Σύλληψη Τούρκων πανεπιστημιακών που ζητούν παύση βίας

Σύλληψη Τούρκων πανεπιστημιακών που ζητούν παύση βίας

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Υπό κράτηση έθεσαν χθες οι τουρκικές αρχές δώδεκα πανεπιστημιακούς, οι οποίοι είχαν υπογράψει ψήφισμα, ζητώντας την ενίσχυση των προσπαθειών για τη διακοπή των εχθροπραξιών μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και Κούρδων αυτονομιστών.

Το ψήφισμα, που ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση για τον χειρισμό της στο πρόσφατο ξέσπασμα βίας στην κατά πλειοψηφία κουρδική Νοτιοανατολική Τουρκία, και καλούσε για την άρση του στρατιωτικού νόμου στις περιοχές αυτές, έφερε περισσότερες από 1.200 υπογραφές, συμπεριλαμβανόμενης αυτής του Αμερικανού γλωσσολόγου Νόαμ Τσόμσκι, καθώς και του Σλοβένου φιλοσόφου Σλαβόι Ζίζεκ.

Η αστυνομία αναζητεί ακόμη επτά πανεπιστημιακούς στην επαρχία Κοτζαελί στην περιοχή του Μαρμαρά, τη βιομηχανική ζώνη που βρίσκεται έξω από την Κωνσταντινούπολη, όπως ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η εισαγγελία είχε εγκαινιάσει έρευνα την Πέμπτη γύρω από το ψήφισμα, μετά τις οξύτατες δηλώσεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν εναντίον όσων την υπέγραψαν. «Δεν είστε διανοούμενοι. Είστε πέμπτη φάλαγγα στην υπηρεσία ξένων δυνάμεων, που επιθυμούν την ταπείνωση της Τουρκίας» είπε ο κ. Ερντογάν. Από τη μεριά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε τους υπογράφοντες «τρομοκράτες».

Οι περίπου 1.200 πανεπιστημιακοί από 90 ανώτατα ιδρύματα στην Τουρκία και τον υπόλοιπο κόσμο ονόμασαν την πρωτοβουλία τους «Ακαδημαϊκοί για την Ειρήνη», ενώ το ψήφισμά τους, με τίτλο «Δεν θα γίνουμε συμμέτοχοι σε αυτό το έγκλημα», κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα.

Οι 1.128 Τούρκοι πανεπιστημιακοί που υπέγραψαν το ψήφισμα αντιμετωπίζουν κατηγορίες «τρομοκρατικής προπαγάνδας», «εξώθησης στη βία και την ανομία» και «προσβολής των τουρκικών θεσμών και της τουρκικής δημοκρατίας».

Η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Ντουστσέ στη Βιθυνία, Λατιφέ Ακιούζ, επαύθη χθες από το ίδρυμα εξαιτίας της απόφασής της να υπογράψει το ψήφισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή