Νεκρός Βρετανός εξερευνητής στην Ανταρκτική

Νεκρός Βρετανός εξερευνητής στην Ανταρκτική

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελευταία του πνοή άφησε ο απόστρατος αξιωματικός του βρετανικού στρατού Χένρι Ουόρσλεϊ προτού γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα διέσχιζε την Ανταρκτική χωρίς καμία υποστήριξη. Αρρώστησε και πέθανε ενώ βρισκόταν σε απόσταση μόλις 50 χιλιομέτρων από τον προορισμό του. Ο Ουόρσλεϊ θέλησε με αυτό τον δύσκολο τρόπο να τιμήσει την πάροδο 100 ετών από την αποτυχημένη προσπάθεια διάσχισης της Ανταρκτικής που αποπειράθηκε ο Βρετανός εξερευνητής Ερνεστ Σάκλετον το 1915.

Ο Ουόρσλεϊ έσερνε ένα έλκηθρο με τρόφιμα και διάφορα όργανα, αλλά κάλεσε σε βοήθεια, με το τηλέφωνό του, όταν άρχισε να νιώθει άρρωστος. Αμέσως έγινε αεροδιακομιδή του σε νοσοκομείο της Χιλής όπου διαγνώστηκε ότι έπασχε από βακτηριδιακή περιτονίτιδα. Τελικά κατέληξε από πολυοργανική ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, επρόκειτο να φτάσει στον προορισμό του εντός 80 ημερών. Ομως, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή αλλά και η φυσική προσπάθεια που κατέβαλε του προκάλεσαν εξασθένιση ενώ έπασχε και από αφυδάτωση.

Στο τελευταίο του μήνυμα αναφέρει: «Υστερα από 71 ημέρες ολομόναχος στην Ανταρκτική, αφού περπάτησα 900 μίλια (1.440 χιλιόμετρα) και ενώ σταδιακά εξασθενώ σωματικά, με μεγάλη λύπη ανακοινώνω το τέλος του ταξιδιού, τόσο κοντά στον στόχο μου».

Ο αποβιώσας είχε, εξάλλου, συγκεντρώσει και 132 χιλιάδες ευρώ για το Ταμείο Εndeavour, μια φιλανθρωπική οργάνωση για τους τραυματίες στρατιωτικούς. Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ της Βρετανίας και ο αδελφός του πρίγκιπας Χάρι εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή