Τετ α τετ στο Μαξίμου με διαφωνίες

Τετ α τετ στο Μαξίμου με διαφωνίες

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τύποι στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του νεοεκλεγέντος προέδρου της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη μπορεί να τηρήθηκαν, καθώς δεν έλειψαν τα χαμόγελα και οι αμοιβαίες δεσμεύσεις περί συνεννόησης και αναβάθμισης του πολιτικού διαλόγου. Ωστόσο, ήδη πριν από την ολοκλήρωσή της, η απόσταση των δύο πλευρών είχε πανηγυρικά επιβεβαιωθεί.

Οι κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης δεν φάνηκαν να συγκλίνουν παρά σε ελάχιστα ζητήματα (κυρίως εθνικά, διαχείριση των μεταναστευτικών πιέσεων) και αυτά υπό προϋποθέσεις, το επιτελείο της Ν.Δ. δήλωνε εξοργισμένο με την πρακτική διαρροών που ακολούθησε το Μαξίμου επιχειρώντας να διαμορφώσει το επικοινωνιακό κλίμα, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες ανταπαντούσαν ότι ήταν τα σχόλια της Ν.Δ. περί «μετακλητών» υπαλλήλων που πυροδότησαν το κλίμα. Ο απόηχος της συνάντησης προοιωνίζεται μια σκληρή αντιπαράθεση των δύο ανδρών. Ο μεν κ. Τσίπρας εμφανίστηκε, βάσει των διαρροών (την αλήθεια των οποίων αμφισβητεί η Συγγρού), έτοιμος να «στριμώξει» πολιτικά τον κ. Μητσοτάκη και να εντάξει τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη φαρέτρα του εν όψει και των συναντήσεων που θα έχει στο Νταβός αλλά και των «μαχών» στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., από την πλευρά του, επέλεξε όχι μόνον την αντεπίθεση αλλά και να προβάλει ένα προφίλ συνεννόησης, σε πείσμα των «επιθετικών διαθέσεων» του Μαξίμου.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και το ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας σχολίασε δηκτικά ότι δεν γνωρίζει τις θέσεις της Ν.Δ. Από τη Συγγρού σημειωνόταν αφενός ότι ούτε η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θέλει ή όχι το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο δε κ. Μητσοτάκης φέρεται να στηλίτευσε τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, ήδη από τον Ιανουάριο του 2015, κάνοντας λόγο για πρόκληση αβεβαιότητας και απογοήτευσης, παρατεταμένη ύφεση και απώλεια επενδύσεων. Στο δε ασφαλιστικό, επέμεινε πως ο «λογαριασμός» που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκήθηκε το 2015 και ότι η Ν.Δ. θα προσέλθει με δική της πρόταση.

Για το ζήτημα της δημόσιας διοίκησης και των μετακλητών, που κυριαρχεί στην επικαιρότητα, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον συνομιλητή του να «σταματήσουν τα σπρωξίματα, που αποτελούν χαμηλή πολιτική» και να ασχοληθούν με τα μείζονα, με τον κ. Μητσοτάκη να ομιλεί μεν για «κομματική διάβρωση» του κράτους αλλά να αφήνει ανοιχτό το παράθυρο στήριξης από τη Ν.Δ. διατάξεων του ν/σ Βερναρδάκη, αρκεί να περιλαμβάνει προτάσεις που είχε επεξεργαστεί η κυβέρνηση Σαμαρά επί υπουργίας Μητσοτάκη.

Στο ζήτημα του ΕΣΡ, ο κ. Τσίπρας φέρεται, σύμφωνα με τις διαρροές του επιτελείου του, να κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να «μην κάνει αβάντα στους μιντιάρχες», με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντά πως οι επιλογές της κυβέρνησης ήδη απασχολούν τις Βρυξέλλες αλλά και να δηλώνει πως εάν υπάρξει ενίσχυση της ανεξαρτησίας του ΕΣΡ και η αρμοδιότητα ορισμού του αριθμού αδειών περάσει στο συμβούλιο, η Ν.Δ. θα συμβάλει στην απεμπλοκή της διαδικασίας.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στη θέση του για μια ριζική αλλαγή του συνταγματικού χάρτη της χώρας («η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία για τον θεσμικό της εκσυγχρονισμό», ανέφερε), ενώ σημείωσε ότι η όποια πρωτοβουλία αλλαγής εκλογικού νόμου δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη των γενικότερων συζητήσεων για τη θεσμική ανασυγκρότηση. Σύμφωνα με πηγές της Ν.Δ., ο κ. Τσίπρας έδειξε να συμμερίζεται την προσέγγιση του κ. Μητσοτάκη. Επί της διαδικασίας ασφαλώς, καθώς είναι βέβαιο ότι επί της ουσίας οι διαφορές παραμένουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή