Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων κατά ασφαλιστικού

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων κατά ασφαλιστικού

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνονται σταδιακά οι κινητοποιήσεις κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που προτείνει η κυβέρνηση, με την αυριανή ημέρα να χαρακτηρίζεται και ως μία «πρόβα» της μεγάλης γενικής απεργίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ της 4ης Φεβρουαρίου. Από το χθεσινό απεργιακό δελτίο «ξεχώρισαν» τα απογευματινά συλλαλητήρια της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό, οι συγκεντρώσεις επιστημονικών φορέων στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των οποίων μηχανικοί έκαναν συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ και έφραξαν με γυψοσανίδες την είσοδο του κτιρίου, καθώς και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία έξω από το υπουργείο Οικονομικών στο κέντρο της Αθήνας.

Νέα 48ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα και αύριο οι ναυτεργάτες, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Η απεργία που προκηρύχθηκε από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία θα ξεκινήσει σήμερα στις 6 π.μ. και θα ολοκληρωθεί την ίδια ώρα της Παρασκευής 29/1. Τα ναυτεργατικά σωματεία αποφάσισαν συμμετοχή και στην απεργία της 4ης Φεβρουαρίου, με προοπτική κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

«Παγώνουν» από σήμερα έως και την Παρασκευή οι πλειστηριασμοί σε όλη τη χώρα, καθώς σε απεργία κατέρχονται και οι συμβολαιογράφοι, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση των δικηγόρων και των δικαστικών επιμελητών. Χωρίς τη συμμετοχή των παραγωγών θα λειτουργήσουν σήμερα και αύριο οι λαϊκές αγορές λόγω της απεργίας που προκήρυξε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Η Ομοσπονδία καλεί επιπλέον όλους τους παραγωγούς να ενισχύσουν τα κατά τόπους μπλόκα των αγροτών και ειδικά αυτό στον Ισθμό της Κορίνθου.

Στην απεργία της 4ης Φεβρουαρίου θα συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Και οι γιατροί

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει καλέσει τους γιατρούς να απέχουν αύριο και μεθαύριο από επιτροπές (πλην ΑΜΕΑ) και να μην εκδίδουν γνωματεύσεις και πιστοποιητικά. Τη 1η και 3η Φεβρουαρίου οι γιατροί δεν θα γράφουν ηλεκτρονικές συνταγές, ενώ την 4η Φεβρουαρίου θα συμμετέχουν στη γενική απεργία. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σύσκεψη όλων των προέδρων των επιστημονικών φορέων για τον καθορισμό περαιτέρω δράσεων.

Ημέρα κατάληψης των δημαρχείων όλης της χώρας από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. έχει χαρακτηριστεί η αυριανή (28/1) από την ΠΟΕ ΟΤΑ, η οποία καλεί τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Αύριο δεν θα προβληθούν ειδησεογραφικές εκπομπές από ραδιοτηλεοπτικά μέσα και την Παρασκευή δεν θα κυκλοφορήσουν εφημερίδες λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών.

Εν τω μεταξύ, την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβλήθηκε στο κρασί ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι οινοπαραγωγοί. Οι ίδιοι ζητούν και την έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία να «παγώνει» προσωρινά η απόφαση. Οπως υποστηρίζουν, η απόφαση για την επιβολή ΕΦΚ είναι αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή