Βαριά σκιά θανάτου στο Αιγαίο

Βαριά σκιά θανάτου στο Αιγαίο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει τέλος το δράμα των προσφύγων στο Αιγαίο. Ακόμα 42 άνθρωποι, εκ των οποίων 17 παιδιά, ανασύρθηκαν χθες νεκροί από τη θάλασσα, σε δύο ναυάγια στην Καλόλιμνο και στο Φαρμακονήσι, ενώ υπάρχει περίπτωση να έχουν πνιγεί και άλλα άτομα. Και τα δύο τραγικά περιστατικά συνέβησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Στο πρώτο απ’ αυτά, ξύλινο σκάφος με 49 πρόσφυγες προσάραξε σε βραχώδες σημείο των ανατολικών ακτών του Φαρμακονησίου. Σαράντα από τους επιβαίνοντες κατάφεραν να αποβιβαστούν στην ξηρά, εννέα βρέθηκαν στο νερό. Δυστυχώς, οι οκτώ απ’ αυτούς (έξι παιδιά και δύο γυναίκες) ανασύρθηκαν νεκροί από σκάφος του Λιμενικού και σκάφος βρετανικό, τα οποία περισυνέλεξαν σώο ένα κορίτσι. Σύμφωνα με όσα είπαν οι διασωθέντες στις λιμενικές αρχές, δεν υπάρχουν αγνοούμενοι.

Το άλλο ναυάγιο ήταν είχε πολύ περισσότερους νεκρούς. Βορειοανατολικά της Καλολίμνου βυθίστηκε ξύλινο ιστιοφόρο σκάφους με άγνωστο αριθμό επιβαινόντων. Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Λιμενικού ενημερώθηκε από το στρατιωτικό παρατηρητήριο για το ναυάγιο, με αποτέλεσμα να σπεύσουν στην περιοχή σκάφη του Λιμενικού, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ψαροκάικα. Διασώθηκαν 26 άτομα, 22 άνδρες και 4 γυναίκες, ενώ ανασύρθηκαν 34 σοροί: 16 γυναίκες, 7 άνδρες και 11 παιδιά. Οι έρευνες για τον εντοπισμό λοιπών επιβαινόντων συνεχίζονταν, καθώς, σύμφωνα με όσα έλεγαν όσοι διασώθηκαν, στο σκάφος επέβαιναν και άλλα άτομα, χωρίς να έχει διασταυρωθεί πόσα συνολικά. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ξύλινο σκάφος βυθίστηκε σε σημείο με μεγάλο βάθος, γεγονός που κάνει πολύ δύσκολο τον εντοπισμό τυχόν εγκλωβισμένων μέσα στο αμπάρι.

Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στην Κάλυμνο, φιλοξενούνται προσωρινά σε χώρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου του νησιού, ενώ όσοι αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Ενεργητικά στο πλευρό τους και με πολύπλευρη υποστήριξη, εθελόντριες και εθελοντές από την ομάδα στήριξης μεταναστών και προσφύγων του νησιού.

Και στις δύο περιοχές που έγιναν τα ναυάγια ο καιρός ήταν καλός, και τα ναυάγια πρέπει να προήλθαν από τα τελείως ακατάλληλα σκάφη, στα οποία μάλιστα στοιβάζεται υπερβολικά μεγάλος αριθμός προσφύγων, από τα αδίστακτα κυκλώματα των διακινητών.

Εντυπωσιακή παραμένει η ροή προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και μέσα στην καρδιά του χειμώνα, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο ημερήσιος μέσος όρος αφίξεων στην Ελλάδα από τις 18-21 Ιανουαρίου ήταν 2.078 άτομα, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος για τις πρώτες 18 ημέρες του Ιανουαρίου ήταν 1.791 άτομα. Στο διάστημα αυτό παρουσιάστηκε μια μείωση περίπου 45% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, παραμένοντας όμως σε πολύ ψηλά επίπεδα. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ακούγεται πολύ πραγματική η τοποθέτηση της κυρίας Ορελί Ποντιέ, παρουσιάζοντας την έκθεση της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα «Πορεία μετ’ εμποδίων προς την Ευρώπη»: «Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι, ακόμα και τη νέα χρονιά, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να διακινδυνεύουν τη ζωή τους και ότι καμία περιοριστική πολιτική δεν θα σταματήσει τις προσπάθειές τους να βρουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Για τον λόγο αυτό συνεχίζουμε την έκκλησή μας για ασφαλή δίοδο και παροτρύνουμε την Ευρώπη να σταματήσει να παίζει με τη ζωή και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή