Αξιολόγηση, ενεργειακά στην ατζέντα Τσίπρα – Μπάιντεν

Αξιολόγηση, ενεργειακά στην ατζέντα Τσίπρα – Μπάιντεν

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον βηματισμό της μέσα στο σκηνικό πολιτικής πόλωσης και αντιπαράθεσης, αλλά και κοινωνικής αναταραχής που επικρατεί, αναζητεί η κυβέρνηση. Ο κ. Αλ. Τσίπρας, που από χθες βρίσκεται στο Νταβός, αναζητώντας μεταξύ άλλων και κάποια θετικά μηνύματα από τους εταίρους αναφορικά με την προοπτική έναρξης της αξιολόγησης και, κυρίως, της συζήτησης για απομείωση του ελληνικού χρέους, καλείται να διαχειριστεί ένα δύσβατο εσωτερικό περιβάλλον. Στο ελβετικό θέρετρο, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο συζήτησαν ένα ευρύ πλαίσιο θεμάτων. Από την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος και την ελληνοαμερικανική οικονομική και επενδυτική συνεργασία, μέχρι την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, τις ενεργειακές επενδύσεις, το προσφυγικό, το Κυπριακό και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η γρήγορη ολοκλήρωση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα επισημάνθηκε, όπως και η σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και της έναρξης συνομιλιών για την απομείωση του χρέους.

Ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η σταθερότητα στην Ελλάδα για τη σταθερότητα της Ευρώπης, ενώ εκτενής συζήτηση έγινε για τα ενεργειακά πρότζεκτ και τους αγωγούς TAP και IGB, που αναβαθμίζουν τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.

Οσον αφορά το Κυπριακό, διατυπώθηκε αισιοδοξία για τη θετική δυναμική στις συνομιλίες, ενώ ο κ. Μπάιντεν θα έχει περαιτέρω συνομιλίες για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζ. Γκάμπριελ, με τον οποίο συζήτησε το θέμα της αξιολόγησης και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Ο κ. Τσίπρας, στη σκιά των μεγάλων κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό, συναντήθηκε με τον γ.γ. της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βινσεντίνι, και στη συνάντηση επισημάνθηκε η ανάγκη άρσης των πολιτικών λιτότητας και υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων. Από την πλευρά της Συνομοσπονδίας, επισημάνθηκε η σταθερή θέση για εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων στην παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος, προκειμένου να διασφαλισθεί η κοινωνική συνοχή και για τον σκοπό αυτό, αντιπροσωπεία της θα επισκεφθεί προσεχώς το Ευρωκοινοβούλιο και την Αθήνα. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, Κλ. Σουάμπ, με τον οποίο συζήτησε τις ενδείξεις της ελληνικής οικονομίας και τη διοργάνωση επίσκεψης επενδυτών στην Ελλάδα τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Αμα τη επιστροφή του από την Ελβετία, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να διαχειρισθεί τα μέτωπα στο εσωτερικό. Το Μαξίμου, όπως φάνηκε και από την επικοινωνιακή διαχείριση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά και από την επίθεση κατά του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με το ζήτημα των τηλεοπτικών συχνοτήτων, υιοθετεί τακτική συγκρουσιακή έναντι της αντιπολίτευσης. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί ο κ. Τσίπρας και την επόμενη εβδομάδα, κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το ασφαλιστικό που έχει ζητήσει στη Βουλή και θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την Τρίτη. Το ασφαλιστικό, οι τηλεοπτικές συχνότητες, οι κινητοποιήσεις, οι αποκαλύψεις του κ. Γ. Βαρουφάκη διαμορφώνουν το μέτωπο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, όπου πεδία σύγκλισης δεν διαφαίνονται. Την ίδια στιγμή, που η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί το διογκούμενο κύμα αντιδράσεων στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει την Κυριακή, σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, να ανατάξει το κομματικό ηθικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή