε την άποψη;

– Δεν σχολιάζω απόψεις. Πιστεύω ότι, λόγω της σκληρής λιτότητας, μεγάλωσε η απόσταση που χωρίζει το κόμμα από ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Η διαμαρτυρία προς το σύνολο του πολιτικού συστήματος και κυρίως προς τα πολιτικά κόμματα εξουσίας εκφράστηκε, εν πολλοίς, από τους Νεοδημοκράτες με αποχή. Αυτούς τους ανθρώπους, που είχαν τη δουλειά τους, που είχαν χαράξει τη ζωή τους και βρέθηκαν ξαφνικά άνεργοι, χωρίς προοπτική και ελπίδα, πρέπει να πλησιάσουμε και να αποκτήσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη τους. Είναι οι παραγωγικές ομάδες που ανέκαθεν αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της παράταξής μας. Θεωρώ επίσης ότι κακό στην παράταξη, αλλά και στη χώρα, κάνει διαχρονικά η εφαρμογή πολιτικών που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων, και όχι το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον. Γι’ αυτό χαρακτήρισα πριν από λίγο καιρό την πολιτική του κ. Τσίπρα πολιτική της νεοφιλελεύθερης αριστεράς.

– Είναι, πάντως, σαφής μια προσπάθεια να τεθεί ένα ταξικό, θα έλεγα, πρόσημο στην εκλογή, ότι δηλαδή εσείς μπορείτε καλύτερα να εκφράσετε τα λαϊκά στρώματα.

– Δεν θεωρώ ότι υπάρχει ταξικό πρόσημο στην ψήφο των πολιτών. Αλλά ασφαλώς με τιμά σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι σε περιοχές όπου ζουν αυτοί που εσείς αποκαλείτε λαϊκά στρώματα και βιώνουν σε μεγαλύτερη ένταση τις συνέπειες της κρίσης, βλέπουν στο πρόσωπό μου την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, μέσα από τη δημιουργία μιας ισχυρής και μεγάλης Ν.Δ., που θα αγκαλιάζει όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες χωρίς κοινωνικούς ή οικονομικούς διαχωρισμούς. Εγώ οραματίζομαι τη Ν.Δ. ως ένα κόμμα που θα εκφράζει τις ελπίδες και τις προσδοκίες όλων των Ελλήνων και όχι μόνον της επιχειρηματικής τάξης, που θα ενδιαφέρεται το ίδιο για τον αγρότη και για τον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, για τον μικρομεσαίο επιχειρηματία και για τον άνεργο. Οραματίζομαι, τελικά, ένα κράτος επιτελικό, που δεν θα ασκεί επιχειρηματικότητα, αλλά θα καθορίζει τους κανόνες εκείνους ώστε στο ξεκίνημα της ζωής τους να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες.

– Προσωπικά, πάντως, δεν θυμάμαι πότε είναι η τελευταία φορά που η Ν.Δ. κάθισε συγκροτημένα να κάνει αυτοκριτική για τα όποια λάθη της; Το λέω και με αφορμή την κριτική σας περί των απολύσεων στο Δημόσιο. Ηταν λάθος επιλογή;

– Αυτοκριτική γίνεται στη Ν.Δ., κ. Τερζή. Ισως όχι στον βαθμό που θα έπρεπε και όσο συγκροτημένα θα έπρεπε, αλλά γίνεται. Το σχόλιό μου αυτό εντάσσεται σε αυτή την αυτοκριτική που λέτε ότι δεν γίνεται στο κόμμα μας. Είναι ένα σχόλιο που αποδεικνύει ότι στη Ν.Δ. δεν φοβόμαστε να συζητήσουμε και να εντοπίσουμε τα λάθη μας, να διδαχθούμε από αυτά και να μην τα επαναλάβουμε. Αυτή η διαδικασία δεν αποτελεί μομφή για κανέναν, αλλά σημάδι υγείας για ένα ζωντανό κόμμα. Εγώ υιοθετώ την άποψη της πλειοψηφίας της κοινωνίας, ότι μεταρρυθμίσεις δεν είναι μόνο οι απολύσεις. Είναι η εξασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας με περιορισμό κάθε είδους σπατάλης. Είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Είναι η δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι με λογιστικούς όρους. Η Ν.Δ. δεν είναι ταξικό κόμμα. Είμαστε κόμμα λαϊκό, που εκφράζει όλους τους πολίτες και, πολύ περισσότερο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ένα κόμμα που με την πολιτική του οφείλει να στηρίζει πρώτα από όλα τους αδύναμους.

«Οχι» σε ασφαλιστικό και σενάρια οικουμενικής

Ως προς τη στάση της Ν.Δ. έναντι του ασφαλιστικού, ο κ. Μεϊμαράκης επιμένει ότι «άλλο η συναίνεση σε κρίσιμα εθνικά θέματα, όπως το προηγούμενο καλοκαίρι προκειμένου να αποτραπεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ, κι άλλο η ψήφιση αντιαναπτυξιακών μέτρων που οδηγούν την οικονομία σε περαιτέρω επιδείνωση και την κοινωνία σε απόγνωση». Σε ό,τι αφορά, δε, τις πληροφορίες περί πίεσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προς τη Ν.Δ., ο κ. Μεϊμαράκης προαναγγέλλει ότι, εφόσον απαιτηθεί, θα αναλάβει πρωτοβουλία ενημέρωσης των ομολόγων του στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πάντως ότι «ουδείς πρόκειται να υποδείξει στη Ν.Δ. ποια πολιτική θα ακολουθήσει, γιατί κανένας από τους συναδέλφους μας στο ΕΛΚ δεν γνωρίζει καλύτερα από μας ποιο είναι το συμφέρον της πατρίδας. Η Ν.Δ. ούτε υπήρξε ούτε θα υπάρξει ποτέ εντολοδόχος κανενός, παρά μόνον της βούλησης του ελληνικού λαού».

Απόλυτα αρνητικός εμφανίζεται και στο ενδεχόμενο οικουμενικής. «Εφόσον ο κ. Τσίπρας χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η κυβέρνησή του αποτύχει, οφείλει να φύγει… Θα ακολουθηθούν όσα προβλέπονται στο Σύνταγμα», σημειώνει και καταλήγει: «Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι η Ν.Δ. δεν θα συμμετάσχει σε οικουμενική κυβέρνηση, που κανένας άλλωστε δεν φαίνεται να επιθυμεί, αλλά και ο σχηματισμός της ουσιαστικά στρεβλώνει τη λαϊκή βούληση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή