Προς «πάγωμα» το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων

Προς «πάγωμα» το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BIENNH. Δωδεκάμηνη αναβολή της υποδοχής από μέρους της 1.491 προσφύγων από την Ελλάδα και 462 από την Ιταλία, στο πλαίσιο της κοινοτικής συμφωνίας μετεγκατάστασης, ζήτησε η Αυστρία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας εκπρόσωπος επιβεβαίωσε χθες σχετικό δημοσίευμα της αυστριακής διαδικτυακής έκδοσης της ελβετικής εφημερίδας «Νόιε Τσιούρχερ Τσάιτουνγκ». Παράλληλα, το Βερολίνο αποφάσισε χθες εξάμηνη και όχι δωδεκάμηνη παράταση (έως τις 30 Ιουνίου) του μέτρου αναστολής επαναπροώθησης μεταναστών από τη Γερμανία προς την Ελλάδα, μέτρο το οποίο εξέπνεε χθες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Die Tageszeitung, την τελευταία στιγμή ο Τόμας ντε Μεζιέρ παρέτεινε την αναστολή εφαρμογής του κανονισμού του Δουβλίνου για την Ελλάδα, αυτή τη φορά ωστόσο όχι για ένα έτος, αλλά μόνον για έξι μήνες. Οι επαναπροωθήσεις από τη Γερμανία προς την Ελλάδα είχαν απαγορευθεί το 2011 με απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, έπειτα από προσφυγή Ιρακινού που ζητούσε άσυλο και κινδύνευε με επαναπροώθηση στην Ελλάδα. Από τότε, κάθε χρόνο η απαγόρευση ανανεωνόταν για 12 μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να διαλέξει μεταξύ των συνθηκών του Δουβλίνου και της Σένγκεν, που έχουν γίνει ασύμβατες στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, δήλωσε από την πλευρά του χθες ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι. Η Συνθήκη Σένγκεν προβλέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ αυτές του Δουβλίνου υποχρεώνουν τους πρόσφυγες να καταθέσουν την αίτηση ασύλου τους στην πρώτη χώρα της Ε.Ε. στην οποία φθάνουν. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δύο πιθανότητες: να υποστεί ή να προσπαθήσει να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές. Είναι σε θέση να τις διαχειριστεί, αν το κάνει από κοινού και αν αναγνωρίσει πως οι κανόνες που επινοήθηκαν πριν από ένα τέταρτο του αιώνα δεν προσαρμόζονται πλέον στις ροές του σήμερα», είπε ο Τζεντιλόνι, στη διάρκεια επιστημονικού συνεδρίου για τη συνεργασία ανάμεσα στην Ιταλία και στην Αφρική στον τομέα της μετανάστευσης.

«Οσο περισσότερο υποστηρίζει κανείς με πάθος τους κανονισμούς του Δουβλίνου, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να υπερασπιστεί τη Συνθήκη Σένγκεν. Πρέπει να διαλέξουμε», επέμεινε ο υπουργός. «Πέρυσι, 850.000 μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα. Με βάση τις συνθήκες του Δουβλίνου, είναι η Ελλάδα που θα έπρεπε να τους υποδεχθεί. Ολος ο κόσμος ξέρει ότι δεν είναι δυνατό, ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε έτσι, και παρ’ όλα αυτά εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε πως οι κανονισμοί του Δουβλίνου πρέπει να τηρηθούν», εκτίμησε.

Αντιμέτωπη εδώ και χρόνια με την παράνομη μετανάστευση, η Ιταλία είδε να αποβιβάζονται στις ακτές της 170.000 μετανάστες το 2014 και 153.000 το 2015 και ζητεί να υπάρξει ευρωπαϊκή διαχείριση του θέματος των μεταναστευτικών ροών. «Η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί πως είναι ένα φαινόμενο που θα διαρκέσει μεσοπρόθεσμα και πως στην πρόκληση αυτή πρέπει να αντεπεξέλθουν οι 28 χώρες από κοινού», είπε ο Τζεντιλόνι. Αναφέρθηκε στο θέμα του ορισμού των λεγόμενων «ασφαλών» χωρών, προς τις οποίες θα μπορούν να επαναπατρίζονται οι μετανάστες: «Η διάκριση ανάμεσα στο Αφγανιστάν, που θεωρείται "ασφαλές" από την Ευρώπη, και στην Ερυθραία (που δεν είναι ασφαλής) είναι περισσότερο λεπτή και απαιτεί μια ευρωπαϊκή απόφαση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή