Νέα δάνεια σε ΟΤΑ για την παράταση του βίου τους

Νέα δάνεια σε ΟΤΑ για την παράταση του βίου τους

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάτω από το χαλί» κρύβει η κυβέρνηση τα οικονομικά προβλήματα των ΟΤΑ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να λάβουν εκ νέου δάνεια, προκειμένου να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους. Χαρακτηριστικά, οι δήμοι Σαλαμίνας και Γόρτυνας (νομός Ηρακλείου Κρήτης) έχουν μπει ήδη σε πρόγραμμα εξυγίανσης, καθώς ουσιαστικά βρίσκονται σε καθεστώς πτώχευσης, και όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσει και ο δήμος Φαιστού. Ωστόσο, ο αριθμός των ΟΤΑ που θα μπουν σε πρόγραμμα εξυγίανσης, καθώς αδυνατούν να καταβάλουν ακόμα και τους μισθούς των υπαλλήλων τους, ίσως να είναι χαμηλότερος του αρχικώς εκτιμώμενου (ο πρώην υπ. Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, νυν πρόεδρος της Βουλής, την άνοιξη του προηγούμενου έτους είχε αναφέρει ότι στο «κόκκινο» βρίσκονται 10-20 δήμοι) λόγω διευκολύνσεων που δόθηκαν από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), περί τα τέλη Αυγούστου του 2015, ένα μόλις μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, δόθηκε η δυνατότητα στους δήμους που δεν μπορούν να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους (και άρα βάσει της νομοθεσίας δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν καμία οικονομική πράξη) να το πράξουν δανειζόμενοι εκ νέου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το μέτρο βέβαια δεν εξασφαλίζει την οικονομική τους βιωσιμότητα, αντίθετα τους φορτώνει με μεγαλύτερα χρέη, ωστόσο στελέχη της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) επισημαίνουν ότι τα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών δίνονται μόνο εφόσον υπάρχουν κριτήρια που εγγυώνται τη δυνατότητα αποπληρωμής.

Οσον αφορά τους δήμους που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα εξυγίανσης οφείλουν να λάβουν μέτρα για τη βελτίωση των οικονομικών τους. Οι εν λόγω δήμοι «απαγορεύεται» να πραγματοποιήσουν προσλήψεις, ενώ ίσως χρειαστεί να προχωρήσουν και σε υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού σε άλλους δήμους έπειτα από παρέμβαση του υπ. Εσωτερικών που θα παρακολουθεί την πορεία των οικονομικών τους και θα ελέγχει τις πράξεις τους. Θα πρέπει δηλαδή σε κάθε περίπτωση να περιορίσουν τα έξοδά τους και να αυξήσουν τα έσοδα μέσω ακόμα και αύξησης δημοτικών τελών. Πάντως, οι δήμαρχοι ΟΤΑ που έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα εξυγίανσης τονίζουν ότι δεν θα λάβουν μέτρα που θα επιβαρύνουν τους πολίτες.

Στα οικονομικά τους… όρια

Παράλληλα, πολλοί δήμοι μπορεί να μην έχουν φτάσει σε σημείο πτώχευσης, ωστόσο έχουν σωρευθέντα οικονομικά προβλήματα. Στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες αιτήματα δήμων για ρύθμιση των προηγούμενων δανειακών τους υποχρεώσεων προς το Ταμείο είτε με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής έως και 25 έτη, είτε με μείωση επιτοκίων. Αυτή την εβδομάδα αναμενόταν η εξέταση αιτημάτων αναχρηματοδότησης οφειλών οκτώ δήμων, ωστόσο τελικά η συνεδρίαση του αρμόδιου οργάνου αναβλήθηκε. Πάντως, το Ταμείο εξέδωσε ανακοίνωση βάσει της οποίας οι αναχρηματοδοτήσεις που θα εξεταστούν έως και τον Μάρτιο θα ισχύσουν αναδρομικά από την αρχή του έτους.

Πολλοί δήμαρχοι αποδίδουν την επιδείνωση των οικονομικών τους προβλημάτων στην κυβέρνηση, η οποία είχε καθυστερήσει να καταβάλει τους παρακρατηθέντες πόρους (οφειλόμενα από το κράτος κονδύλια από προηγούμενα έτη), οι οποίοι τελικά καταβλήθηκαν στις 21 Δεκεμβρίου του 2015. Ομως, 27 δήμοι έλαβαν τελικά μειωμένα κονδύλια και 17 εξ αυτών δεν έλαβαν «ούτε ένα ευρώ», εφόσον σύμφωνα με τη νομοθεσία οι παρακρατηθέντες πόροι συμψηφίζονται με τις οφειλές των δήμων προς τρίτους.

Ο νυν υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, σύμφωνα με πληροφορίες θα «μοιράσει» έως και δύο εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε 31 ορεινούς και νησιωτικούς δήμους προκειμένου να καλύψουν έκτακτα έξοδα, όπως καταστροφές σε υποδομές από τις πλημμύρες. Αν και η κατανομή των κονδυλίων θα πρέπει να είναι αιτιολογημένη με βάση τα αιτήματα των δήμων, ουσιαστικά ο καθορισμός των δικαιούχων βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή