Πανευρωπαϊκό φόρο στη βενζίνη προτείνει ο Σόιμπλε

Πανευρωπαϊκό φόρο στη βενζίνη προτείνει ο Σόιμπλε

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πανευρωπαϊκό φόρο στη βενζίνη ώστε να χρηματοδοτηθεί η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης πρότεινε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρόταση που αντιμετωπίστηκε επικριτικά από το περιβάλλον της καγκελαρίου.

«Αν οι εθνικοί προϋπολογισμοί ή ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. δεν επαρκεί, ας συμφωνήσουμε να εγκαθιδρύσουμε π.χ. φόρο ανά λίτρο βενζίνης», είπε ο κ. Σόιμπλε. «Ετσι θα έχουμε την οικονομική δυνατότητα για μία ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα των προσφύγων», και προσέθεσε: «Δεν πρέπει η λύση στο πρόβλημα να προσκρούει στην έλλειψη πόρων».

Πηγές της καγκελαρίας ανέφεραν ότι η Αγκελα Μέρκελ θεωρεί την πρόταση αυτή αδύνατον να υποστηριχθεί. Πέρα από τη γενικότερη αντιπάθεια της καγκελαρίου προς οποιοδήποτε μέτρο επηρεάζει αρνητικά την αυτοκινητοβιομηχανία, η Αγκελα Μέρκελ πιστεύει ότι οι φορολογούμενοι θα θεωρήσουν ότι, μέσω του φόρου αυτού, «φορτώνονται» οι ίδιοι το κόστος των προσφύγων.

Αυτό θα συμβεί ούτως ή άλλως αν υιοθετηθεί η πρόταση του αντικαγκελάριου Γκάμπριελ για προσλήψεις 9.000 επιπλέον αστυνομικών, 25.000 νέων δασκάλων και 15.000 εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, καθώς και για διπλασιασμό των κονδυλίων για τις κοινωνικές κατοικίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, οι νεοαφιχθέντες θα υποχρεώνονται να μένουν τρία χρόνια στο μέρος στο οποίο τοποθετούνται, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία γκέτο, με την υπερβολική συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών, για παράδειγμα, στο Βερολίνο. Οι πρόσφυγες θα επιτρέπεται να αλλάξουν τόπο κατοικίας μόνο αν έχουν βρει δουλειά και διαμέρισμα.

Εν τω μεταξύ, χθες οι New York Times περιέγραψαν την ιστορία της 27χρονης Αμερικανίδας Κάιτλιν Ντάνκαν, μιας από τις εκατοντάδες γυναίκες που δέχθηκαν επίθεση από πλήθη ανδρών μεσανατολικής καταγωγής την Πρωτοχρονιά στην Κολωνία. Η Ντάνκαν είχε χάσει τον φίλο της στην πολυκοσμία, όταν ένιωσε κάποιον να της κλέβει τον σκούφο, άλλον να την αρπάζει από πίσω και να ψάχνει τις τσέπες της και έναν τρίτο να προσπαθεί να τη φιλήσει. Η Ντάνκαν ξέφυγε και προσπάθησε να παραπονεθεί στην αστυνομία, η οποία όμως βρισκόταν εν μέσω επιχείρησης εκκαθάρισης της πλατείας, και έτσι την έσπρωξε πίσω στο πλήθος. Εκεί, άλλοι άνδρες άρχισαν να απλώνουν χέρι πάνω της και να της τραβούν τα μαλλιά. «Αρχισα να παλεύω, να κλωτσάω και να σπρώχνω μέχρι που έφυγα», είπε. «Είχα φοβηθεί πάρα πολύ». Εκείνη τη στιγμή, ομάδα Σύρων προσφύγων προσφέρθηκε να τη βοηθήσει. Οι πρόσφυγες σχημάτισαν προστατευτικό κλοιό γύρω της, προκειμένου να την βοηθήσουν να περάσει τα πλήθη, προσφέρθηκαν να τηλεφωνήσουν στον φίλο της και άρχισαν να τον ψάχνουν μαζί της επειδή εκείνη δεν μπορούσε να θυμηθεί το τηλέφωνό του. Οταν τελικά το ζευγάρι συναντήθηκε στο εσωτερικό του σταθμού, η Ντάνκαν έκλαιγε ανακουφισμένη. Ο 32χρονος δάσκαλος δημοτικού από το Χαλέπι, Χεσάμ Αχμάντ Μοχάμαντ, που προστάτευσε μαζί με τους φίλους του την κοπέλα, είπε στους NYT ότι είχε φοβηθεί και εκείνος από τους «παλαβούς» που είχαν μεθύσει και είχαν πάρει ναρκωτικά. Η Ντάνκαν έκλεισε τη συνέντευξη λέγοντας ότι έγινε φίλη με τον Μοχάμαντ, με τον οποίο μιλούν τακτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή