Γ. Στουρνάρας: Εχουν κλείσει τα σενάρια για Grexit

Γ. Στουρνάρας: Εχουν κλείσει τα σενάρια για Grexit

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα ότι τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ (το γνωστό Grexit) έχουν κλείσει, έστειλε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γ. Στουρνάρας. Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές (που ξεκινούν τη Δευτέρα, εκτός απροόπτου) θα ολοκληρωθούν γρήγορα, αναφέροντας ότι από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία, αυτό είναι καλύτερο να γίνει γρήγορα, παρά αργά. Ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οπως ανέφερε, το 2015 «τελείωσε είτε με μηδενική ανάπτυξη είτε με οριακή ύφεση, αντί της πτώσης του ΑΕΠ κατά 2,5% που αναμενόταν το καλοκαίρι», και πρόσθεσε ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν κάποια ανάκαμψη τόσο στην παραγωγή όσο και στην ανεργία. Εκτίμησε, δε, ότι αν κλείσει θετικά η αξιολόγηση, μπορεί η χώρα να περάσει φέτος σε ανάκαμψη. Επίσης υποστήριξε ότι η κατάσταση στις τράπεζες έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό.

Πέραν αυτών, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει στροφή 180 μοιρών από το καλοκαίρι, η οποία οδήγησε στο να διαπραγματεύεται σήμερα σε καλό πνεύμα με τους δανειστές. Αυτήν τη στιγμή το πιο δύσκολο θέμα της διαπραγμάτευσης, κατά τον ίδιο, είναι εκείνο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού. Μάλιστα σημείωσε ότι «θα ήθελα να δω για την Ελλάδα λιγότερη λιτότητα και περισσότερες επενδύσεις», υποστηρίζοντας ότι η χώρα μπορεί να αξιοποιήσει τη δημόσια γη για ανάπτυξη στο real estate. Σε ό,τι αφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους, δήλωσε ότι υπάρχει η δέσμευση να εξεταστεί, και αυτό πρέπει να γίνει τόσο για λόγους ουσίας όσο και συμβολικούς.

Ταυτόχρονα, ο κ. Στουρνάρας, σχολιάζοντας την οικονομική διάσταση του προσφυγικού προβλήματος, επισήμανε ότι η ανάλυση που έχει γίνει δείχνει πως τα όποια οφέλη πηγαίνουν κυρίως στις χώρες όπου καταλήγουν οι πρόσφυγες, και τα κόστη στις χώρες «πέρασμα» (transit), όπως η Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι το άμεσο κόστος για τον προϋπολογισμό κυμαίνεται μεταξύ 0,3-0,4 του ΑΕΠ, με το έμμεσο να είναι ακόμα υψηλότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή