Αποφασισμένοι να κρατήσουν τα τρακτέρ στους δρόμους

Αποφασισμένοι να κρατήσουν τα τρακτέρ στους δρόμους

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλης έντασης είναι οι κινητοποιήσεις των αγροτών, που εκτείνονται από τον Εβρο έως την Κρήτη. Αγρότες και κτηνοτρόφοι όλων των πολιτικών προελεύσεων εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρις εσχάτων. Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στο γενικό προσκλητήριο προς όλα τα μπλόκα που έχει απευθύνει για το Σάββατο το μεσημέρι το μπλόκο των Τεμπών, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός ενεργειών σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στο τελωνείο του Προμαχώνα πραγματοποιήθηκε δίωρο κλείσιμο. Το μπλόκο στήθηκε στις 15 Ιανουαρίου, αριθμεί περισσότερα από 1.400 τρακτέρ και διαρκώς ενισχύεται. Περισσότερα από 700 τρακτέρ έχουν παραταχθεί στην Εγνατία Οδό, στον κόμβο των Κερδυλλίων. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων προς το τελωνείο της Εξοχής, βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα από 500 τρακτέρ και από σήμερα το μεσημέρι θα «γίνονται συμβολικοί αποκλεισμοί», σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστο Γκόντια.

Στο Κιλκίς αγρότες, κτηνοτρόφοι και άλλοι επαγγελματικοί φορείς πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας, ενώ έχει στηθεί μπλόκο στην είσοδο επί της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Πορεία διαμαρτυρίας, με τη συνοδεία τρακτέρ, πραγματοποίησαν αγρότες στο κέντρο των Γιαννιτσών στην Πέλλα. Οι συγκεντρωθέντες προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό τράπεζας και σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα διόδια των Μαλγάρων παραμένουν 600 τρακτέρ, ενώ με ενίσχυση των μπλόκων τους συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις αγρότες και κτηνοτρόφοι στον κόμβο Νισελίου επί της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Το μπλόκο της Κουλούρας στον νομό Ημαθίας στήνεται στην Εγνατία Οδό και ήδη αριθμεί πάνω από 250 τρακτέρ. Στην Πιερία, μετά το κάλεσμα δύο αγροτικών συλλόγων και της Ενωσης Νέων Αγροτών συγκεντρώθηκαν 300 τρακτέρ. Για σήμερα έχουν προγραμματίσει δίωρη κατάληψη στην εφορία Κατερίνης.

Από τις 11 το πρωί της Πέμπτης ξεκίνησε το κομβόι των τρακτέρ από μέλη των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και των Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας με προορισμό τον κόμβο της Νίκαιας, παραδοσιακό σημείο διαμαρτυρίας. Αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Βαγγέλης Μπούτας, επικεφαλής της ΠΑΣΥ (Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση), δήλωσε στην «Κ» ότι τα συγκεντρωμένα τρακτέρ ξεπερνούν τις 2.000. Ταυτόχρονα, στα Τέμπη, έχουν συγκεντρωθεί οι εκπρόσωποι του αντίπαλου δέους, υπό τους αγροτοσυνδικαλιστές Κοκκινούλη και Σιδηρόπουλο, με δύναμη περί τα 670 τρακτέρ, τα οποία προτίθενται να διακόψουν την κυκλοφορία από τις 12 έως τις 2 το σήμερα το μεσημέρι. Ακόμη, εκατοντάδες τρακτέρ από τον Αλμυρό και το Βελεστίνο –πάνω από 600– έχουν λάβει θέση στις Μικροθήβες, δημιουργώντας στο κομβικό σημείο ισχυρό μπλόκο, που θα ενισχυθεί με 300 γεωργικούς ελκυστήρες από τα Φάρσαλα.

Στους δρόμους βρέθηκαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, που προχώρησαν σε κλείσιμο της Ε.Ο. στον ύψος του Κομποτίου. Εκαψαν σανό και πέταξαν γάλα στον δρόμο, ενώ πραγματοποίησαν πορεία με τρακτέρ στα Ιωάννινα. Στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν και αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι παρέταξαν τρακτέρ στην Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου της Ερμίτσας. Σήμερα, στις 11 έχουν προγραμματίσει να παρατάξουν τα τρακτέρ στην Ε.Ο. στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου.

Αχαΐα και Ηλεία

Για δεύτερη μέρα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας, οι οποίοι έχουν παρατάξει τρακτέρ σε τρία σημεία της Ε.Ο. Πατρών-Πύργου (στους κόμβους της Κάτω Αχαΐας, του Κουρτεσίου και της Μαραθιάς).

«Επί ποδός» βρίσκονται και οι αγρότες στην Κρήτη. Κατάληψη του κτιρίου του ΟΓΑ πραγματοποιήθηκε και χθες από μέλη του Παγκρήτιου Συντονιστικού Οργάνου. Στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν και αγρότες και κτηνοτρόφοι σε Λήμνο, Ρόδο και Νάξο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή