Πρόταση για κέντρο 400.000 μεταναστών στην Αθήνα

Πρόταση για κέντρο 400.000 μεταναστών στην Αθήνα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόταση για τη δημιουργία στην Αθήνα κέντρου κράτησης μεταναστών, χωρητικότητας 400.000 ατόμων, κατέθεσε ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών, στη διάρκεια της άτυπης συνόδου υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., τη Δευτέρα στο Αμστερνταμ. Επιπλέον, ζήτησε να απωθούνται στην Τουρκία όσοι πρόσφυγες και μετανάστες προσεγγίζουν τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, παρότι η τακτική των απωθήσεων, ή αλλιώς push backs, θεωρείται παράνομη, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε. Μιλώντας στην «Κ» ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας διευκρίνισε ότι οι απόψεις του Βέλγου υπουργού δεν βρήκαν ανταπόκριση από τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Περιέγραψε μάλιστα ότι ο Ιταλός υπουργός σχολίασε δηκτικά πως ένα κέντρο κράτησης χωρητικότητας 400.000 ατόμων θα έπρεπε να απασχολεί περίπου 150.000 αστυνομικούς.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου, ο Ελληνας υπουργός διευκρίνισε ότι δεν τέθηκε ευθέως ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν. Και προσέθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εκπρόσωποι των «μεγάλων δυνάμεων» της Ε.Ε. στηλίτευσαν τις μονομερείς ενέργειες χωρών, όπως η Σλοβενία, η Κροατία και η Ουγγαρία, να προχωρήσουν σε κλείσιμο των συνόρων τους. Ωστόσο δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός ότι, παρά την καταρχήν καταδίκη, η συζήτηση έγινε σε «κλίμα κατανόησης» –όπως είπε– για τις πρόσφατες επιλογές Σλοβένων, Κροατών, Ούγγρων, κ.ά. Οι τελευταίοι, είπε ο κ. Μουζάλας, στέλνουν συνοριοφύλακες στα Σκόπια για να ελέγξουν τη ροή μεταναστών από την Ελλάδα, και ταυτόχρονα αρνούνται να πάρουν μέρος στις επιχειρήσεις του Frontex και στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης της Ε.Ε. Ενώ το πρώτο εξάμηνο εφαρμογής του σχεδίου μετεγκατάστασης θα έπρεπε να έχουν «ανοίξει» 16.000 θέσεις, οι Ευρωπαίοι έχουν απευθύνει πρόσκληση για 900.

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των hotspots στην Ελλάδα (γι’ αυτό το θέμα δέχτηκε τα «πυρά» των Ευρωπαίων υπουργών), ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι «κυβερνητική άποψη είναι πως τα 3 από τα 4 θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν στα τέλη Φεβρουαρίου». Χθες πάντως σε δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του Frontex Ewa Moncure απάντησε στην κριτική των Ευρωπαίων σχετικά με την πλημμελή φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Είναι πολύ εύκολο να φτάσει κανείς στην Ελλάδα διά θαλάσσης. Δεν έχουμε να κάνουμε με έναν αγρό, όπου μπορούμε να τοποθετήσουμε έναν φράχτη», τόνισε, και προσέθεσε ότι «είναι σχεδόν αδύνατον να ελεγχθούν τα θαλάσσια ελληνικά σύνορα». Για το θέμα των επαναπροωθήσεων είπε πως «όταν τα πλοία περισυλλέγουν μετανάστες στη θάλασσα, είναι νομικά αδύνατον για τον Frontex να τους επαναπατρίσει». Μιλώντας χθες στην «Κ» η κ. Moncure τόνισε ότι στη Λέσβο βρίσκονται 166 Ευρωπαίοι συνοριακοί φύλακες, στο πλαίσιο της επιχείρησης Poseidon Rapid Intervention, που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη Δεκεμβρίου. «Συμμετέχουν στην καταγραφή και στην ταυτοποίηση μεταναστών στη Μόρια», δήλωσε και προσέθεσε ότι «στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων βρίσκονται 10 αξιωματούχοι του Frontex και ο αριθμός τους πρόκειται να αυξηθεί».

Εν τω μεταξύ, σε αρκετές χιλιάδες ανέρχονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που φτάνουν καθημερινά στην Ελλάδα, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον Frontex, τον Δεκέμβριο καταγράφηκαν 108.000 νέες αφίξεις μεταναστών (880.000 το 2015). Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτο Φιλιππάκο, τη Δευτέρα έφτασαν στο ανατολικό Αιγαίο 4.300 άτομα, ενώ χθες στην Ειδωμένη παρέμεναν 2.400 πρόσφυγες περιμένοντας να περάσουν την ελληνοσκοπιανή μεθόριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή