Κέρι και Λαβρόφ για διαπραγματεύσεις

Κέρι και Λαβρόφ για διαπραγματεύσεις

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΖΥΡΙΧΗ. Το ποιες από τις ένοπλες οργανώσεις που πολεμούν στη Συρία πρέπει να χαρακτηριστούν τρομοκρατικές και άρα να αποκλειστούν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ποιες πρέπει να περιληφθούν στους νόμιμους συνομιλητές ήταν χθες το κεντρικό θέμα συζήτησης ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Κέρι και Λαβρόφ. Μετά τη συνάντηση, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η κοινή θέση των δύο είναι να μη μετατεθεί η έναρξη των συνομιλιών, που έχει οριστεί για τα τέλη Ιανουαρίου.

Στις συνομιλίες δεν συμμετέχουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και της σχετιζόμενης με την Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα. Το σημείο τριβής έχει να κάνει με τις επίσης ισλαμιστικές Αχράρ αλ Σαμ και Τζαΐς αλ Ισλάμ, τις οποίες η Ρωσία και η συριακή κυβέρνηση χαρακτηρίζουν τρομοκρατικές και η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν νόμιμες. Χθες, η Τζαΐς αλ Ισλάμ, σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε ότι δεν θα μεταβεί στις διαπραγματεύσεις αν σε αυτές εκπροσωπηθούν και άλλες ένοπλες ομάδες. «Δεν θα πάμε σε διαπραγματεύσεις αν προστεθεί τρίτο μέρος ή άτομο», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της επιτροπής αντιπολιτευόμενων συριακών οργανώσεων που δημιουργήθηκε τον περασμένο μήνα στη σαουδαραβική πρωτεύουσα.

H πλάστιγγα στον συριακό εμφύλιο έχει γείρει περισσότερο υπέρ της κυβέρνησης, μετά την αεροπορική επέμβαση της Ρωσίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, από την οποία μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 3.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 900 ήταν μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή