Αγωνία στην Αθήνα για τη στάση που τηρεί το ΔΝΤ

Αγωνία στην Αθήνα για τη στάση που τηρεί το ΔΝΤ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να μην προκαλέσει καθυστερήσεις στον πρώτο έλεγχο επί του νέου προγράμματος, καθώς αυτό δεν θα πετύχει τους στόχους του σε αυτήν την περίπτωση και η χώρα θα έχει πρόβλημα, έστειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, αποτυπώνοντας με αυτό τον τρόπο την αγωνία που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για τη στάση που θα τηρήσει το Ταμείο στα κρίσιμα ζητήματα του ασφαλιστικού και των νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολγας Γεροβασίλη, (ενδεικτικό της κεντρικής πολιτικής γραμμής που ήθελε να επικοινωνήσει η κυβέρνηση) και λίγα 24ωρα πριν από το κρίσιμο ραντεβού του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στο Νταβός, ο κ. Τσακαλώτος επί της ουσίας πέρασε στην επίθεση έναντι του Ταμείου. Εκτός από το μήνυμα να μην προκαλέσει καθυστερήσεις, ο υπουργός κάλεσε το Ταμείο να δηλώσει επίσημα αν οι «διαρροές» πως έχει αντιρρήσεις επί των ελληνικών προτάσεων για το ασφαλιστικό και ζητεί νέα δημοσιονομικά μέτρα, προέρχονται από το ίδιο ή αν αποδίδονται σε «δημιουργική δημοσιογραφία» από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος σέβεται τη συμφωνία με τους θεσμούς να μη γίνεται διαπραγμάτευση μέσω του Τύπου και σημείωσε ότι δεν έχει δει κανένα επίσημο έγγραφο του ΔΝΤ που να κάνει λόγο για αντιρρήσεις επί των προτάσεων για το ασφαλιστικό και την ανάγκη για νέα μέτρα.

Εν όψει της διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ έχει «θέση υψηλά τον πήχυ» τόσο προς την Ελλάδα (για τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις), όσο και προς την Ευρώπη (για το χρέος). Ωστόσο, εκτίμησε πως οι δανειστές δεν θα θελήσουν να δημιουργηθεί μία νέα ελληνική κρίση στην παγκόσμια οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε χθες αρκετές φορές ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και τα δημοσιονομικά θέματα και το συνταξιοδοτικό, αρκεί το ΔΝΤ να θέλει να ξεκαθαρίσει αν θέλει να τελειώσει εγκαίρως η αξιολόγηση. Σε ένα, δύο, τρεις μήνες, μαζί με το χρέος. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα για μία-δύο εβδομάδες παραπάνω, αλλά δεν θα μπούμε σε ατέρμονες συζητήσεις που δεν θα οδηγούν σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης» υποστήριξε. Κάτι το οποίο θα σημαίνει, κατά τον ίδιο, ότι δεν θα κλείσει η συζήτηση για το χρέος, δεν θα έρθουν επενδύσεις, δεν θα επιστρέψει η οικονομία σε ανάπτυξη και θα συνεχιστεί ο σημερινός φαύλος κύκλος. Μάλιστα, έκανε λόγο για διάθεση συμβιβασμών από την ελληνική πλευρά, ενώ έθεσε ως «κόκκινη γραμμή» τη μη μείωση των συντάξεων.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως στις επαφές του με ομολόγους του από έξι ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στο Eurogroup, διαπίστωσε «μεγάλη προδιάθεση για λύσεις» -ακόμα και «από τους πιο δύσκολους»- διαχωρίζοντας τη στάση που τηρεί το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών. Σημείωσε, δε, ότι ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους επιείκεια αναφορικά με το πώς θα εξοικονομηθεί το 1% του ΑΕΠ από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον υπουργό, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει επιπλέον στοιχεία για τα δημοσιονομικά μέτρα έως και το 2018 (δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της αλλαγής της φορολογίας εισοδήματος), καθώς και για τις συντάξεις και υποστήριξε πως όταν τα λάβουν θα ξεκινήσει και η διαπραγμάτευση στην Αθήνα. Πάντως, ο υπουργός απέφυγε να σχολιάσει το εάν η Ελλάδα θα ζητήσει να μη συμμετάσχει το ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα σε περίπτωση που δεν θα ρίξει τον πήχυ των απαιτήσεών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή