Οι ΗΠΑ αφήνουν πίσω τον «Τζόνας»

Οι ΗΠΑ αφήνουν πίσω τον «Τζόνας»

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτω από τόνους χιόνι βρίσκεται η Νέα Υόρκη, η Ουάσιγκτον και άλλες πόλεις των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ, οι οποίες επλήγησαν από την ισχυρότατη χιονοθύελλα Τζόνας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι δημόσιες υπηρεσίες, τόσο οι πολιτειακές όσο και οι ομοσπονδιακές, παρέμειναν κλειστές και χθες στις πληγείσες περιοχές, αλλά σιγά σιγά αποκαθίστανται οι συγκοινωνίες και ανοίγει εκ νέου το οδικό δίκτυο, ενώ πραγματοποιούνται και κάποιες πτήσεις.

Το Κεντρικό Μανχάταν άρχισε σιγά σιγά να κινείται από το πρωί της Κυριακής. Oι λιγοστοί κάτοικοι προσπαθήσαν να απεγκλωβίσουν τα αυτοκίνητά τους, ενώ οι τουρίστες απολαμβάναν το μοναδικό θέαμα του ολόλευκου Μεγάλου Μήλου. Μετά το προσωρινό τους κλείσιμο άνοιξαν ξανά τα θέατρα στο Μπρόντγουεϊ.

Στην Ουάσιγκτον, όπου διατηρήθηκε μέχρι την Κυριακή η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων, οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους για να παίξουν με το χιόνι. Κάποιοι, μάλιστα, δεν δίστασαν να κάνουν σκι ή σνοούμπορντ στα σκαλοπάτια του μνημείου Λίνκολν μέχρι που τους απομάκρυναν οι άνδρες της ασφάλειας.

Πέρα, όμως, από τις μαγικές εικόνες και τα παιχνίδια με το χιόνι, δυστυχώς ο Τζόνας άφησε πίσω του 20 νεκρούς στις ΗΠΑ. Τουλάχιστον 13 άτομα σκοτώθηκαν σε διάφορα τροχαία δυστυχήματα στο Αρκανσο, τη Βόρεια Καρολίνα, το Κεντάκι, το Οχάιο, το Τενεσί και τη Βιρτζίνια το Σάββατο. Ενα άτομο στο Μέριλαντ και τρία στη Νέα Υόρκη άφησαν την τελευταία τους πνοή ενώ φτυάριζαν χιόνι. Επίσης, δύο άτομα πέθαναν από υποθερμία στη Βιρτζίνια και ένα από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα στην Πενσιλβάνια.

Ο Τζόνας ήταν η δεύτερη ισχυρότερη χιονοθύελλα στην ιστορία της πόλης της Νέας Υόρκης, με το χιόνι να προσεγγίζει τα 68 εκατοστά στο Σέντραλ Παρκ. Το ρεκόρ (68,3 εκατοστά) το έπιασε το 2006. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της Μητροπολιτικής Αρχής Μεταφορών, τα λεωφορεία και τα τρένα αναμενόταν χθες να πραγματοποιήσουν κάποια δρομολόγια τα οποία θα πολλαπλασιάζονται καθώς θα ανοίγουν τα εκχιονιστικά οχήματα στο οδικό δίκτυο. Εκπρόσωπος του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης κατέστησε γνωστό ότι η Wall Street θα λειτουργούσε κανονικά, ενώ κανονικά αναμένονταν να λειτουργήσουν και τα σχολεία.

Εξω από την αμερικανική μητρόπολη, στο Νιου Τζέρσεϊ, οι εικόνες θύμιζαν Ανταρκτική με το χιόνι να καλύπτει τα πάντα και τους κατοίκους με σκούφους, γάντια και στολές του σκι να προσπαθούν να καθαρίσουν τα πεζοδρόμια και να απεγκλωβίσουν τα αυτοκίνητα.

Ανάλογη, όμως, είναι η κατάσταση και στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στην πόλη έπεσαν 57 εκατοστά χιονιού, ενώ στο Διεθνές Αεροδρόμιο Βαλτιμόρης – Ουάσιγκτον το χιόνι έφτασε τα 74,2 εκατοστά. Ομως το ρεκόρ κρατά το Γκλενκάρι, όπου έπεσε 106,7 εκατοστά χιόνι.

Η Ουάσιγκτον, που στο παρελθόν δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τέτοια καιρικά φαινόμενα με μεγάλη επιτυχία, χθες δεν έμοιαζε έτοιμη να επιστρέψει στην καθημερινότητά της. Λόγω της χιονοθύελλας έκλεισαν τα μεγάλα αεροδρόμια, τα λεωφορεία δεν κινήθηκαν, ενώ ο υπόγειος και τα τρένα τέθηκαν εκτός και μόλις χθες το πρωί πραγματοποιήθηκαν κάποια σιδηροδρομικά δρομολόγια.

H δήμαρχος της πόλης, Μίριελ Μπάουζερ, ζήτησε δημοσίως συγγνώμη για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην οδική κυκλοφορία εξαιτίας της χιονοθύελλας, που οι κάτοικοι ονόμασαν «Σνοουζίλα» ή αλλιώς Γκοτζίλα του Χιονιού. Οπως τόνισε η δήμαρχος, τα συνεργεία εργάζονταν νυχθημερόν προκειμένου να ανοίξουν τους δρόμους. Τα περισσότερα σχολεία στη Βαλτιμόρη και την ευρύτερη περιοχή της Ουάσιγκτον παρέμειναν χθες κλειστά, όπως και οι δημόσιες υπηρεσίες. Ακόμα και η Βουλή των Αντιπροσώπων ακύρωσε όλες τις επικείμενες ψηφοφορίες μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, ενώ το Πεντάγωνο ματαίωσε τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή