Η πρώτη μετωπική στη Βουλή

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη εκ του σύνεγγυς δημόσια αντιπαράθεση έχουν απόψε στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό που ζήτησε η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Τσίπρας έδωσε ήδη από προχθές το στίγμα της τοποθέτησής του έναντι του νέου επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσδίδοντας ακόμη και ταξικά χαρακτηριστικά στις διαφορές τους («εμάς μας ψηφίζουν οι λαϊκές συνοικίες και εκείνον τα βόρεια προάστια»), τον χαρακτήρισε «νεοφιλελεύθερο», τον κατηγόρησε για πελατειακή και ρουσφετολογική αντίληψη.

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με συνεργάτες του, θα επικεντρώσει την τοποθέτησή του σήμερα σε δύο σημεία: στην απουσία, μέχρι τώρα, σαφούς θέσης από πλευράς Ν.Δ. για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

«Περιμένουμε να ακούσουμε τις προτάσεις του κ. Μητσοτάκη. Αν διαφωνεί με το δικό μας σχέδιο, ας μιλήσει για το δικό του, ας τοποθετηθεί για την προστασία των κύριων συντάξεων, για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών», αναφέρουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα. Το δεύτερο βασικό σημείο της πρωθυπουργικής τοποθέτησης αφορά τις διαχρονικές ευθύνες του πολιτικού συστήματος για το ασφαλιστικό. «Δεν θα είμαστε αμυντικοί, δεν θα χρεωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που συμβαίνει σήμερα. Θα μιλήσουμε για όλα, για το PSI, για τα δομημένα ομόλογα, για τη διαχρονική διαχείριση του ασφαλιστικού από κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε ο κ. Μητσοτάκης», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Από την πλευρά του, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται έτοιμος για μετωπική σύγκρουση με τον πρωθυπουργό και προσέρχεται στη συζήτηση με δύο στόχους.

Πρώτον, να αποδώσει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση των κ. Τσίπρα και Καμμένου την ευθύνη για τα βαριά μέτρα που δρομολογούνται σε ασφαλιστικό και φορολογικό, όχι μόνον λόγω της λανθασμένης διαπραγμάτευσης του Γ. Βαρουφάκη αλλά και της διάθεσης να εκδιωχθούν και οι όποιες επενδύσεις, όπως στις Σκουριές, από τη χώρα. «Πέρυσι η τρόικα δεν μας ζητούσε τέτοια μέτρα, γιατί έβγαιναν οι αριθμοί.

Φέτος οι αριθμοί, με το ξεχαρβάλωμα της οικονομίας, δεν βγαίνουν και το ξεχαρβάλωμα έχει υπογραφή, ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ», σχολίασε χθες ο κ. Κ. Χατζηδάκης που μαζί με τον έτερο αντιπρόεδρο Αδ. Γεωργιάδη συμμετείχε στο στενό επιτελείο περί τον κ. Μητσοτάκη για την προετοιμασία της σημερινής πολιτικής αντιπαράθεσης. Μαζί με το «όχι» στο ασφαλιστικό, ο κ. Μητσοτάκης θα πει «όχι» και στην αύξηση των φόρων (και για τους αγρότες), αν και κατά πληροφορίες στην ομιλία του θα περιλαμβάνονται και μέτρα εξυγίανσης του ΟΓΑ (προτείνεται να παραμείνει ως Ταμείο μαζί με αυτά των μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων).

Δεύτερος στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να απαντήσει στη σαφή προσπάθεια του κ. Τσίπρα να πολώσει την κοινή γνώμη, χαράσσοντας νέες διαχωριστικές γραμμές όπως, ενδεικτικά, ότι «τα βόρεια προάστια εξέλεξαν τον κ. Μητσοτάκη». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα απαντήσει μεν σε υψηλούς τόνους, αλλά θα αποφύγει να ρίξει νερό στον μύλο της πόλωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή