Σε κλοιό πιέσεων η Ελλάδα για το προσφυγικό

Σε κλοιό πιέσεων η Ελλάδα για το προσφυγικό

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Διπλωματικό πακέτο» που συνδέει το προσφυγικό με το ελληνικό χρέος πρότεινε χθες ο αρθρογράφος των Financial Times, Γκίντιον Ράχμαν, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρο «προσωρινής» διαμονής προσφύγων με αντάλλαγμα βαθιά διαγραφή του ελληνικού χρέους. Από την πλευρά της Γερμανίας, στη σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών στο Αμστερνταμ ακούστηκε η φράση «η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τα καθήκοντά της» για το προσφυγικό, ενώ μετράει πλέον αντίστροφα ο χρόνος έως τις 15 Φεβρουαρίου, που η Αθήνα πρέπει να έχει θέσει σε λειτουργία τα hotspots.

«Οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Σουηδίας απείλησαν την Ελλάδα με έξωση από τη ζώνη Σένγκεν» ανέφερε χθες η γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε», ενώ οι συζητήσεις για το προσφυγικό θα συνεχιστούν και σήμερα στο Κολέγιο των Επιτρόπων. Σε αντίθεση με αυτά που διέρρευσαν στον διεθνή Τύπο, ότι η σημερινή συζήτηση θα είναι για την έξοδο τη Ελλάδας από τη Σένγκεν, αυτό που θα συζητηθεί σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή της Κομισιόν είναι μία έκθεση ειδικών που προέκυψε από μία επίσκεψη αξιολόγησης στην Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος μέσω twitter χθες το βράδυ. «Δεν μιλάμε ούτε για αναστολή ούτε για αποκλεισμό ενός κράτους-μέλους από τη Σένγκεν, πρέπει να ακολουθηθούν οι κανόνες και να ενισχυθούν τα εξωτερικά σύνορα» ανέφερε ο επίτροπος.

Η συγκεκριμένη έκθεση που θα συζητηθεί σήμερα είναι όντως αρνητική για την Ελλάδα αλλά οι ελληνικές αρχές έχουν γνώση για το περιεχόμενό της από τον Νοέμβριο. Γι’ αυτό άλλωστε έχουν επιταχύνει και τις διαδικασίες.

«Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο εκδίωξης της Ελλάδας από πουθενά», διευκρίνισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατασά Μπερτό. Η Μπερτό όμως προσέθεσε ότι η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης των συνοριακών ελέγχων στο εσωτερικό της ζώνης Σένγκεν για δύο χρόνια, ενώ επιβεβαίωσε ότι την περασμένη εβδομάδα είχε μεταβεί στα Σκόπια ευρωπαϊκή αποστολή, αναζητώντας τρόπους ενίσχυσης των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα. Σύμφωνα με την απάντηση της Κομισιόν στη Σλοβενία, που την περασμένη εβδομάδα είχε προτείνει να κλείσει ο Frontex τα σύνορα αυτά, η ευρωπαϊκή υπηρεσία δεν έχει τέτοια δικαιοδοσία. Παράλληλα όμως συνεχίζονται οι εντατικές προετοιμασίες για την πιθανή μετατροπή των συνόρων αυτών σε ντε φάκτο σύνορα της ζώνης Σένγκεν. Το σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι «καλωσορίζει» τα σχέδια κρατών-μελών της να στείλουν δυνάμεις στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα. Ο Γιούνκερ επανέλαβε ότι οι χώρες κατά μήκος της διαδρομής των δυτικών Βαλκανίων έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν την είσοδο προσφύγων.

«Η Ελλάδα συμφωνεί να σφραγίσει τα βόρεια σύνορά της με τη βοήθεια της Ε.Ε., σταματώντας τη ροή προσφύγων προς τη Βόρεια Ευρώπη» αναφέρει το σενάριο του Ραχμάν. «Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία συμφωνεί σε βαθιά διαγραφή του ελληνικού χρέους και επείγουσα οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα κρίση.

Αν φανεί ότι οι Ελληνες κάνουν μια τεράστια χάρη στους Γερμανούς με το να σταματήσουν τη ροή προσφύγων, θα ήταν πιο εύκολο για τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ να μιλήσει για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».Στόχος, σύμφωνα με τον Βρετανό αρθρογράφο, είναι να «διαρραγεί η σύνδεση ανάμεσα στην προσωρινή προστασία θυμάτων πολέμου και στην προοπτική μόνιμης μετανάστευσης στην Ε.Ε.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή