Ορατός ο κίνδυνος εγκλωβισμού στην Ειδομένη

Ορατός ο κίνδυνος εγκλωβισμού στην Ειδομένη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Καθώς έρχεται όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο τα Σκόπια να κλείσουν, κατόπιν πιέσεων των Ευρωπαίων, τα σύνορά τους και για τους πρόσφυγες ή να ελαχιστοποιήσουν τις διελεύσεις των ροών στην Ειδομένη, ο κίνδυνος του εγκλωβισμού μεγάλου αριθμού ανθρώπων σε περιοχές πλησίον της μεθορίου αλλά και στα ενδότερα της χώρας, αφυπνίζει φορείς και παράγοντες που αναμένεται ότι θα κληθούν εκ των πραγμάτων, πρώτοι να διαχειριστούν μια νέα και σύνθετη πραγματικότητα.

Χθες και ενώ στην Ειδομένη η διέλευση προς την ΠΓΔΜ βάφτηκε με αίμα όταν σε συμπλοκή μεταξύ Πακιστανών και Αφγανών υπήρξε ένας νεκρός και δύο τραυματίες, στη Θεσσαλονίκη, ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, κ. Πέτρος Μαστάς ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο αλλά και δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος για το πρόγραμμα της Αρμοστείας για τους πρόσφυγες και τις δυνατότητες να αντληθούν από αυτό κονδύλια προς τη δημιουργία υποδομών. Οπως είπε, το διετές πρόγραμμα προβλέπει είκοσι χιλιάδες θέσεις υποδοχής στην αρχή, με προοπτική να ξεπεράσουν στο τέλος τις εξήντα έξι χιλιάδες θέσεις που θα δημιουργηθούν υπό τη μορφή ενοικίασης διαμερισμάτων και ξενοδοχείων, κουπονιών για ξενοδοχεία και ανάδοχες οικογένειες ώστε να βοηθηθούν οι πρόσφυγες που έχουν ανάγκη.

Ο κ. Μαστάς επισήμανε την αντίδραση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στην προοπτική χρήσης για εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε ανενεργά στρατόπεδα, προοπτική που είχε θεωρηθεί ως μια λύση από δημάρχους της περιοχής της Θεσσαλονίκης.

Καθώς η Θεσσαλονίκη αναμένεται να αποτελέσει σε περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα και εγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, λόγω γειτνίασης με τη μεθόριο, «μεγάλο υπαίθριο καταυλισμό» ο κ. Μπουτάρης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως η πόλη και η περιοχή πρέπει να προετοιμαστούν για μια τέτοια εξέλιξη.

«Είναι μια ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε το θέμα των προσφύγων βρίσκοντας από κάπου λεφτά. Διότι λεφτά δεν υπάρχουν. Ούτε από τους προϋπολογισμούς των Δήμων, ούτε το κράτος μπορεί να καλύψει αυτές τις δαπάνες» είπε με αφορμή τις ανακοινώσεις του εκπροσώπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Πρότεινε μάλιστα την περιοχή των Λουτρών Θέρμης ως πιθανό χώρο υποδοχής, ενώ ανέφερε ότι στις αμέσως επόμενες μέρες η ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε κατά τη σύσκεψη πριν από λίγες μέρες των δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος θα καταθέσει τις προτάσεις της για την εκπόνηση κοινού σχεδίου.

Πολικές θερμοκρασίες

Εν τω μεταξύ, στην Ειδομένη οι αρχές της ΠΓΔΜ ανοιγοκλείνουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες, που συρρέουν κατά εκατοντάδες περιμένοντας να περάσουν στα Σκόπια κάτω από πολικές θερμοκρασίες. Χθες χίλιοι περίπου άνθρωποι προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τη συνοριακή διάβαση με το θερμόμετρο να δείχνει κάτω από το μηδέν. Σε ένα αιματηρό επεισόδιο που σύμφωνα με την αστυνομία είχε ως κίνητρο τη ληστεία, Πακιστανοί και Αφγανοί συνεπλάκησαν με μαχαίρια, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Πακιστανός και να τραυματιστούν άλλοι δύο. Μέχρι αργά το βράδυ οι δράστες δεν είχαν συλληφθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή