Ερωτήματα για τον καθηγητή στις Αλπεις

Ερωτήματα για τον καθηγητή στις Αλπεις

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον ρόλο που διαδραμάτισε ο δάσκαλος – συνοδός των παιδιών στην τραγική κατάληξη της σχολικής εκδρομής ερευνούν οι γαλλικές αρχές, προσπαθώντας να κατανοήσουν γιατί οδήγησε την ομάδα των μικρών μαθητών σε μια κλειστή πίστα σκι στις γαλλικές Αλπεις. Κατά το τραγικό δυστύχημα σκοτώθηκαν δύο παιδιά και ένας άνδρας από την Ουκρανία. Ο δάσκαλος, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά από τη χιονοστιβάδα, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της γειτονικής Γκρενόμπλ.

«Πρέπει να θέσουμε ερωτήματα στον δάσκαλο το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε χθες ο εισαγγελέας της Γκρενόμπλ Ζαν-Ιβ Κοκιγιά. «Το ερώτημα είναι γιατί έκαναν σκι στην κλειστή πίστα».

Η πίστα Μπελκόμπ στο χιονοδρομικό κέντρο Ντε Αλπς της Ανατολικής Γαλλίας είχε κλείσει λόγω έλλειψης χιονιού και είναι «μαύρη», δηλαδή είναι από τις δυσκολότερες στη Γαλλία. Ο Ντομινίκ Λετάνγκ, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Χιονιού και Χιονοστιβάδων, λέει ότι ο κίνδυνος χιονοστιβάδας την Τετάρτη ήταν στο επίπεδο τρία, σε μια κλίμακα πέντε βαθμών, που σημαίνει ότι ακόμα και η ύπαρξη ενός μεμονωμένου σκιέρ μπορούσε να πυροδοτήσει χιονοστιβάδα. «Στο 90% των περιπτώσεων, κάποια ανθρώπινη ενέργεια πυροδοτεί τη χιονοστιβάδα», τόνισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξηγώντας ότι όταν το επίπεδο είναι στο πέντε, τότε η πίστα απαραιτήτως κλείνει.

Αλλά και ο δήμαρχος της περιοχής Στεφάν Σοβμπουά τόνισε ότι δεν ελήφθη υπ’ όψιν η επικινδυνότητα, κάτι που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο των παιδιών, ενώ ο Ζαν-Πολ Μπονετέν, μέλος της δημοτικής αρχής, σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως ο δάσκαλος γνώριζε ότι βρίσκονταν σε κλειστή πίστα. Πάντως, Γάλλος αξιωματούχος ισχυριζόταν ότι πιθανώς κάποια παιδιά να έκαναν σκι μπροστά από τον δάσκαλό τους.

Εξω από το σχολείο των παιδιών στη Λυών έχουν τοποθετηθεί δεκάδες αναμμένα κεριά στη μνήμη αυτών που σκοτώθηκαν και πολλά σημειώματα συμπαράστασης προς τις οικογένειες των θυμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή