Αποσύρεται ο βασιλιάς της Σ. Αραβίας

Αποσύρεται ο βασιλιάς της Σ. Αραβίας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο 80χρονος βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας ετοιμάζεται να αποσυρθεί από τον θρόνο και να χρίσει βασιλιά τον 30χρονο γιο του, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Ινστιτούτου Υποθέσεων του Κόλπου, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον. Ο Σαλμάν φέρεται να δρομολογεί την κίνηση αυτή, προκειμένου να διασφαλίσει ότι μετά τον θάνατό του ο Μοχάμεντ θα κληρονομήσει το βασίλειο, σε αντίθεση με τους γιους των προκατόχων του, που παραμερίστηκαν όταν εξέλιπαν οι γεννήτορές τους.

Οποιος και αν είναι ο κάτοχος του θρόνου, στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει περιλαμβάνεται η αναπροσαρμογή των σχέσεων της χώρας με την Ουάσιγκτον. Χθες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συνάντησε τον Σαουδάραβα ομόλογό του Αντελ αλ Τζουμπεΐρ στο Λονδίνο, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν στενές, παρά τις διαφωνίες των τελευταίων ετών. Ο Κέρι έχει εντείνει τις διπλωματικές επαφές, προκειμένου να φέρει τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 25 Ιανουαρίου. Στόχος είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες ειρήνευσης στη Συρία, όπου η Σαουδική Αραβία και το Ιράν υποστηρίζουν αντιμαχόμενες παρατάξεις, ενώ το κλίμα έχει γίνει ακόμη πιο τοξικό μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ιράν.

Βαρύνοντα ρόλο στις σαουδαραβικές υποθέσεις την τελευταία χρονιά έχει διαδραματίσει ο υπουργός Αμυνας και υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος γίνεται προσπάθεια να αναλάβει τα ηνία. Ο νυν βασιλιάς Σαλμάν είναι ο έκτος από τους γιους του ιδρυτή του βασιλείου, Αμπντελαζίζ, που κατέχει τον θρόνο, μετά τους αδελφούς του Σαούντ, Φαϊζάλ, Χαλντ, Φαχντ και Αμπντάλα. Λιγότερο από έναν χρόνο μετά την ενθρόνισή του, ο Σαλμάν προτείνει μια νέα γραμμή διαδοχής, που δεν θα είναι πλάγια (τώρα διάδοχος είναι ο 56χρονος ανιψιός του Σαλμάν, Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ) αλλά κάθετη. Ο συντάκτης του σχετικού ρεπορτάζ, Αλι αλ Αχμέντ, σημείωσε ότι ο νυν διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ, που θα παραγκωνιστεί, έχει την εύνοια της Ουάσιγκτον.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή