Ο Ντ. Τραμπ έλαμψε διά της απουσίας του

Ο Ντ. Τραμπ έλαμψε διά της απουσίας του

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΙ ΜΟΪΝ. Διά της απουσίας του έλαμψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο ντιμπέιτ των υποψηφίων για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Kόμματος την Πέμπτη στο Ντι Μόιν της Αϊόβας, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις κρίσιμες προκριματικές εκλογές στην πολιτεία. Αντί να συμμετάσχει στην έβδομη κατά σειρά τηλεμαχία μεταξύ των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων, ο Τραμπ επέλεξε να διοργανώσει ανταγωνιστική εκδήλωση σε άλλη συνοικία του Ντι Μόιν, στην οποία –όπως ο ίδιος ανακοίνωσε– συγκέντρωσε δωρεές 6 εκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό Αμερικανών βετεράνων.

Η τακτική του Τραμπ, να αφήσει την αρένα στους αντιπάλους του, έμοιαζε να αποδίδει καρπούς, καθώς ουδείς από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση δεν εξασφάλισε ξεκάθαρη νίκη στη δίωρη τηλεοπτική συζήτηση. Η απόφαση του Τραμπ να μην προσέλθει στο ντιμπέιτ ελήφθη εξαιτίας της συμμετοχής της δημοσιογράφου του δικτύου Fox Μέγκιν Κέλι ως συντονίστριας, με την οποία ο Τραμπ έχει διαπληκτισθεί επανειλημμένα. Ο επικεφαλής του Fox, Ρότζερ Εϊλς, προσπάθησε να μεταπείσει τον Τραμπ, χωρίς όμως να το επιτύχει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δικτύου Fox, ο Τραμπ ζήτησε από το τηλεοπτικό δίκτυο να προσφέρει 5 εκατ. δολάρια σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που διοικεί, σε αντάλλαγμα της συμμετοχής του, πρόταση την οποία το Fox δεν έκανε δεκτή.

Χωρίς εντάσεις

Το ντιμπέιτ δεν διέθετε έτσι την ένταση που προσδίδει ο Τραμπ με τις επιθετικές και περιφρονητικές δηλώσεις του. Η απουσία του μεγιστάνα επέτρεψε επίσης στον πρώην κυβερνήτη της Φλόριντα Τζεμπ Μπους και τον κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι να εκθέσουν με σαφήνεια και ψυχραιμία τις θέσεις τους, που απευθύνονται στους πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών.

Και οι δύο παραπάνω υποψήφιοι ευελπιστούν να πραγματοποιήσουν καλή εμφάνιση στις προκριματικές εκλογές του Νιου Χάμσαϊρ στις 9 Φεβρουαρίου, έχοντας ουσιαστικά απορρίψει την Αϊόβα, που αναμένεται να αναδείξει νικητή τον Τραμπ.

Ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ και ο συνάδελφός του από τη Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο, οι δύο σημαντικότεροι αντίπαλοι του Τραμπ στην Αϊόβα, αντιπαρατέθηκαν γύρω από τα ζητήματα της μετανάστευσης και της εθνικής ασφάλειας.

Οι αντίπαλοι του Τραμπ ειρωνεύθηκαν την απόφασή του για αποχή από το ντιμπέιτ. «Είμαι ένας παράφρων και όλοι οι υποψήφιοι στη σκηνή είναι ανόητοι, χοντροί και άσχημοι, όσο για σένα, Μπεν, είσαι ένας κακός χειρουργός», είπε ο Τεντ Κρουζ, απευθυνόμενος στους αντιπάλους του και ειδικά στον Αφροαμερικανό νευροχειρουργό Μπεν Κάρσον. «Τώρα που καλύψαμε όσα θα έλεγε ο Τραμπ, μπορούμε να συνεχίσουμε», είπε ο Κρουζ, προκαλώντας το γέλιο.

Ο Τζεμπ Μπους, που έχει αντιμετωπίσει πολλάκις τις επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, χρησιμοποίησε την απάντησή του σε ερώτηση για τη θρησκευτική μισαλλοδοξία για να επιτεθεί κατά του απόντος υποψηφίου, θυμίζοντας στο κοινό την αμφιλεγόμενη πρόταση του Τραμπ για προσωρινή απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ, για παράδειγμα, και σας ζητώ συγγνώμη που μνημονεύω για μία ακόμη φορά το όνομά του, θεώρησε καλό να καθησυχάσει τους φόβους του κοινού προτείνοντας την απαγόρευση εισόδου όλων των μουσουλμάνων. Αυτό δημιουργεί τοξικό κλίμα στη χώρα μας», είπε ο κ. Μπους.

 

Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις

Ολα τα βλέμματα στις ΗΠΑ θα είναι στραμμένα τη Δευτέρα στην Αϊόβα, τόπο διεξαγωγής των πρώτων προκριματικών εκλογών για το Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό Κόμμα. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση σε εθνικό επίπεδο του CNN την Τετάρτη, ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει το αδιαφιλονίκητο φαβορί των Ρεπουμπλικανών, με 41% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 19% για τον γερουσιαστή του Τέξας Τεντ Κρουζ.

Στην Αϊόβα, όμως, η διαφορά των δύο αντιπάλων μοιάζει να βρίσκεται στα επίπεδα του στατιστικού σφάλματος, με τον Τραμπ να προηγείται με 31% και τον Κρουζ να ακολουθεί με 29%, αν και άλλη δημοσκόπηση εμφανίζει τη διαφορά αυτή υπέρ του Τραμπ να κυμαίνεται στις επτά ποσοστιαίες μονάδες. Για τους Δημοκρατικούς, οι προκριματικές της Αϊόβας δείχνουν να ευνοούν με πολύ μικρή διαφορά τη Χίλαρι Κλίντον. Σε σφυγμομέτρηση του Fox, η πρώην υπουργός Εξωτερικών εξασφαλίζει την προτίμηση 48% των ψηφοφόρων της πολιτείας, με το 42% να δηλώνει ότι θα ψηφίσει υπέρ του Μπέρνι Σάντερς. Δημοσκόπηση της Πέμπτης, όμως, για το δίκτυο ABC, έδινε το προβάδισμα στον γερουσιαστή του Βερμόντ, με 49%, έναντι 45% για τη Χίλαρι Κλίντον.

Ο Μπέρνι Σάντερς προσπαθεί μάλιστα να αμβλύνει την εικόνα του «ακροαριστερού» που τον συνοδεύει, δηλώνοντας στις αρχές της εβδομάδας ότι οι προτάσεις του για την υγεία «δεν θα εκπλήξουν κανέναν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή