Συνάντηση Σόιμπλε – Τσακαλώτου, με τον Τόμσεν στον προθάλαμο

Συνάντηση Σόιμπλε – Τσακαλώτου, με τον Τόμσεν στον προθάλαμο

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η τελευταία συνάντηση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, και ίσως η πιο σημαντική στην ευρωπαϊκή του περιοδεία, ήταν η χθεσινή με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε, η οποία περιγράφηκε από Ελληνες και Γερμανούς αξιωματούχους ως «εποικοδομητική». Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ από την πλευρά του ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι μόνον όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα μπορέσει να ξεκινήσει η πιθανή ελάφρυνση του χρέους. «Μόνο σε αυτή τη βάση μπορεί να υπάρξει επιτυχής αξιολόγηση και μετά πιθανώς περαιτέρω βήματα», δήλωσε η κ. Φον Τισενχάουζεν, εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή οι θεσμοί εξετάζουν λεπτομερώς και υπολογίζουν τις ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό καθώς, όπως εξήγησε, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αποτελεί κεντρικό σημείο της αξιολόγησης.

Εκπληξη προκάλεσε η παρουσία του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, την ώρα της συνάντησης του κ. Τσακαλώτου με τον κ. Σόιμπλε, παρόλο που και τα δύο υπουργεία απέρριψαν οποιαδήποτε συμμετοχή του στη συνάντηση. Ακόμη κι αν η παρουσία του κ. Τόμσεν ήταν τυχαία, εμπεριέχει τον ισχυρό συμβολισμό της απαίτησης του Βερολίνου για παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Στη γερμανική θέση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν έχει αλλάξει κάτι. Αλλωστε αυτό έχει συμφωνηθεί στη δήλωση του Eurogroup του Αυγούστου και σε συσκέψεις του ΕΜΣ και οι Ελληνες εκπρόσωποι επιβεβαίωσαν αυτή τη θέση τον τελευταίο καιρό», είπε η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε. Στο σημερινό Εurogroup αναμένεται να γίνει μία σύντομη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα. Θα συζητηθεί ο ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ενώ κάποιοι υπουργοί αναμένεται να τονίσουν την αναγκαιότητα να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όπως λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην «Κ». Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε ότι δεν μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση αν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ. Οταν γίνει η συμφωνία σε επίπεδο θεσμών, «μεταξύ όλων των θεσμών», όπως τόνισε επιτακτικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, τότε θα γίνει και η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Τότε θα πάνε και οι συνάδελφοί μας στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και θα αποφασίσουν για περαιτέρω εκταμιεύσεις» είπε ο αξιωματούχος.

Συγχρόνως, θα γίνει και μία πρώτη συζήτηση για το προσχέδιο του ασφαλιστικού που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά. «Φιλόδοξο» το χαρακτήρισε ο ίδιος αξιωματούχος, καθώς γίνεται συγχώνευση των Ταμείων, μία πάγια θέση των θεσμών. Πάντως, ανέφερε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η πρόταση των ελληνικών αρχών, καθώς αυτό θα γίνει μέσα από τις διεξοδικές συζητήσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, έχουν εκφραστεί αρνητικά –ιδιαίτερα το ΔΝT– για την αύξηση των εισφορών που προβλέπει το ασφαλιστικό σχέδιο, καθώς αυτό ενδέχεται να επιβαρύνει τον ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτό και ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης επεσήμανε ότι δεν αναμένεται καμία συγκεκριμένη απόφαση ούτε στο αυριανό Eurogroup, αλλά ούτε και σ’ αυτό του Φεβρουαρίου, που συγκαλείται σε τρεις εβδομάδες από σήμερα.

Την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα τα κλιμάκια των θεσμών, ενώ εκτός από το ασφαλιστικό μία σειρά από θέματα παραμένουν ανοιχτά, όπως η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016, αλλά και η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οσον αφορά τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, δεν θα ξεκινήσει εάν δεν υπάρχουν οι ανάλογες δημοσιονομικές προβλέψεις που θα προκύψουν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Συγχρόνως, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν άμεσες λήξεις πληρωμών επιτρέπει να «μη βρισκόμαστε σε τρομερή βιασύνη», αλλά να ακολουθήσουμε την καλύτερη δυνατή διαδικασία, είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή