Ζεστή σαλάτα με καρότο, παντζαρόφυλλα και λάδι κύμινου

Ζεστή σαλάτα με καρότο, παντζαρόφυλλα και λάδι κύμινου

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία: 20΄, Αναμονή: 15, Μαγείρεμα: περίπου 25΄

Υλικά για 4 άτομα:

  • 450 γρ. καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια 2 εκ.
  • 500 γρ. παντζαρόφυλλα, καλά πλυμένα και χοντροκομμένα (κρατάμε τους βολβούς για άλλα μαγειρέματα)
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 100 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. γλυκού φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο, ή 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη τζίντζερ
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το λάδι κύμινου:

  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας σπόροι κύμινου

Διαδικασία:

Λάδι κύμινου: Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τους σπόρους κύμινου για περίπου 2 – 3 λεπτά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί το ελαιόλαδο. Αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 15 λεπτά. Το λάδι θα έχει πάρει φίνο κυμινάτο άρωμα. Σουρώνουμε και διατηρούμε σε γυάλινο βάζο για 1 μήνα.

Σαλάτα: Στο μεταξύ, σε μια βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε τα παντζαρόφυλλα και τα βράζουμε για 2 – 3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.

Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα παντζαρόφυλλα για 1 – 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, ίσα να λαδωθούν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.

Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα καρότα για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν λίγο. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το τζίντζερ, αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για περίπου 8 – 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να εξατμιστούν τα υγρά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό. Τα αδειάζουμε στην πιατέλα πάνω στα παντζαρόφυλλα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, περιχύνουμε με 50 ml από το λάδι κύμινου, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με σκορδάτα κρουτόν που φτιάχνουμε ροδίζοντας σε 30 ml λάδι 2 φέτες ψωμιού (χωρίς την κόρα) κομμένες σε κυβάκια, μαζί με 1 σκελίδα σκόρδου και λίγο αλατοπίπερο. Επίσης, ταιριάζει να σερβίρουμε πλάι στη σαλάτα 1 – 2 φιλέτα καπνιστής πέστροφας, κομμένα σε μέτρια κομμάτια.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή