Νέα ηγετική πυραμίδα από Κυρ. Μητσοτάκη

Νέα ηγετική πυραμίδα από Κυρ. Μητσοτάκη

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγματα σε βουλευτές όλων των εσωκομματικών (και προεκλογικών) τάσεων πραγματοποιεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σε μία προσπάθεια να σηματοδοτήσει στην πράξη τη μετεκλογική ενότητα του κόμματος αλλά και την αλλαγή σελίδας σε μία κοινοβουλευτική ομάδα που ο ίδιος δεν διαμόρφωσε κατά το ελάχιστο και, κυρίως, δεν ανήκε στη σφαίρα επιρροής του.

Εκπρόσωπος του κόμματος αναλαμβάνει ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, θέση από την οποία είχε περάσει και τους τελευταίους μήνες του 2009. Ως γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας προτείνεται (σ.σ. θα ψηφιστεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο.) ο κ. Κ. Τσιάρας, στέλεχος που θεωρείται ότι έχει ανοικτούς διαύλους με τους κ. Κ. Καραμανλή και Δημ. Αβραμόπουλο, ενώ γραμματέας του κόμματος εν αναμονή (σ.σ. έως ότου διεξαχθεί το συνέδριο της Ν.Δ. και λήξει η θητεία του κ. Ανδ. Παπαμιμίκου) χρίζεται, ως αναπληρωτής αρχικώς, ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος είχε συζητηθεί και για γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο κ. Αυγενάκης θα αναλάβει να «τρέξει» το κόμμα σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, καθώς αφενός θα πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί το ενδιαφέρον των πολιτών, όπως εκφράστηκε στη μαζική συμμετοχή στους δύο εκλογικούς γύρος, αφετέρου δε να αντιμετωπιστούν τα χρόνια οργανωτικά και, κυρίως, οικονομικά προβλήματα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη για τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Ο κ. Νίκος Δένδιας ως πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ακολουθούμενος από τους Γιάννη Βρούτση (ήταν και επί Προεδρίας Σαμαρά, Μεϊμαράκη) και την 35χρονη βουλευτή Επικρατείας, από τον Ιανουάριο του 2015, κ. Νίκη Κεραμέως.

Εις ό,τι αφορά τις θέσεις αναπληρωτών του κ. Τσιάρα, οι προτάσεις του κ. Μητσοτάκη είναι επίσης πολυσυλλεκτικού χαρακτήρα: Κωνσταντίνος Βλάσης (Αρκαδίας), Στέργιος Γιαννάκης (Πρέβεζας), Αθανάσιος Καββαδάς (Λευκάδας), Ανδρέας Κατσανιώτης (Αχαΐας) και Χρήστος Μπουκώρος (Μαγνησίας).

Οι χθεσινές ανακοινώσεις αλλά και όσες πρόκειται να ακολουθήσουν (σ.σ. θέσεις αντιπροέδρων, επιλογή τομεαρχών στη Βουλή και συντονιστών τους, κ.ο.κ.) είναι αποτέλεσμα ενός μπαράζ επαφών που έχει ο κ. Μητσοτάκης με στελέχη και βουλευτές του κόμματος, τα τελευταία 24ώρα. Ενδεικτικές, αλλά επ’ ουδενί οι μόνες, είναι οι συναντήσεις, χθες, με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση για το ενδεχόμενο ανάληψης της καυτής θέσης του εκπροσώπου του κόμματος από τον κ. Γ. Κουμουτσάκο πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνάντησης που είχε χθες ο κ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικ. Παπαδόπουλο.

Οι αγωνίες του προέδρου

Μπορεί να μοιάζει παράδοξο, αλλά για τους στενούς συνεργάτες του η μεγάλη αγωνία του κ. Μητσοτάκη δεν αφορά τόσο στη στελέχωση των οργάνων του κόμματος όσο σε αυτή καθαυτή την οργανωτική και οικονομική του κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι συνεργάτες του, με πρώτο τον νέο διευθυντή του κόμματος Νικ. Παπαθανάση, επιχειρούν να βρουν λύση στον γόρδιο δεσμό των άδειων ταμείων, των υψηλών οφειλών προς τις τράπεζες, το προσωπικό (7 και πλέον μήνες είναι απλήρωτοι αρκετοί εκ των εργαζομένων της Ν.Δ.), τους προμηθευτές και την ιδιοκτήτρια εταιρεία των γραφείων της Συγγρού, αλλά και της χαμηλής κρατικής χρηματοδότησης. Το θέμα της οργανωτικής αναδιάρθρωσης και της οικονομικής επιβίωσης του κόμματος, που προϋποθέτει εγκατάλειψη του πολυδάπανου κτιρίου της Συγγρού αλλά και δραστική μείωση προσωπικού, δεν αποκλείεται να είναι εκ των κεντρικών θεμάτων στη σημερινή ομιλία (14.00) του κ. Μητσοτάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ.

Χατζηδάκης, Γεωργιάδης για αντιπρόεδροι

Σχήμα δύο αντιπροέδρων με εμφανείς πολιτικές αποκλίσεις μεταξύ τους, τους κ. Κωστή Χατζηδάκη και Αδωνι Γεωργιάδη, αναμένεται να υιοθετήσει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το σενάριο των δύο αντιπροέδρων παρέμεινε ζωντανό, παρά τις ενστάσεις που εγέρθηκαν από το περιβάλλον του νέου προέδρου της Ν.Δ., για δύο κυρίως λόγους: αφενός ως αναγνώριση της συμβολής του κ. Γεωργιάδη στην εκλογική επιτυχία της υποψηφιότητας Μητσοτάκη, αφετέρου, όπως σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης σε συνομιλητές του, ως στοιχείο «εξισορρόπησης» στα ανοίγματα που σχεδιάζει ο κ. Μητσοτάκης προς τον κεντρώο, μεταρρυθμιστικό χώρο. Η «έκπληξη» του σχήματος αφορά την έτερη θέση αντιπροέδρου, για την οποία ακουγόταν το όνομα του κ. Απ. Τζιτζικώστα. Επελέγη ένα πολιτικό στέλεχος χαμηλών τόνων και μετριοπαθούς – προοδευτικού προφίλ, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης. Ο τρόπος που θα λειτουργήσει το δίπολο των δύο αντιπροέδρων, οι οποίοι θα έχουν πλέον ενεργό ρόλο στα κομματικά δρώμενα, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά όσο θα διαμορφώνεται ο προγραμματικός λόγος του κόμματος. Προσεχώς θα διευκρινιστεί και ο ρόλος που θα έχει στο κόμμα ο 37χρονος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος πάντως χθες έκανε λόγο για «αλλαγή σελίδας στη Ν.Δ.» και δήλωσε «στο πλευρό του Κυριάκου». Οι εσωτερικές, ωστόσο, ισορροπίες δεν σταματούν εδώ. Η ανάληψη υψηλής θέσης ευθύνης από τον κ. Γεωργιάδη αφήνει, πιθανόν για λόγους πολιτικού στίγματος, εκτός πρώτης γραμμής τον κ. Μ. Βορίδη, με τους δύο συνοδοιπόρους να έχουν, ούτως ή άλλως, ψυχρές σχέσεις.

Προβληματισμός υπάρχει και για τη στάση της νέας ηγεσίας έναντι του κ. Ευ. Μεϊμαράκη, στον οποίο αναμένεται να αναφερθεί με θετικά λόγια στη σημερινή Κ.Ο. ο κ. Μητσοτάκης. Υπ’ όψιν του προέδρου της Ν.Δ. έχουν τεθεί διαφορετικές εισηγήσεις σχετικά με τον ρόλο του κ. Μεϊμαράκη εφεξής, χωρίς πάντως να έχει ληφθεί τελική απόφαση. Δεν αποκλείεται τα πάντα να ξεκαθαριστούν στη συνάντηση των δύο ανδρών το απόγευμα σήμερα (17.30) στη Βουλή.

Οπως ανακοινώθηκε, εξάλλου, χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο την προσεχή Τετάρτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή