Οι σχέσεις Ρωσίας – Ε.Ε. στην ατζέντα

Οι σχέσεις Ρωσίας – Ε.Ε. στην ατζέντα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάγκη υπέρβασης των όποιων διαφορών, προκειμένου να αντιμετωπισθούν από κοινού οι μεγάλες προκλήσεις της συγκυρίας, στάθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στην προεδρική κατοικία Νόβο-Ογκαριόβο, στα περίχωρα της Μόσχας. Μέσα από το πρίσμα αυτό, ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι όποιες διαφορές υπάρχουν αυτή τη στιγμή, ιδίως ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα λυθούν το συντομότερο δυνατόν πάνω στις θεσμικές και διαδικαστικές βάσεις που ήδη έχουν προσδιοριστεί». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσδιόρισε ως «τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα σε πλανητικό επίπεδο» τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή, και ειδικά στη Συρία, την εμπέδωση της ειρήνης και την αντιμετώπιση των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι, όπως τόνισε, διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να διαβιβάσει το μήνυμα ότι στην Ελλάδα «θεωρούμε καθοριστική τη συμβολή ενός μεγάλου κράτους, ενός μεγάλου λαού, του ρωσικού λαού, στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε σήμερα να αντιμετωπίσουμε στον κόσμο, που δεν είναι τόσο οικονομικές, αλλά είναι προκλήσεις που αφορούν τον άνθρωπο και τη δημοκρατία».

Ο κ. Πούτιν, υποδεχόμενος τον κ. Παυλόπουλο, εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη, ενώ αναφέρθηκε στο έτος Ελλάδας-Ρωσίας 2016, στη διάρκεια του οποίου, όπως είπε, θα πραγματοποιηθούν 37 εκδηλώσεις στις δύο χώρες. Επισήμανε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα είναι ένα φιλικό κράτος, με το οποίο η Ρωσία έχει μοναδικούς ιστορικούς δεσμούς.

Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις δύο χώρες, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «μπορούν και πρέπει να κάνουν ακόμη στενότερες τις ήδη στενές και πολύ φιλικές διαχρονικώς σχέσεις μεταξύ των δύο λαών μας». Και προσέθεσε: «Πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια αυτού του έτους θα έχουμε τη χαρά να σας δεχθούμε στην Αθήνα, είναι η σειρά σας να έρθετε στην Αθήνα».

Μετά την επίσκεψη στη Μόσχα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει στις 18 και 19 Ιανουαρίου επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική λόγω της συγκυρίας. Πρόκειται να συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του, Γιοάχιμ Γκάουκ, και με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή