Ασαφείς κυβερνητικές υποσχέσεις στους αγρότες

Ασαφείς κυβερνητικές υποσχέσεις στους αγρότες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θολές υποσχέσεις για μεγαλύτερη των τριών ετών μεταβατική περίοδο, προκειμένου να αυξηθούν οι εισφορές των αγροτών από 7% που είναι σήμερα στο 20%, άφησε χθες η κυβέρνηση. Υπό το βάρος των μαζικών κινητοποιήσεων των αγροτών που έρχονται να προστεθούν στις ήδη έντονες αντιδράσεις συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, όπως οι επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, τέσσερα κυβερνητικά στελέχη, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, χωρίς να προβούν σε συγκεκριμένες βελτιωτικές αλλαγές, κάλεσαν τους αγρότες σε διάλογο.

Οι μεγάλες κινητοποιήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών που έχουν στήσει μπλόκα σε όλη τη χώρα, αντιδρώντας στην κατάργηση των ταμείων τους καθώς και στις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών, ανάγκασαν τους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο και Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Αποστόλου, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη και την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη να εμφανιστούν σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι ειδικά για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση διαχειρίζεται «την τέλεια καταιγίδα». Ο κ. Κατρούγκαλος δεν απέκλεισε μεγαλύτερη αυτονομία του ΟΓΑ, έστω και εντός του ενιαίου υπερταμείου, εφόσον αυτό αποφασιστεί από την κυβέρνηση. Επίσης, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει τη μεταβατικότητα των αλλαγών που έρχονται για τους αγρότες όσον αφορά στις αυξήσεις των εισφορών, ενώ, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», εξετάζει το ενδεχόμενο το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα να οριστεί στο 70% (και όχι στο 80%) του κατώτατου μισθού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι δεν έρχεται φοροκαταιγίδα για τους αγρότες, καθώς, όπως επισήμανε, με τη συμφωνία του Αυγούστου προβλέφθηκε η σταδιακή κατάργηση του ειδικού φόρου πετρελαίου, αλλά και η σταδιακή εξομοίωση των αγροτών σε επίπεδο φορολογικών συντελεστών από το 13% έως το 26%, μέχρι το 2017. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευαγ. Αποστόλου αναφέρθηκε στις αγροτικές επιδοτήσεις και υποστήριξε ότι έως του ποσού των 12.000 ευρώ δεν υπολογίζονται στη φορολογητέα ύλη.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας, το 2017 (με εισφορά 14%) οι αγρότες που με βάση το ισχύον σύστημα ανήκουν στην τρίτη ασφαλιστική κλάση θα επιβαρυνθούν ετησίως κατά 129 ευρώ. Αντίθετα, όσοι ανήκουν σήμερα στην τέταρτη κλάση θα πληρώσουν ετησίως 38 ευρώ λιγότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή