Κλειστά σχολεία και καταστροφές λόγω κακοκαιρίας

Κλειστά σχολεία και καταστροφές λόγω κακοκαιρίας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τρίτη εβδομάδα του 2016 ξεκίνησε με τη χώρα ντυμένη στα λευκά, με πολλά σχολεία στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα κλειστά και τους ταξιδιώτες εφοδιασμένους με αντιολισθητικές αλυσίδες. Ομως, η αλλαγή του καιρού είχε και τη θλιβερή της όψη, καθώς η πρωτοφανής κακοκαιρία προκάλεσε τον θάνατο ενός άνδρα. Πρόκειται για έναν 47χρονο που αργά το βράδυ του Σαββάτου επιχείρησε να διασχίσει με το αυτοκίνητό του τα φουσκωμένα νερά του ρέματος Κρουσοβίτη κοντά στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Ταυτόχρονα, οι έντονες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις άφησαν πίσω τους σημαντικές ζημιές σε οδικό δίκτυο και αγροτικές καλλιέργειες.

Ειδικότερα, ακόμα και σε πεδινές περιοχές όπου σπάνια χιονίζει, οι κάτοικοι είχαν αυτή τη φορά την τύχη να δουν χιόνι (στον Βόλο και τη Λάρισα). Χιονοπτώσεις είχε παράλληλα και η Λέσβος, όπου σύμφωνα με απόφαση του δημάρχου όλα τα σχολεία –πλην όσων βρίσκονται στον πρώην Δήμο Μυτιλήνης– θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα. Είχαν προηγηθεί σοβαρά προβλήματα με κατολισθήσεις και πλημμύρες στους δρόμους από την υπερχείλιση χειμάρρου που διαπερνά την Καλλονή Λέσβου. Από τους δυνατούς ανέμους στη γειτονική Χίο προσέκρουσε το πλοίο «Ψαρά» στο λιμάνι του νησιού, με αποτέλεσμα πλήθος ζημιών και απαγόρευση απόπλου του. Από την άλλη, έκπληκτοι οι κάτοικοι του Ηρακλείου Κρήτης είδαν λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι της Δευτέρας να πέφτει χαλάζι μέσα στην πόλη.

Σοβαρές καταστροφές είχαμε και στην ηπειρωτική χώρα. Λόγω των ορμητικών νερών του πλημμυρισμένου Πηνειού κατέρρευσε αργά το βράδυ του Σαββάτου μια γέφυρα στη Διάβα της Καλαμπάκας, ενώ ο ορμητικός ποταμός κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών στη Θεσσαλία. 

Σήμερα Τρίτη, ο καιρός θα «μαλακώσει», όμως από το βράδυ θα σημειωθεί υποτροπή της κακοκαιρίας. «Αναμένουμε βροχές και καταιγίδες στην Κεντρική και Βόρειο Ελλάδα, αλλά και χιόνια στα ορεινά, ημιορεινά και πεδινά της κεντρικής χώρας», εξηγεί στην «Κ» ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος. «Την Πέμπτη προβλέπεται μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και σταδιακή βελτίωση του καιρού σε όλη τη χώρα». Το σκηνικό, όμως, ανατρέπεται και πάλι την Παρασκευή, οπότε θα επικρατήσουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες λόγω μεταφοράς ψυχρών, πολικής προελεύσεως, αερίων μαζών από τη Βόρεια και Βορειοανατολική Ευρώπη προς τη χώρα μας. Οσοι αγαπούν το χιόνι, ας προγραμματίσουν το επόμενο Σαββατοκύριακο κάποια εξόρμηση στην Ανατολική Στερεά, Θεσσαλία, Ανατολική Πελοπόννησο ή και Βόρεια Κρήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή