Ν.Δ.: νέα σελίδα μετά τη νίκη Μητσοτάκη

Ν.Δ.: νέα σελίδα μετά τη νίκη Μητσοτάκη

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα περίοδο τόσο σε επίπεδο πολιτικού λόγου όσο και οργανωτικής λειτουργίας για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας σηματοδοτεί η ανάδειξη του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία του κόμματος. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, που ανακοινώθηκαν χθες, ο κ. Μητσοτάκης εξασφάλισε 173.297 ψήφους, δηλαδή ποσοστό 52,43% έναντι 157.224 ψήφων (47,57%) του κ. Ευ. Μεϊμαράκη.

Παραλαμβάνοντας και τυπικά χθες το κόμμα από τον κ. Γ. Πλακιωτάκη, ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. περιέγραψε σαφώς τους στόχους του. «Οι πολίτες ψήφισαν για δημιουργική ανανέωση και ζητούν από τη Ν.Δ. και πάλι να ανακαλύψει τις βασικές αξίες, που με τόση συνέπεια υπηρέτησε, αξίες απέναντι στον λαϊκισμό μιας αναποτελεσματικής κυβέρνησης» επισήμανε, προσθέτοντας ότι «χρέος μου είναι, όχι απλά να εξασφαλίσω στην πράξη την ενότητα της Ν.Δ. αλλά να πετύχω και τη δημιουργική της διεύρυνση ώστε πολύ σύντομα να γίνει πάλι η μεγάλη Κεντροδεξιά Παράταξη, που θα εκφράσει όλους τους πολίτες της κοινής λογικής, που αντιπαλεύονται τον λαϊκισμό και επενδύουν στον ορθό λόγο».

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα το μεσημέρι θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους πρώην πρωθυπουργούς του κόμματος κ. Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, στα γραφεία των δύο ανδρών στη Βουλή, έχει ήδη από χθες αφοσιωθεί στην προσπάθεια στελέχωσης και ανασυγκρότησης της ηγετικής πυραμίδας του κόμματος, καθώς στο επιτελείο του νέου προέδρου είναι διάχυτη η αίσθηση ότι οι πολιτικές εξελίξεις, μη αποκλειόμενων και των εκλογών, θα είναι σύντομες.

Ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να κινηθεί άμεσα με την «ορμή» του αποτελέσματος και με σεβασμό στην ενότητα, την οποία όμως δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ως βαρίδι. Ωστόσο, η ισορροπία με την «καραμανλική» πτέρυγα είναι μία βασική παράμετρος που θα πρέπει να διαχειριστεί ο κ. Μητσοτάκης, στην προσπάθειά του να κρατήσει ενωμένο το κόμμα και ήδη χθες καραμανλικά στελέχη (Στυλιανίδης, Αντώναρος) έσπευσαν να οριοθετήσουν μια διακριτή στάση εντός Ν.Δ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η διαμόρφωση της σχέσης μεταξύ του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλου.

Η, σε κάθε περίπτωση, ιστορική για την Κεντροδεξιά αλλαγή σελίδας δεν θα είχε επιτευχθεί εάν ο κ. Μητσοτάκης δεν κατόρθωνε να:

• Εκμεταλλευτεί τον πρόσθετο χρόνο που του έδωσε το φιάσκο του Νοεμβρίου, διασφαλίζοντας την είσοδό του στον δεύτερο γύρο εις βάρος του κ. Απ. Τζιτζικώστα.

• Εξασφαλίσει τη στήριξη των Αδ. Γεωργιάδη και Απ. Τζιτζικώστα, σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων των οποίων τον επέλεξε.

• Αξιοποιήσει τα πολλαπλά μέτωπα που «άνοιξε» η πλευρά Μεϊμαράκη και, ευρύτερα, η καραμανλική πτέρυγα τόσο με τον πρ. πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά όσο και με βουλευτές (Βορίδης, Γεωργιάδης) και στελέχη του κόμματος (Ανδ. Παπαμιμίκος). Ολοι αυτοί συσπειρώθηκαν απέναντι στην υποστηριζόμενη από την «καραμανλική» πτέρυγα υποψηφιότητα του κ. Μεϊμαράκη.

• Πείσει τους πολίτες για την ανάγκη ανανέωσης αλλά και πως αντί του «καλού προέδρου Μεϊμαράκη» αξίζει να επιλέξουν τον «μετωπικό με τον Αλ. Τσίπρα και ενδεχομένως καλύτερο διεκδικητή της εξουσίας Μητσοτάκη».

Οι επίμονες φήμες για διαύλους επικοινωνίας των «καραμανλικών» με το Μαξίμου λειτούργησαν υπονομευτικά για την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη. Σε κάθε περίπτωση, το προχθεσινό αποτέλεσμα συνιστά ήττα για τα στελέχη που αναφέρονται στον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, που δεν κατόρθωσαν να πείσουν τους πολίτες για την επιλογή τους, παρότι συνιστούν την πλέον συμπαγή ομάδα στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Ακολουθούν τα αποτελέσματα στις εκλογικές περιφέρειες στο 92% της ενσωμάτωσης.

Ν.Δ.: νέα σελίδα μετά τη νίκη Μητσοτάκη-1
Ν.Δ.: νέα σελίδα μετά τη νίκη Μητσοτάκη-2
Ν.Δ.: νέα σελίδα μετά τη νίκη Μητσοτάκη-3
Ν.Δ.: νέα σελίδα μετά τη νίκη Μητσοτάκη-4

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή