Θερμαινόμενα πεζοδρόμια στο Καρπενήσι

Θερμαινόμενα πεζοδρόμια στο Καρπενήσι

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φωτογραφία από την εφημερίδα «Ευρυτανικά Νέα» (την οποία «δανείζεται» σήμερα και η «Κ») έκανε χθες τον γύρο του Διαδικτύου. Παρουσιάζει την κεντρική πλατεία στο Καρπενήσι «πνιγμένη» στο χιόνι, εκτός από ένα πεντακάθαρο μονοπάτι. Δεν πρόκειται βέβαια για… θαύμα, αλλά για το «θαύμα» της γεωθερμίας, που χρησιμοποιήθηκε από τον δήμο στο πλαίσιο της ανάπλασης του κέντρου της πόλης και είχε αυτές τις ημέρες την ευκαιρία να δοκιμαστεί στην πράξη για πρώτη φορά.

Ας ξεκινήσουμε από το πεζοδρόμιο. Το καλοκαίρι του 2012 ο δήμος Καρπενησίου (επί δημαρχίας Κώστα Μπακογιάννη) ανέθεσε, ύστερα από διαγωνισμό μια σειρά από παρεμβάσεις για την ανάπλαση και αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου της πόλης. Το έργο είχε προϋπολογισμό 3,2 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας).

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού έγινε και ένα «αφανές» έργο -με την έννοια ότι για να φανεί… έπρεπε να χιονίσει. Κάτω, λοιπόν, από το καινούργιο πεζοδρόμιο, σε μήκος 942 μέτρων (και πλάτος 60 εκατοστών) τοποθετήθηκε ένα σύστημα γεωθερμίας, με σκοπό μια διαδρομή στο κέντρο της πόλης να μην παγώνει ποτέ και να είναι ασφαλής για τους πεζούς.

Η λειτουργία του συστήματος είναι απλή. Οπως εξηγεί ο κ. Βασίλης Φακίτσας, περιφερειακός σύμβουλος (και ένας από τους επιβλέποντες μηχανικούς του έργου), η ενεργειακή «πηγή» του έργου βρίσκεται σε παρακείμενο πάρκινγκ. Εκεί πραγματοποιήθηκαν 18 γεωτρήσεις σε βάθος 100 μέτρων, όπου το νερό έχει μια σταθερή θερμοκρασία 12-14 βαθμών Κελσίου.

Σε κάθε γεώτρηση τοποθετήθηκε ένα διπλό κύκλωμα εναλλάκτη, δηλαδή ένα κλειστό σύστημα σωλήνων, που αντλούν και επιστρέφουν το νερό στο εσωτερικό της γης. Μέσω ενός δικτύου το νερό μεταφέρεται σε μια δεξαμενή, όπου με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και ηλιακών συλλεκτών θερμαίνεται περαιτέρω στους 30 βαθμούς Κελσίου. Και στη συνέχεια, με μονωμένους αγωγούς διακλαδίζεται κάτω από μια διαδρομή στο κέντρο της πόλης, θερμαίνοντας το πεζοδρόμιο. Το σύστημα ενεργοποιείται αυτόματα: είτε όταν η θερμοκρασία στο έδαφος πέσει κάτω από τους 4 βαθμούς, ή όταν η θερμοκρασία του αέρα πέσει κάτω από τους 7 βαθμούς Κελσίου.

«Το σύστημα δοκιμάστηκε πριν από λίγους μήνες, αλλά είναι η πρώτη φορά που το είδαμε να δουλεύει με τόσο χιόνι» λέει στην «Κ» ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης. «Χαιρόμαστε γιατί ανταποκρίθηκε εξαιρετικά και είχε θετική επίδραση αυτές τις ημέρες στη ζωή της πόλης. Ας μην ξεχνάμε ότι το Καρπενήσι αντιμετωπίζει για μια αρκετά μεγάλη περίοδο του έτους θέμα με το χιόνι και τον πάγο, οπότε η δημιουργία μιας ασφαλούς διαδρομής για τους κατοίκους είναι ζήτημα ποιότητας ζωής».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το έργο θα λειτουργεί αντίστροφα το καλοκαίρι. Οχι με το να… δροσίζει το πεζοδρόμιο, αλλά «επαναφορτίζοντας» το υπέδαφος με το θερμικό δυναμικό που αφαιρεί τον χειμώνα. Η γεωθερμία, πάντως, αρχίζει τα τελευταία χρόνια να κερδίζει αργά αλλά σταθερά έδαφος στη χώρα μας. Εργα ψύξης ή/και θέρμανσης όπως αυτό στο Καρπενήσι, που βασίζονται στη χρήση γεωθερμικών αντλιών θερμότητας πραγματοποιούνται σε αρκετά σημεία της χώρας.

Αρκετά σχολεία διαφόρων βαθμίδων έχουν με πόρους του τελευταίου ΕΣΠΑ αποκτήσει συστήματα γεωθερμίας για να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ψύξη/θέρμανση, ενώ αρκετές είναι και οι εμπορικές χρήσεις (λ.χ. θερμοκήπια, πισίνες, ιχθυοκαλλιέργειες). Εκεί όπου η υπόθεση «χωλαίνει» είναι στα υψηλής (άνω των 90 βαθμών) θερμοκρασίας γεωθερμικά πεδία (π.χ. Μήλος, Νίσυρος, Λέσβος, Μέθανα), τα οποία αν και προσφέρονται για παραγωγή ενέργειας παραμένουν αναξιοποίητα. Αλλά και στα μέσης θερμότητας (25-90 βαθμοί), παρότι υπάρχουν κάποια επιτυχημένα παραδείγματα εφαρμογών στην Κεντρική Μακεδονία (περιοχές Νιγρίτας, Ξάνθης, Σιδηρόκαστρου, Λαγκαδά).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή