Στα άκρα οδηγείται η κόντρα κυβέρνησης – Eldorado Gold

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα κυβέρνησης – Eldorado Gold

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κρίσιμη καμπή εισέρχεται η δραστηριότητα των Μεταλλείων Χαλκιδικής καθώς κορυφώθηκε η αντιπαράθεση κυβέρνησης και Eldorado Gold. O διευθύνων σύμβουλος της καναδικής εταιρείας, Πολ Ράιτ, ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου την αναστολή του επενδυτικού προγράμματος στις Σκουριές και την απόλυση μέσα στο επόμενο τρίμηνο 500 εργαζομένων, και προανήγγειλε την αναστολή των επενδύσεων και στην Ολυμπιάδα, η οποία θα συνοδευτεί από επιπλέον απολύσεις 600 εργαζομένων εάν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν εκδώσει την απαιτούμενη άδεια εγκατάστασης του εργοστασίου για την επεξεργασία του μεταλλεύματος.

Λίγες ώρες αργότερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κοινοποίησε στην «Ελληνικός Χρυσός» (θυγατρική της Eldorado που υλοποιεί το επενδυτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα) την επιβολή προστίμων ύψους 1,7 εκατ. ευρώ που αφορούν 21 παραβάσεις της νομοθεσίας, που σύμφωνα με το υπουργείο ελέγχθηκαν και διαπιστώθηκαν την περίοδο από το 2012 έως και τα μέσα του 2014. Είχαν προηγηθεί νωρίς το πρωί δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη για «προσπάθεια δημιουργίας εκβιαστικών καταστάσεων και δημιουργίας τετελεσμένων» από πλευράς της Εldorado.

Ο κ. Σκουρλέτης προχώρησε σε μια συνολικότερη αμφισβήτηση της επένδυσης στη Χαλκιδική, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «όταν αξιολογείται μια επένδυση πρέπει να αξιολογηθεί αν αντιστρατεύεται και αν υπονομεύει και άλλες θέσεις εργασίας στην περιοχή», ενώ συνέδεσε την απόφαση των Καναδών για αναστολή των εργασιών στα μεταλλεία με την πτώση της τιμής του χρυσού.

Σε αυτό το κλίμα αναμένεται σήμερα συνάντηση του κ. Πολ Ράιτ και του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, η οποία θα καθορίσει εν πολλοίς και τις εξελίξεις.

«Αυτή η ενέργεια δεν έχει σκοπό την αντίδραση του υπουργείου. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία του. Χωρίς αυτή δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Ο μοχλός της απόφασής μας είναι οι αδειοδοτήσεις και οι καθυστερήσεις. Δαπανάμε χρήματα με μη αποτελεσματικό τρόπο και αυτό από επιχειρηματικής άποψης δεν μπορεί να συνεχίζεται», τόνισε ο κ. Ράιτ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις. Και οι δύο πλευρές δεσμευόμαστε από τον νόμο, είπε και συμπλήρωσε: «Οι άδειες δεν θα πρέπει να είναι όμηροι σε πολιτικές παρεμβάσεις και σε κάθε άλλη ατζέντα από διαφωνούσες μειοψηφίες». Ο ίδιος έκανε σαφή την πρόθεση της εταιρείας να παραμείνει στην Ελλάδα και να ολοκληρώσει το επενδυτικό της έργο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς «σαφήνεια στους κανόνες και ειλικρινείς κυβερνητικούς εταίρους».

«Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Δεν παραδίδουμε τα κλειδιά. Δεν φεύγουμε εκτός και αν η κυβέρνηση μας το πει. Αλλά δεν πιστεύω ότι αυτή ή κάποια άλλη κυβέρνηση θα μας ζητήσει να φύγουμε. Το πρόβλημα θα λυθεί κάποια στιγμή, γιατί είναι προς το συμφέρον όλων», δήλωσε. Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της κυβέρνησης, ο κ. Ράιτ είπε ότι θα πρέπει κανείς να ανατρέξει στην περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση και στην ομάδα βουλευτών του που συντάχθηκε με τη μικρή μειονότητα που ήταν αντίθετη στο έργο. Εξέφρασε επίσης την άποψη πως η επένδυση στα μεταλλεία χρησιμοποιήθηκε για πολιτικές σκοπιμότητες.

«Γνωρίζαμε ότι στη Χαλκιδική υπάρχουν αντιδράσεις. Αυτό που δεν γνωρίζαμε όταν αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα ήταν ότι θα μπορούσε η επένδυση να πολιτικοποιηθεί. Δεν το θεωρούν επένδυση αλλά ένα πολιτικό παιχνίδι, και αυτό δεν το είχαμε προβλέψει γι’ αυτό είμαστε εδώ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ράιτ μίλησε και για τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει η στάση της κυβέρνησης στην επένδυση των μεταλλείων στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων που έχει ανάγκη η Ελλάδα. «Υπάρχουν Ελληνες υπουργοί που πηγαίνουν στη Ν. Υόρκη, στη Βοστώνη και αλλού, και καλούν επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε το παράδειγμα», είπε.

Ο κ. Ράιτ εμφανίστηκε να μη γνωρίζει για τα πρόστιμα που έκανε λόγο στις δηλώσεις νωρίτερα ο κ. Σκουρλέτης και τα οποία κοινοποίησε λίγο αργότερα, ενώ παίρνοντας τον λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός» Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος σημείωσε ότι το ελληνικό Δημόσιο χρωστάει στην εταιρεία περί τα 60 εκατ. ευρώ από επιστροφές φόρων. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η εταιρεία έχει καταβάλει εξ ολοκλήρου το ποσό των 25 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε ως επιστροφή κρατικής ενίσχυσης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διαψεύδοντας τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Τσιρώνη, ο οποίος κατηγόρησε την εταιρεία ότι αναστέλλει τις εργασίες της λόγω της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου.

Ο κ. Ράιτ άρχισε από χθες μια εκστρατεία ενημέρωσης για τα επενδυτικά σχέδια της Eldorado και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μέσα από διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και επιχειρηματικούς φορείς, καθώς και με τους εργαζομένους των μεταλλείων, με τους οποίους θα συναντηθεί σήμερα. Ο κ. Ράιτ επιδίωξε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή