Μπλόκα αγροτών στις εθνικές οδούς

Μπλόκα αγροτών στις εθνικές οδούς

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να αποσυρθεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο που αφορά στο ασφαλιστικό, προκειμένου να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ζητούν οι αγρότες, την ίδια στιγμή που εκατοντάδες τρακτέρ έχουν παραταχθεί σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου όλη τη μέρα χθες παρέμενε εγκλωβισμένος σε κτίριο της Περιφέρειας Ροδόπης, ενώ εκατοντάδες αγρότες φώναζαν συνθήματα και επιδίδονταν σε προπηλακισμούς. Ο κ. Αποστόλου δήλωνε πρόθυμος να συζητήσει «χωρίς όμως προαπαιτούμενα που είναι ανέφικτα».

Χθες κυβερνητικά στελέχη πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας με θέμα τις αγροτικές κινητοποιήσεις, χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις.

Η επίσκεψη του υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου στην Κομοτηνή, ο οποίος συνοδευόταν από τον γ.γ. του υπουργείου Χαρ. Κασίμη, εξελίχθηκε σε ομηρία. Ο κ. Αποστόλου έως αργά χθες το βράδυ βρισκόταν εγκλωβισμένος στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Eκατοντάδες αγρότες παρέμεναν συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο φωνάζοντας συνθήματα, ενώ το κλίμα ήταν έκρυθμο. Ο υπουργός μετέβη στην Κομοτηνή, προκειμένου να έχει σειρά επαφών, όμως κατάφερε να πραγματοποιήσει μόνο την πρωινή προγραμματισμένη συνάντηση με εκπροσώπους της Περιφέρειας, καθώς στη συνέχεια δεν μπόρεσε να βγει από το κτίριο. Οι αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο, αλλά απωθήθηκαν από τα ΜΑΤ, ενώ έγινε και χρήση χημικών. Στη συνέχεια όμως ο κ. Αποστόλου ζήτησε να μην παρέμβουν αστυνομικές δυνάμεις, οπότε η ομηρία του παρατάθηκε έως αργά το βράδυ, όταν στο σημείο έφτασε εισαγγελέας.

Ορισμένοι από τους αγρότες που μπήκαν στο κτίριο για να τον συναντήσουν, κατά την έξοδό τους αντιμετώπισαν έντονες αποδοκιμασίες από τους υπόλοιπους.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει το κλίμα, αναφέροντας ως επιτυχία τα μέτρα που… δεν ελήφθησαν για τους αγρότες. «Εξασφαλίσαμε να ισχύσει το αφορολόγητο των αγροτικών ενισχύσεων έως το ποσό των 12.000 ευρώ, με αποτέλεσμα οι αγρότες το 2016 (για τα εισοδήματα του 2015) να πληρώσουν τα ίδια ποσά με αυτά που πλήρωσαν τον προηγούμενο χρόνο», τόνιζαν κυβερνητικοί κύκλοι. Οι επιδοτήσεις δεν θα φορολογηθούν αλλά μπορεί να κατασχεθούν σε περίπτωση χρεών. Ο κ. Αποστόλου υποσχέθηκε στους εκπροσώπους των αγροτών, με τους οποίους κατάφερε να συνομιλήσει, ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία για επιδοτήσεις έως 5.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί μόνο το 10% του ποσού, έως 10.000 ευρώ μόνο το 20%, ενώ για επιδοτήσεις πάνω από 10.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί το 50% του ποσού.

Οσον αφορά στο ασφαλιστικό, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι σήμερα ο ΟΓΑ αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, με αποτέλεσμα το 85% των ποσών που καταβάλλονται στους αγρότες για συντάξεις να προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Περίπου 350.000 αγρότες, οι μισοί από τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Σύμφωνα με το σχέδιο Κατρούγκαλου, για τη συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων αγροτών, το 88%, δηλαδή 466.000 αγρότες, τα ετήσια ασφάλιστρα θα αυξηθούν σταδιακά από 946 ευρώ, που είναι σήμερα, σε 1.544 ευρώ το 2019.

Σημαντικές δυνάμεις αγροτών συγκεντρώνονται από χθες σε πολλά σημεία των εθνικών δρόμων. Συγκεκριμένα, τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα έχουν συγκεντρωθεί στον κόμβο των Τεμπών, ενώ στο τελωνείο στον Προμαχώνα βρίσκονται περίπου 1.000 τρακτέρ. Τρακτέρ έχουν βγει και σε άλλα σημεία του νομού Σερρών, ενώ οργανώνονται μπλόκα στον κόμβο Κεδρυλλίων στην Εγνατία Οδό, στη Χρυσούπολη στην Καβάλα, στο Κάστρο Βοιωτίας, στο Αγρίνιο, στη Θεσπρωτία, στον Ισθμό της Κορίνθου, στο Ηράκλειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή