Εκλεισαν οι κάλπες – Αττική, Μακεδονία και… αποχή κρίνουν την εκλογή

Εκλεισαν οι κάλπες – Αττική, Μακεδονία και… αποχή κρίνουν την εκλογή

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλεισαν οι κάλπες για την εκλογή του νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, εν μέσω πλήρους κινητοποίησης και των δύο επιτελείων αλλά και ενός μπαράζ φημών για την έκβαση αυτής της κρίσιμης εκλογικής διαδικασίας, όχι μόνον για το ίδιο το κόμμα της κεντροδεξιάς αλλά, συνολικά, για το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Καθώς η συμμετοχή μοιάζει να προσεγγίζει ή υπερβαίνει το 80%, δηλαδή περισσότερες από 320.000 πολίτες ήρθαν, εκ νέου, στα γαλάζια εκλογικά κέντρα για να επιλέξουν τον επόμενο Πρόεδρο της Ν.Δ, τα επιτελεία των κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη και Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις δύο πολυπληθέστερες εκλογικές περιφέρειες (Αττική και Κεντρική Μακεδονία) αλλά και στο ύψος και την προέλευση της αποχής.

Βασικός στόχος του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη ήταν η καταγραφή ενός ισχυρού προβαδίσματος στο σύνολο του λεκανοπεδίου Αττικής. Αιχμή του δόρατος γι αυτή την προσπάθεια αποτελεί η Β' Αθήνας, όπου ο κ. Μητσοτάκης ευελπιστεί σε ένα τέτοιο ποσοστό που θα τον βοηθήσει να υπερκεράσει την αναμενόμενη υπεροχή του συνυποψηφίου στη Β. Ελλάδα και την Περιφέρεια. Προς αυτή την κατεύθυνση, το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη εκτιμούσε και στην στήριξη των ψηφοφόρων του κ. Αδ. Γεωργιάδη, που κατέγραψε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό 16% στο Λεκανοπέδιο.

Ως προς την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, η μεν πλευρα Μεϊμαράκη προσδοκούσε στον επαναπατρισμό των «καραμανλικών» ψηφοφόρων, που στον πρώτο γύρο στήριξαν την υποψηφιότητα του κ. Τζιτζικώστα ενώ μετά το κλείσιμο του ματιού από τον Περιφερειάρχη προς την υποψηφιότητα Μητσοτάκη αλλά και συμμαχίες που οικοδομήθηκαν τα τελευταία 24ώρα, ο πρώην Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης φιλοδοξούσε να «σπάσει» την εικαζόμενη κυριαρχία του «καραμανλικού στοιχείου». Για την ιστορία, το ειδικό βάρος της Κεντρικής Μακεδονίας στο εκλογικό αποτέλεσμα είναι αντιστοιχο της Β' Αθηνών.

Τέλος, η αποχή που ναι μεν κινείται – συνολικά – σε ποσοστό κάτω του 20% ωστόσο σε κάποιες περιοχές είναι σημαντικά υψηλότερη είναι μια παράμετρος που θα κρίνει την τελική ισορροπία. Αφορά ψηφοφόρους των κ. Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη, στους οποίους μπορεί να επένδυε ο κ. Μητσοτάκης; Αφορά, ενδεικτικά στη Μακεδονία, «καραμανλικούς» ψηφοφόρους του κ. Τζιτζικώστα οι οποίοι δεν πήγαν στις κάλπες ή μοιράζεται ισομερώς; Απαντήσεις αναμένονται λίγο μετά τις 22:00 απόψε, αν όχι απευθείας από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, τουλάχιστον ανεπισήμως από τα επιτελεία των δύο υποψηφίων που έχουν ενεργοποιήσει το δικό τους σύστημα συλλογής ψήφων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή