Εκατοντάδες τρακτέρ έχουν βγει στους δρόμους

Εκατοντάδες τρακτέρ έχουν βγει στους δρόμους

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη γνωστή εικόνα των τρακτέρ και των αγροτικών μηχανημάτων, τα οποία έχουν παραταχθεί σε κομβικά σημεία των εθνικών δρόμων, θα αντικρίσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου στο ταξίδι του στην Κομοτηνή αύριο. Μόνο που αυτήν τη φορά είναι αυτός που πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τα δύσκολα μέτρα της κυβέρνησης και να επιχειρήσει να αμβλύνει τις αντιδράσεις.

Πάντως ο υπουργός χθες αναγνώρισε ότι η εφαρμογή των ρυθμίσεων που προβλέπονται για τη φορολογία και το ασφαλιστικό των αγροτών θα είναι επώδυνη. Τόνισε όμως ότι η Ελλάδα λαμβάνει από την Ευρωπαϊκή Ενωση ποσό ύψους 3,5 δισ. ευρώ ετησίως και, όπως επεσήμανε, «αυτό ήταν το σοβαρότερο πράγμα που έπρεπε να σκεφτούμε και να λάβουμε υπ’ όψιν μας για τη συμφωνία που υπογράψαμε». Προσέθεσε ότι «πρέπει να πιούμε το πικρό ποτήρι της συμφωνίας», η οποία όμως μπορεί και να αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα.

Οσον αφορά στο ασφαλιστικό, ο υπουργός ανέφερε ότι θα είναι δύσκολο για τους αγρότες, τονίζοντας ότι ένας αγρότης που σήμερα πληρώνει 940 ευρώ τον χρόνο για τη σύνταξη και το ταμείο υγείας, σε βάθος τετραετίας θα φθάσει να πληρώνει 1.540 ευρώ. Ομως για το φορολογικό, σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου πάντα, η επιβάρυνση θα είναι πολύ μικρότερη. Ο ίδιος κάλεσε επίσης τους αγρότες σε συνάντηση στο υπουργείο.

Πάντως από χθες οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους, διεκδικώντας να μην εφαρμοστούν το νέο ασφαλιστικό και να μην επιβαρυνθούν περισσότερο φορολογικά. Πάνω από 800 τρακτέρ αγροτοκτηνοτρόφων έχουν συγκεντρωθεί στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, ενώ από αύριο προγραμματίζεται μπλόκο της Συντονιστικής Επιτροπής στα Τέμπη. Στην Κομοτηνή, οι αγρότες αναμένεται να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στο 5ο χιλιόμετρο Κομοτηνής – Ξάνθης. Στην Τρίπολη χθες αγρότες της ΠΑΣΥ (πρόσκεινται στο ΚΚΕ) προχώρησαν σε αποκλεισμό της εισόδου των περιφερειακών γραφείων του ΟΓΑ. Από αύριο και οι αγρότες της Λακωνίας αναμένεται να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις. Η δυναμική των σχεδιαζόμενων κινητοποιήσεων πρόκειται να καθορίσει και την περαιτέρω στάση των αγροτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή