Γ. Στουρνάρας: Είχαμε φτιάξει άμυνες έναντι σχεδίων διπλού νομίσματος

Γ. Στουρνάρας: Είχαμε φτιάξει άμυνες έναντι σχεδίων διπλού νομίσματος

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα για την αντιμετώπιση σχεδίων δημιουργίας παράλληλου νομίσματος είχε λάβει η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως αποκάλυψε ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά στην εκπομπή «Ιστορίες», στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι η ΤτΕ είχε πληροφόρηση για σχέδια εισβολής στο Νομισματοκοπείο και δημιουργίας ενός άτυπου διπλού νομίσματος: «Ναι, είχα τέτοια πληροφόρηση. Γι’ αυτό συγκάλεσα τους νομικούς συμβούλους της τράπεζας, παράγοντες του δημοσίου βίου που είχαν χρηματίσει πρωθυπουργοί. Μίλησα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και φτιάξαμε έτσι, να το πω, ένα τείχος, μια άμυνα για εξελίξεις τέτοιου είδους», τόνισε.

Επίσης, αποκάλυψε ότι είχε προειδοποιήσει πολύ καιρό πριν την κυβέρνηση για τον κίνδυνο επιβολής capital controls, χαρακτηρίζοντας τον τρόπο διαπραγμάτευσης μη συνεπή με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει λάθη και από την ελληνική και από την πλευρά των εταίρων, με σημαντικότερο την υπαναχώρηση των εταίρων στο θέμα του χρέους, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα. Επίσης χαρακτήρισε ως δεύτερο μεγάλο λάθος των εταίρων το ότι δεν έκλεισε η αξιολόγηση του προγράμματος το φθινόπωρο του 2014, καθώς οι διαφορές ήταν μικρές. «Νομίζω ότι μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε αυτό ως ιστορικό ατύχημα. Δηλαδή οι δύο πλευρές, και οι δανειστές και η ελληνική πλευρά, ίσως υπερεκτίμησαν τη δυνατότητα της άλλης πλευράς να δεχθεί τις θέσεις της».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της χώρας το 2015, σημείωσε ότι «όπως εξελίχθηκε η διαπραγμάτευση στο πρώτο εξάμηνο, οδηγούσε σε πολύ μεγάλο πρόβλημα… Υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης που δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη», προσθέτοντας ότι δίνονταν μάχες κάθε 15 ημέρες για να εξασφαλιστεί ρευστότητα για τις τράπεζες. Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος η χώρα βρέθηκε πολύ κοντά σε ένα Grexit: «Υστερα από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, μέσα σε μισή ώρα γέμισε η Αθήνα κόσμο, ο οποίος πήγαινε στα ΑΤΜ να πάρει χρήματα. Εκεί κατάλαβα ότι το πράγμα έχει φτάσει σε πολύ επικίνδυνο σημείο».

Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, σημείωσε ότι υπάρχουν δεκάδες δισ. εκτός τραπεζικού συστήματος και εκτίμησε ότι μια θετική αξιολόγηση του προγράμματος θα είναι ο καταλύτης για την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες. Για την ανακεφαλαιοποίηση σημείωσε ότι έγινε με πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες και πέτυχε σε πολύ αντίξοες συνθήκες, ενώ τόνισε ότι η μεγάλη πρόκληση πλέον είναι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Σήμερα, από τα 900 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει η Ευρώπη, περίπου τα 100 είναι δικά μας, οπότε καταλαβαίνετε πόσο βάρος πέφτει στις πλάτες μας να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα». Σημείωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να περάσουν κλάδοι της οικονομίας σε ξένα χέρια, μέσω της πωλήσεως δανείων. Υπάρχει νομοθεσία, τόνισε, που προστατεύει τους αδύναμους: «Η μεγάλη πρόκληση είναι να πληρώσουν αυτοί που έχουν δυνατότητα και δεν πληρώνουν, αυτοί που τους ονομάζουμε “στρατηγικούς κακοπληρωτές”». Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι το 20% των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορά «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο «κουρέματος» καταθέσεων (bail in), εκτίμησε ότι αυτό έχει αποφευχθεί. Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη συναίνεσης για την υλοποίηση της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής και είναι κρίμα, πολύ κρίμα να ξαναγυρίσουμε πίσω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή